Cestovní ruch v Jihočeském kraji se zřejmě nezvedne ani letos

126
jihoceskem
Foto: Pixabay.com

Ze zhruba 23 000 lidí, kteří v Jihočeském kraji pracovali v cestovním ruchu, jich za první rok koronavirové pandemie odešla asi čtvrtina do jiných oborů. Jde o personál restaurací nebo turistické průvodce. Uvedl to ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu [JCCR] Jaromír Polášek.

Malí ubytovatelé v kraji mají na léto poptávku hlavně od českých turistů. Zájem z Rakouska a Německa je miziví. Z cestovního ruchu v kraji za poslední rok odešlo 5 tisíc pracovníků.

„Zaměstnanci z gastra, kteří nejsou klíčoví jako hlavní kuchař, jsou z větší části pryč. Čtvrtina lidí je jinde z pozic, kde neměli kariérní postup. Budeme mít problémy s obsluhou, absorboval je maloobchod a lehký průmysl jako montáže. Bude trpět kvalita služeb. Další čtvrtina se to snaží překlenout brigádami, zbylou polovinu se snaží zaměstnavatelé držet,” uvedl Jaromír Polášek.

Český cestovní ruch loni klesl o 51 %. Ve 4. čtvrtletí o 85,9 %

Podle něj bude pro ubytovatele složité sehnat například recepční a uklízečky. Z turistických průvodců přešlo podle něj asi 90 procent do jiných oborů. Propouštění se týká i samotné Jihočeské centrály cestovního ruchu, která je od roku 2011 příspěvkovou organizací kraje. Letos dostala na provoz 29,9 milionu Kč, meziročně o čtvrtinu méně. To znamená, že musí propustit sedm ze 30 zaměstnanců.

Program Covid – Cestovní ruch je špatný

Systém kompenzací pro oblast cestovního ruchu považuje Polášek za špatně nastavený.

„Posuzují se jednotlivé žádosti, proces se zasekává. Sektor cestovního ruchu byl pod EET, stát věděl moc dobře, jaké tržby byly v roce 2019. Podnikatelé tak mohli mít do týdne peníze na účtech, teď mají problém s cash flow,” řekl ředitel.

COVID – podpora cestovního ruchu nabídne dotace 11.11.

Jeho slova potvrzuje provozovatel 13 penzionů v Lipně nad Vltavou Jiří Falout. Teprve před pár dny totiž dostal kompenzaci nájemného za část loňského roku.

„Peníze nejsou. Teď to platím ze svého, z úspor,” řekl.

Předběžné rezervace na léto mají v kraji zatím spíše malé penziony. Polášek předpokládá, že hlavní sezona už nebude tak silná jako loni. Tehdy do jižních Čech přijelo zejména ve třetím čtvrtletí 780 744 hostů [-3 % meziročně]. Chybějící zahraniční návštěvníky nahradili Češi. Polášek míní, že letos budou chtít spíš jet k moři a jinam do zahraničí.

Spolupráce v Jihočeském kraji s rakouskými partnery

JCCR bude letos více propagovat týdenní pobyty i venkovské památky. S rakouskými partnery pracuje na projektu, díky němuž by mohly mít jihočeské penziony vlastní rezervační systémy a automatickou obsluhu hostů.

Digitální zelený pas má umožnit cestování a pomoci turismu

Loni v červnu spustil Jihočeský kraj kvůli dopadům koronaviru nový systém slev, jímž přispíval rodinám na ubytování při dovolené v jižních Čechách a slevy dával i do zoo a muzeí. Sleva byla nejvýše 300 Kč na osobu a noc. Vyčerpalo se 12 z 39 mil. Kč. Poukazy využilo 12 tisíc lidí, zapojilo se přes 300 hotelů, program přispěl na 40 tisíc přenocování. Na letošní podzim a zimu je v plánu využít 6,6 milionů korun, kraj však zatím nerozhodl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here