Plošné zvýšení platů veřejnému sektoru projedná vláda

4639
plosne_navyseni_platu
Ilustrace: Archiv FinTag.cz

Plošné zvýšení platů veřejnému sektoru o tři tisíce korun od příštího roku stejně jako růst minimální mzdy o 2 800 korun má projednat vláda. Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] v tuto chvíli ale s přidáváním nepočítá.

Plošné zvýšení platů všem pracovníkům ve veřejném sektoru dnes 2. září projednávali zástupci České strany sociálně demokratické [ČSSD] s odborovými svazy.

–aktualizace

Lidé ve veřejných službách a správě si mají polepšit o 1 400 Kč

–aktualizace

Shodli se na zvýšení o 3 tisíce korun, což by podle předsedy strany Jana Hamáčka v příštím roce vyšlo na 21 miliardy korun. Jeho stranická kolegyně Jana Maláčová pak oznámila shodu s odboráři na navýšení minimální mzdy od 1. ledna 2022 ze stávajících 15 200 korun na rovných 18 tisíc korun.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Vedení ČSSD se kvůli diskuzím, o kolik příští rok navýšit minimální mzdu, s odborovými předáky sešlo v měsíci červnu již dvakrát. Zástupci zaměstnanců se poté v médiích nechali slyšet, že prosazují zvýšení platů minimálně o inflaci. V opačném případě jsou připraveni použít nátlakové akce.

Zadlužení Česka roste, ale zdroje tu jsou, tvrdí odbory

Od nového roku by si o tři tisíce korun v případě přijetí návrhu polepšili hasiči, policisté, učitelé, lékaři, zdravotní sestry. Dále i úředníci, zaměstnanci v sociálních službách, kultuře a další, kteří spadají do systému veřejné správy.

„Shodli jsme se na tom, že to je řešení i pro tento státní rozpočet,“ uvedl Hamáček po jednání se zástupci odborových svazů.

Státní rozpočet v srpnu skončil v deficitu 298,1 miliardy Kč

Původní plány odborářů přitom tradičně cílily především na zdravotníky. Pro ně chtěli odboráři vyjednat alespoň 10% nárůst mezd [stejně jako od letošního roku, pozn. red.]. Pro pracovníky ve školství pak minimálně 5% růst. Hamáček v minulých týdnech hovořil o navýšení o 3,5 procenta. To by dle něj odpovídalo odhadované inflaci. Výsledek jejich posledního jednání ale je plošné navýšení pro celý veřejný sektor o zmiňované tři tisíce.

„Při jednání nezaznělo, že by byla neshoda. Návrh všichni podporují,“ vyjádřil spokojenost předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Argumentoval přitom tím, že se v příštím roce očekává rychlý růst ekonomiky. Což znamená navýšení příjmů státu o několik desítek miliard a zároveň podle Středuly i povinnost navyšovat státním zaměstnancům platy.

Nutno zmínit, že o 1 500 korun se plošně zvedly platy zaměstnancům navázaných na veřejné rozpočty už v loňském roce. Letošním benefitem pro pracovníky ve veřejné sféře byly i dva dny volna za to, že se nechají oočkovat proti covidu-19. Vybrat si je mohou do konce letošního roku.

Náklady na mzdy státních zaměstnanců každý rok rostou

Ve veřejném sektoru [bez zaměstnanců municipalit apod., pozn. red.] v letošním prvním čtvrtletí pracovalo 699 400 osob. Pokud by všichni měli dostat od ledna 3 000 korun navíc, vyšlo by to na 25,2 miliardy. Dalším nákladem spojeným se zvyšováním platů by byly odvody na sociální a zdravotní pojištění. Což je na druhé straně i příjem státního rozpočtu.

Od ledna 2021 přitom i přes historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu došlo ke zrušení superhrubé mzdy, čímž se zvýšil čistý příjem všem pracovníkům v zaměstnaneckém poměru. Zároveň se zvýšila i daňová sleva na poplatníka.

Kontroverzní superhrubá mzda skončí s 1. lednem 2021

Další peníze jako odměny částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění a zčásti ze státního rozpočtu dostali všichni pracovníci ve zdravotnictví za práci v podzimní vlně covidu-19. Stejně tak odměny získali i pracovníci v sociálních službách a zaměstnanci v bezpečnostních složkách.

Odměny za covid míří i k bezpečnostním složkám

Od 1. ledna 2022 si o 300 korun měsíčně nad valorizační limit polepší také senioři. V průměru by tak měl důchod od nového roku růst o 797 korun měsíčně. Jednorázové navýšení o 300 korun vyjde podle odhadů Ministerstva financí ČR na zhruba 11 miliard korun. Další novinka v českém důchodovém systému je 500 korun ke starobnímu důchodu za každé vychované dítě. Na to budou mít příjemci důchodů nárok od ledna 2023.

Plošné zvýšení platů a 18% růst minimální mzdy

Výsledkem jednání ČSSD s odboráři je i návrh na zvýšení minimální mzdy o 2 800 korun od ledna 2022. To odpovídá navýšení o 18 procent. Podle Maláčové není stávající částka 15 200 korun důstojná a je spíše skandální. Zástupci zaměstnavatelů s navrhovaným zvýšením jednoznačně nesouhlasí. Podle nich není takové zvýšení namístě už kvůli tomu, že Česko stále řeší ekonomické dopady pandemie. Jejich návrhem je navýšení o 500 korun na 15 700 korun.

Zástupci podnikatelské sféry naopak dlouhodobě upozorňují na nutnost úspor ve veřejných rozpočtech a zejména podpory státu při změnách stávající ekonomiky.

„Bude na nové vládě, aby vytvářela stabilní, předvídatelné a motivační prostředí pro podnikání i pro život v naší zemi,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy volá po druhé ekonomické reformě

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] dnes například upozornili na to, že je třeba být i ambicióznější ve snaze dosáhnout vyrovnaných státních rozpočtů. Tak, aby to nebrzdilo hospodářský růst. Jedním z prvních kroků by dle nich mohlo být právě snížení počtu státních úředníků a nákladů na ně či digitalizace státní správy.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here