Automobilový průmysl v květnu meziměsíčně propadl o 11 %

198
automobilovy_prumysl
Foto: Tatra Trucks

Průmyslová produkce v květnu meziměsíčně klesla o 3,6 procenta. Významný meziměsíční pokles o jedenáct procent zaznamenal automobilový průmysl. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Průmyslová produkce letos v květnu 2021 byla oproti dubnu reálně nižší o 3,6 procenta. Na propadu se podílel zejména automobilový průmysl [-11 %], ale i výroba počítačů, produkce chemického průmyslu nebo výroba základních kovů.

Hlavním důvodem poklesu průmyslové produkce je nabídková strana, kdy firmy čelí výpadkům subdodavatelských řetězců. Je otázka, jak dlouho tento vliv bude působit, nicméně červnová data naznačují, že by mělo postupně docházet ke zlepšení. Ačkoliv u čipů mohou problémy působit delší dobu a klidně se přenést i do příštího roku,“ uvedl analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Což potvrdil i ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Zakázky tuzemským výrobcům nechybí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin,“ řekl s tím, že součástky nejvíce chybí v automotive sektoru.

Podle analytiků jsou aktuální data zejména z automobilového průmyslu negativním signálem o přetrvávajících problémech v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. S jejich výpadky se ale nepotýká jenom automobilový obor, ale i další sektory, včetně stavebnictví. Zároveň dochází k enormnímu růstu cen materiálů a dalších vstupů.

„V některých odvětvích se projevuje nedostatek materiálu a dílů. Rychlejší růst naráží i na bariéry v podobě zdražování surovin, materiálů a energií a obecně na rostoucí ceny vstupů, což se začíná stále silněji projevovat. Firmy […] nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků. Tyto faktory tak pozitivní průmyslový vývoj brzdí,“ potvrdil Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

Meziroční růst po špatném loňsku nepřekvapuje

Meziročně vzrostla průmyslová produkce o 25,3 procenta po dubnovém tempu 55,1 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+59,5 %]. Dále pak výroba pryžových a plastových výrobků [+54,7 %] a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+29,1 %].

Český průmysl v dubnu meziročně posílil o 55,1 procenta

Průmyslová produkce naopak meziročně klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu [-2,2 %]. Pokles zaznamenala i výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů [-2,0 %]. O dvě procenta propadla i výroba nápojů.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu 2021 meziročně vzrostly o 31,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 35,3 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 26,2 procenta.

Nejen automobilový průmysl hlásí růst nových zakázek

Dobrá zpráva je květnový nárůst hodnoty nových zakázek. Ta vzrostla o 46,5 procenta. Nové kontrakty ze zahraničí se zvýšily o 49,9 procenta, z tuzemska pak o 39,6 procenta.

K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+79,6 %]. Dále pak výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství [+89,1 %] a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+36,3 %].

Nové zakázky klesly pouze v odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [-5,5 %].

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu 2021 meziročně snížil o 1,4 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2021 meziročně vzrostla o dvanáct procent. Růst průměrné mzdy byl ovlivněn nízkou srovnávací základnou a vyplácením mimořádných odměn.

Průmyslová produkce v zahraničí

Podle údajů Eurostatu průmyslová produkce v dubnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 38,7 procenta. Český průmysl vylepšil výsledek o 55,1 procenta. Největší meziroční růst vykázaly Itálie a Slovensko, německý průmysl vzrostl o 33 procent.

„Zatím nemáme k dispozici květnová data za většinu sledovaných ekonomik, ale obrázek bude pravděpodobně podobný jako u České republiky. Meziroční růsty budou velmi výrazné z důvodu nízké produkce během loňského května, nicméně průmysl roste také meziměsíčně, když se v něm odráží zlepšení pandemické situace a s tím související oživení ve světové ekonomice,“ uvedl Polanský.

Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za květen 14. 7. 2021.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here