Emisní povolenky se staly horkým zbožím. Cena je na rekordu

503
emisni_povolenky
Foto: Archiv FinTag.cz

Emisní povolenky se v Evropské unii včera [4.4.] vůbec poprvé obchodovaly za více než 50 eur [cca 1 292 Kč] za tunu. K růstu cen emisních povolenek přispívá přísnější unijní politika ochrany klimatu, ale i vysoká poptávka ze strany spekulantů. Mnohé firmy varují, že pokud ceny porostou dál, významně zdraží jejich náklady.

Podle průmyslových firem rekordní cena emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého [CO2] vypuštěného do atmosféry, významně zvýší náklady. Mezi prvními se ozývají například teplárny.

„Rekordní cena povolenky, kterou šroubují vzhůru spekulanti, se negativně promítne do hospodaření tepláren. Mnoho z nich přitom již loni skončila v červených číslech,“ říká ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Modernizační fond dnes otevřel první ostré výzvy pro teplárny

Podle jeho slov teplárenství nemůže být dojnou krávou, která naplňuje státní energetickou koncepci, drží pracovní místa v hornictví, podporuje elektrizační soustavu a ještě bohatě plní státní kasu.

„Za současné situace je jedinou možností, aby stát teplárnám kompenzoval část nákladů na povolenky potřebné pro výrobu tepla,” dodal.

Emisní povolenky a důvody růstu jejich ceny

Podle hlavního ekonoma ČEZ Pavla Řežábka patří mezi hlavní důvody růstu cen povolenek přebytek peněz na trhu, spekulace a rostoucí ambice Evropské unie v dekarbonizaci.

„Uvolněné fiskální i monetární politiky způsobují příliv peněz. Kupuje se cokoliv – od nemovitostí a akcií až třeba právě po povolenky. Ve Financial Times a na Bloombergu vyšly články popisující povolenky jako jednosměrnou, stále rostoucí investici s cílovou cenou kolem 100 eur za tunu,“ říká.

Upřesnil, že spekulační nákupy povolenek posilují. Je toho názoru, že i když spekulanti nedokážou změnit dlouhodobé fundamentální trendy, střednědobé cenové výkyvy můžou být kvůli tomu výrazné.

Firmy apelují na schválení Zákona o podporovaných zdrojích

Také Pavel Farkač, analytik energetické skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, přičítá strmý růst ceny povolenky mimo jiné aktivitám spekulativního kapitálu.

„Obchodníci, kteří neemitují žádné emise CO2, vsadili na docela jistou kartu, že cena povolenky půjde nahoru. Jednoduše je začali skupovat jako spekulativní aktivum s cílem vydělat na jejich rostoucích cenách,” uvedl.

Dalším důvodem růstu cen povolenek je podle něj ohlášení snížení emisí v EU o 55 procent do roku 2030.

Přidávají se i železárny

Třinecké železárny dnes uvedly, že zvýšení cen emisních povolenek pro ně bude znamenat zvýšení nákladů na výrobu oceli o stovky milionů korun. Za povolenky platí železárny stovky milionů korun ročně, částka se už blíží miliardě.

„Stále rostoucí ceny emisních povolenek zvyšují naše náklady a snižují konkurenceschopnost nejen našich, ale všech evropských oceláren na světovém trhu, který je zaplaven levnou ocelí z Číny, Indie nebo Turecka,” potvrzuje mluvčí Z-group Steel Holding Miroslav Slaný.

Europoslanci doporučili uhlíková cla pro mimounijní země

Do skupiny Z-group Steel Holding patří ocelářské a železárenské závody v Hrádku, Chomutově a ve Veselí nad Moravou.

Některé firmy s růstem cen povolenek počítaly

Teplárna České Budějovice se zdražením povolenek počítala.

„Existují nástroje, kterými jsme se zajistili do několika budoucích let. V krátkodobém horizontu to pro nás nemá žádné dopady, v dlouhodobém je to významné navýšení jednoho ze vstupů,” řekl místopředseda představenstva Tomáš Kollarczyk.

S nárůstem cen povolenek počítaly podle mluvčí Hany Počtové také Elektrárny Opatovice. Společnost Jablonecká energetická dokonce označila růst cen povolenek za přínos.

Firmy varují před novými daněmi a poplatky, jež navrhuje EK

„Rostoucí cenu emisních povolenek vnímáme jako benefit. Zvyšuje nám investiční možnosti do modernizace a rekonstrukce našich technologií. Jednoduše řečeno, emisní povolenky nemáme na spekulativní využití, ale jako zdroj dalších investic,” vysvětlil ředitel společnosti Boris Pospíšil.

Firma teplem a teplou vodou dlouhodobě zásobuje třetinu domácností, desítky firem a institucí v Jablonci nad Nisou.

Emisní povolenky a problémy v Liberty Ostrava

Dodejme, že emisní povolenky se staly předmětem sváru i v hutním podniku Liberty Ostrava. Tamější vedení podniku vyvedlo část emisních povolenek do své rumunské huti. Udělalo to v rozporu se svými závazky.

Odboráři hutního podniku proto na dnešek svolali protestní mítink u hlavní brány. Chtějí vyzvat zaměstnance ke společnému postupu na obranu ostravské huti a proti vyvádění finančních prostředků, které podnik generuje, na pokrytí závazků majitele.

Do podniku dnes míří i vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO] nebo předseda Českomoravské konfederace odborových svazu [ČMKOS] Josef Středula. Důvodem je právě obchod s emisními povolenkami.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here