Cestovatelský semafor od 9. července významně mění pravidla

159
cestovatelsky_semafor
Foto: Letiště Václava Havla Praha

Cestovatelský semafor od pátku 9. července zpřísňuje pravidla pro návrat do České republiky. Na PCR nebo antigenní test musí i lidé ze zelených a oranžových zemí a nově musí vyplnit registrační formulář.

Pravidla pro návrat ze zahraničí do České republiky se mění i v plném proudu letních dovolených. Hlavní změna je, že s platností od pátku 9. července musí každý navrátilec do vlasti, to i ze zeleně a oranžově označených zemí, podstoupit antigenní nebo PCR test na přítomnost koronaviru. Stejně tak musí ještě před překročením hranice vyplnit návratový registrační formulář. Výjimku z nového ministerského nařízení mají jen lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19 a lidé v postinfekční imunitě. To je podobu 180 dnů od pozitivního výsledku na koronavirus.

Cestovatelský semafor: Které země jsou „zelené“

Od pondělí 5. července jsou v zelené kategorii tyto země: Albánie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, Srbsko, Vatikánský městský stát, Madeira, Švédsko, Švýcarsko a Belgie.

Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Šíření delta varianty viru přimělo úřad k letním restrikcím

Před cestou i návratem ze zahraničí je třeba si podmínky ověřit v Rozcestníku na webu MZV. České ministerstvo zdravotnictví stejně jako ta zahraniční je totiž aktualizují především v důsledku šíření delta mutace viru a hrozící další vlně epidemie.

Návrat z červené a tmavě červené země si žádá PCR test

Po návratu z červeně zabarvených zemí, mezi něž se od pondělí 5. 7. zařadilo Španělsko s výjimkou ostrovů Baleáry, musí svůj zdravotní stav cestující ověřit PCR testem v době od 5. do čtrnáctého dne po návratu do Česka.

„Do doby obdržení výsledků tohoto testu je nutná samoizolace,“ upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí [MZV] ve své zprávě.

Po návratu z černě zabarvených zemí je třeba mít PCR test s negativním výsledkem ještě před samotným návratem a také po návratu. Zároveň je třeba se samoizolovat na dobu dvou týdnů. K ukončení izolace musí cestovatel předložit PCR test s negativním výsledkem provedený v rozmezí 10 až 14 dnů po návratu. Mezi černé země se 5. července zařadilo Tunisko. Dále mezi ně patří Rusko, Brazílie a Indie. Vzhledem k rychlé expanzi delta varianty viru úřad avizuje, že mezi ně v následujících dnech přibydou další země.

Od PCR vyšetření jsou osvobozeni pouze očkovaní, u nichž od dokončení očkovacího schématu uplynuly minimálně dva týdny. Testovat se nemusí ani lidé po prodělání nemoci covid-19 v době 180 dnů od jejího potvrzení. Pokud jsou zaneseni v Informačním systému infekčních nemocí [ISIN].

Novinka je, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již nezakazuje vycestovat do zemí s extrémně vysokým rizikem nákazy, ale jejich návštěvu důrazně nedoporučuje.

Chorvatsko zvolnilo a hned zase zpřísnilo

I přes prvotní prázdninovou benevolenci chorvatské vlády pro turisty směřující na dovolenou k Jadranu, kdy pro ně neplatily takřka žádná omezení, nyní zpřísnilo i tamní ministerstvo zdravotnictví. Od 1. července se všichni na chorvatských hranicích prokazují negativním PCR nebo antigenním testem, prodělanou nemocí covid-19 v posledních 180 dnech. Anebo očkováním alespoň 1. dávkou, kdy od jejího podání uběhlo minimálně 22 dní. Výjimku mají děti do dvanácti let v doprovodu rodičů nebo opatrovníků, kteří splňují popsaná pravidla.

Od 9. července zpřísní i Slovensko

Z obavy dalšího šíření koronaviru zavádí Slovensko s platností od 9. července povinnost prokázat se při cestě do země potvrzením o alespoň jedné dávce očkování. Od 9. srpna už budou hraniční kontroly po cestujících vyžadovat doklad o plné vakcinaci. Prokazovat se lidé mohou na Slovensku, stejně jako v ostatních unijních zemích covid pasem, anebo národním certifikátem s QR kódem.

„Všichni ostatní budou muset po příjezdu na Slovensko do karantény, kterou lze ukončit negativním PCR testem nejdříve 5 dní po příjezdu,“ dodává MZV.

Aplikace Tečka i čTečka pomůžou doma i v zahraničí

Děti do 18 let, od 9. srpna pak děti pouze do dvanácti let, se budou řídit režimem rodičů, případně opatrovníků. Pro všechny cesty na Slovensko s výjimkou tranzitu je zároveň povinná registrace na Registrácia pri príchode zo zahraničia – Koronavírus a Slovensko [gov.sk]. Tranzit vláda ale povoluje jen po určených trasách. Podrobnější informace získají cestující na stránkách Velvyslanectví ČR v Bratislavě.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here