Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,50 %

227
centralni_banka
Foto: FinTag.cz

Bankovní rada České národní banky [ČNB] dnes podle očekávání zvýšila základní dvoutýdenní repo sazbu [2T repo sazbu] o 25 bazických bodů na 0,50 procenta. O 25 bazických bodů na 1,25 procenta centrální banka navýšila i lombardní sazbu.

Diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 24. června 2021. Ve prospěch zvýšení úrokových sazeb hlasovalo pět členů bankovní rady a dva hlasovali pro jejich stabilitu. Jeden člen hlasoval pro zvýšení o celých 50 bazických bodů.

„Dnešní zvýšení je první zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí současné koronavirové pandemie. Tuzemská centrální banka zároveň patří k prvním centrálním bankám na světě, které ke zpřísnění své měnové politiky přistoupily,“ okomentoval krok centrální banky analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 bodu hlasoval na posledním zasedání bankovní rady ČNB Vojtěch Benda. Pro ponechání úrokových sazeb se naopak vyslovili Aleš Michl a Oldřich Dědek. Zbylí členové byli pro zvýšení sazeb o 0,25 bodu.

Ke zvýšení sazeb se včera odhodlala i maďarská centrální banka, když zvýšila svou základní úrokovou sazbu z 0,60 procenta na 0,90 procenta. Hlavním důvodem pro zpřísnění maďarské měnové politiky je přetrvávající inflace, která v dubnu vzrostla na pět procent, kde setrvala i v květnu.

Květnová inflace v Česku mírně zpomalila

Že česká centrální banka dnes přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb se očekávalo. A to navzdory tomu, že inflace v květnu oproti dubnu meziročně klesla pod tři procenta, na 2,9 procenta [-0,2 p. b.]. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu však vzrostly o 0,2 procenta.

Inflace v květnu klesla pod 3 procenta. Byla 2,9 procenta

Podle analytiků současný ekonomický vývoj je i nadále spojen s mnoha proinflačními riziky. Jedná se především o výrazný růst cen surovin na světových trzích, hlavně ropy spolu s rychlým růstem cen některých vstupů do výroby.

„To se již aktuálně odráží ve zdražování v průmyslovém sektoru, když meziroční růst tamních cen v květnu zrychlil na pět procent,“ uvedl analytik KB.

Upozornil dále na to, že kvůli expanzivní fiskální politice vlády dále pokračuje svižný růst příjmů většiny domácností a nedošlo ani k významnému nárůstu nezaměstnanosti. Přitom mnoho zaměstnavatelů má již nyní opět problém sehnat vhodné pracovníky.

„Napětí na trhu práce, kterého jsme byli svědky v době před pandemií, tak zřejmě přetrvá a povede k tlaku na vyšší růst mezd, potažmo cen,“ upřesnil.

Centrální banka má ve zvyšování sazeb pokračovat

To, že ČNB přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb signalizovala nedávná vyjádření jednotlivých členů bankovní rady. Ta poukazovala na rychlý růst spotřebitelských cen, posilující korunu a skutečnost, že inflace je dlouhodobě nad dvouprocentní cílem ČNB.

Analytici očekávají, že centrální banka bude ve zvyšování sazeb pokračovat. Což dnes po jednání bankovní rady potvrdil i guvernér ČNB Jiří Rusnok. Analytici čekají ve druhé polovině roku jedno až dvě zvýšení sazeb.

„Pokud dojde ke zhoršení pandemické situace, ČNB by mohla čekat. Pokud naopak pandemie bude dál z důvodu vyšší proočkovanosti a promoření populace ustupovat, ČNB další dvě zvýšení sazeb může dodat,” uvedl analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Ke zpřísnění měnové politiky přispívá vedle růstu cen také pokračující posilování české koruny. Dvoutýdenní repo sazba by ale do konce letošního roku neměla dle odhadů analytiků přesáhnout jedno procento.

Naposledy bankovní rada ČNB sazby měnila loni 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 bodů na 0,25 procenta. Předtím snížila úrokové sazby dvakrát v březnu. Snižováním úrokových sazeb chtěla podpořit pandemií covidu-19 zasaženou ekonomiku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here