Opiátová kauza v USA přinesla další vyrovnání farma firem

237
Opiatova_kauza
Foto: The Opioid Spoon Project

Tři největší distributoři léků v USA se včera [20.7.] dohodli na urovnání soudních sporů v opiátové kauze se státem New York. Opiátová kauza ale zahrnuje i výrobce léků, jako je Johnson & Johnson, Endo International, Teva či AbbVie. 

Stát New York a jeho dva nejlidnatější okresy Nassau a Suffolk na ostrově Long Island firmy žalovaly za to, že podle nich vydělávaly na prodeji prášků proti bolesti obsahujících opioidy, které způsobují závislosti.

„Mnohé z nich dovedly jejich uživatele k pozdějšímu zneužívání nelegálních substancí. Jako jsou například heroin či velmi nebezpečný fentanylu,“ uvádí žaloba.

Dohodu o urovnání soudních sporů kvůli prodeji léčivých přípravků proti bolesti s obsahem opioidů v úterý 20.7. oznámila generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová. Výsledek je, že společnosti McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen zaplatí 1,18 miliardy USD [25,8 mld. Kč].

Firmy se chystají urovnat i další žaloby

Zmiňované firmy se přitom podle amerických médií chystají v budoucích měsících společně s farmaceutickou společností Johnson & Johnson [na foto tzv. J & J Spoon od The Opioid Spoon Project] oznámit hromadné urovnání tisíců podobných sporů po celých Spojených státech. To je podle jejich odhadů přijde na 26 miliard USD [567 mld. Kč]. Pokud k takovému vyrovnání skutečně dojde, pak půjde o největší dohodu ve složitém procesu žalob známých jako opiátová krize ve Spojených státech.

„Ačkoliv žádné množství peněz nikdy nevykompenzuje miliony vzniklých závislostí, stovky tisíc úmrtí a nespočet komunit zdecimovaných opiody, budou tyto prostředky zásadní pro předcházení budoucí zkáze,“ upozornila Jamesová.

Distributorské společnosti ve společném prohlášení uvedly, že dohodu ve sporu považují za „důležitý krok k dokončení širokého urovnání se státy, okresy“ a dalšími politickými aktéry. Podobná urovnání se nyní snaží zajistit také farmaceutické společnosti Mallinckrodt a Purdue Pharma, která stojí za zřejmě nejznámějším opioidem OxyContinem.

Peníze půjdou na protidrogovou politiku

Podle Jamesové poputuje více než miliarda dolarů [21,8 miliardy korun] z peněz zaplacených distribučními společnostmi na boj s epidemií drogových závislostí. Newyorské okresy oznámily, že prostředky využijí na podporu programů duševního zdraví a boje se závislostmi. První část společnosti zaplatí ještě tento měsíc. Celou sumu budou splácet po dobu příštích 17 let.

Soudní spor, v jehož rámci došlo již k několika dohodám, avšak pokračuje dál. Na lavici obžalovaných stále zůstávají tři výrobci léčiv. Jsou jimi společnosti Endo International, Teva Pharmaceutical Industries a AbbVie.

Opiátová kauza ve Spojených státech

Státy a místní úřady podaly po celých USA v souvislosti s opiátovou krizí přes 3 300 žalob. Tvrdí přitom, že výrobci tyto léky proti bolesti nepravdivě uživatelům prezentovali jako bezpečné. Distributoři a lékárny přitom ignorovali varovné signály toho, že jejich uživatelé často bez dalšího přísunu prášku museli kvůli závislosti přecházet k nelegálním distribučním kanálům opioidů.

Novartis v USA zaplatí pokutu za uplácení lékařů

Po předávkování opioidy přitom mezi lety 1999 a 2019 zemřelo téměř půl milionu Američanů a vlna drogových závislostí na některých místech zničila místní komunity. Jen za minulý rok zemřelo následkem požití velkého množství drog až 93 tisíc lidí. Což je nejvíc, kolik kdy americké úřady zaznamenaly. Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] v 60 procentech těchto úmrtí sehrál roli právě fentanyl.

Opiátová kauza položila Purdue Pharma

Loni na podzim v případu opiátové krize doznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních americká farmaceutická společnost Purdue Pharma. Ta vyráběla známé návykové analgetikum OxyContin, jehož užívání vedlo k vytvoření závislosti a následnému úmrtí tisíců uživatelů ve Spojených státech. Podnik tak přistoupil na zaplacení více než osmi miliard USD [183,4 mld. Kč.] a musí ukončit svou činnost.

Společnost bude rozpuštěna a z jejich aktiv vznikne nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, jako je i OxyContin, ale stejně tak i léky na předávkování opiáty. Zisk půjde na řešení  opiátové krize.

Zdaleka nejde o první tvrdý postih v USA farmaceutických firem, ale i dalších firem, jejichž výrobky poškodily zdraví obyvatel. Příkladem může být například německý Bayer s jeho herbicidem Roundup, ale třeba i automobilky, které podváděly s emisemi v aféře Dieselgate. Ostře hlídánáni jsou přitom i lékaři a jejich obchodní vztahy s farma firmami.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here