Stavební zákon, jehož příprava trvala čtyři roky, míří do praxe

336
stavebni_zakon
Foto: Pixabay.com

Sněmovna včera [13.7.] přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon vstoupí v účinnost 1.7.2023, některé změny ale začnou platit od ledna příštího roku.

Změny, které začnou platit již od ledna 2022, umožní například budovat novou síť státní stavební správy a nabírat do ní nové pracovníky. Stavební úřady totiž budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční správa.

Zákon se připravoval několik let a Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR], které ho předkládalo, ho považuje za zcela zásadní. S prosazením zákona včera pomohly hlasy šesti poslanců KSČM. Pro zákon hlasovalo 104 poslanců, zapotřebí jich bylo alespoň 101. Z vládních sociálních demokratů pro něj byli jen dva poslanci. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky, který je ale jeho dlouhodobý zastánce.

Komunisté při předchozím hlasování zákon ve Sněmovně nepodpořili. Vadilo jim, že prošel pozměňovací návrh, který umožní, aby obytné místnosti neměly přímé osvětlení a větrání. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO] jim nabídla, že tyto podmínky určí vyhláška. Místopředseda klubu KSČM Leo Luzar před poslanci uvedl, že tato vyhláška vedla část klubu ke změně stanoviska.

Andrej Babiš je fenomén, naše současná realita, tvrdí KSČM

Někteří komunisté ale i přesto hlasovali proti zákonu. Jedním z nich byl poslanec KSČM Stanislav Grospič: „Ten zákon je pro mě nepřijatelný. Myslím si, že není v zájmu České republiky, aby byl přijat,“ uvedl.

Avšak nejvíce se nový zákon nelíbí opozici

Podle Hospodářské komory ČR [HK ČR], Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] a obecně subjektům ze stavebnictví a byznysu kolem něj schválený zákon významně pomůže. A to hlavně občanům, podnikatelům i veřejným investorům při povolování staveb od dálnic až po rodinné domy.

Naopak odpůrci zákona varují, že zákon vzdálí úřady občanům a stavební řízení naopak zkomplikuje. Hlavní svár sporu je skutečnost, že zákon převádí stavební úřady z obcí pod jeden centrální stavební úřad [Nejvyšší stavební úřad, pozn. red.].

Boj o další existenci stavebních úřadů začal

Opoziční koalice Spolu [ODS, KDU-ČSL a TOP 09] a Pirátů se Starosty proto již uvedly, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, nyní prosazený návrh změní. Zákon považují zákon za špatný. Podle nich může ohrozit stavební činnost v Česku. Ministryni Dostálovou také vyzvaly, aby před říjnovými volbami nepodnikala žádné kroky ke vzniku centrálního stavebního úřadu.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by se Dostálová neměla pouštět před volbami do nějaké “divoké akce”. Vláda by neměla činit žádné nevratné kroky ani podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného. Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že jsou připraveni změnit stavební zákon tak, aby nehrozilo několikaleté omezení stavební činnosti.

Ministryně Dostálová opakovaně ujišťovala poslance, že stát nebude stavět žádné nové úřady na zelené louce. Dále ujistila poslance v reakci na jejich výtky, že zákon nezasahuje do pravomocí samospráv, protože stavební řízení je již nyní výkon státní správy. Poukázala třeba na to, že norma posiluje postavení obcí, protože obec bude vždy účastník stavebního řízení. Zároveň posiluje postavení obcí v územním rozvoji. Úřady se podle ní občanům nevzdálí, neboť stavební řízení díky digitalizaci budou moci vyřídit z domova.

MMR dlouhodobě zdůrazňuje, že nový zákon zajistí také dodržování lhůt. Zákon totiž zavádí pro vyjádření dotčených orgánů dobu 30 dnů, kterou lze ve zvláště složitých případech či při nařízení ohledání na místě prodloužit o dalších 30 dnů.

Svaz měst a obcí je dlouhodobě proti

Proti zákonu se dlouhodobě staví Svaz měst a obcí ČR [SMO ČR]. Ten po jeho schválení uvedl, že zákon naprosto rezignoval na ochranu veřejných zájmů a oddálil veřejnou správu od lidí mimo velká města. Podle něj existuje reálné riziko nárůstu černých staveb. Předseda svazu František Lukl reagoval, že ve Sněmovně zvítězilo znění, které je extrémně drahé a výhodné jen pro vyvolené.

„Zvítězila developerská lobby. […] Absurdní třešinkou na tomto hodně nepovedeném dortu je pak skutečnost, že o kácení stromů na území dané obce bude rozhodovat úředník desítky kilometrů daleko,” doplnil.

SMO ČR nejvíce vadí, že stavební úřady mají přejít pod Nejvyšší stavební úřad [viz výše]. Argumentuje tím, že mnoho úředníků stavebních úřadů odejde raději do služeb obce či města, kde působí. Nebo si dokonce bude hledat nové zaměstnání. Podle hlasů z praxe je ale zejména to posledně jmenované téměř nereálné. Tedy to, že by si úředníci hledali novou práci například v soukromém sektoru. Jiná věc by samozřejmě byla, pokud by se kvůli novému zákonu jejich pracovní místa zrušila. Ale i to je vzhledem k nutnosti pokračování agendy povolování staveb v regionech, byť pod Nejvyšším stavebním úřadem, neplánované.

Zákon i přesto budí nevoli. Dále se nelíbí některým ekologickým organizacím. Ti normě vyčítají, že upřednostňuje rychlost rozhodování před kvalitou projektů a omezuje pravomoci Ministerstva životního prostředí [MŽP]. Podle asociace ekologických organizací Zelený kruh je zákon špatný a měl by být po volbách jako jeden z prvních zrušen.

HK ČR a SP ČR, ale i další zákon vítají

Nový stavební zákon naopak vítá, jak již bylo řečeno, HK ČR nebo Asociace developerů [AD]. Podle HK ČR, která se na přípravě zákona podílela, zákon odráží mimo jiné závěry mezinárodní analýzy a doporučení Světové banky. HK ČR přitom stála na úplném začátku příprav nového zákona, pak se na jeho podobě přestala podílet kvůli neshodám s MMR.

HK ČR dala ruce pryč od nového stavebního zákona 

Přesto i nyní HK ČR odmítá kritiku, že nový zákon ubírá na významu samosprávám. Naopak argumentuje, že ekonomicky přinese rekodifikace státu roční úsporu na provozních nákladech administrativy 2,5 miliardy korun. A roční příjem státu vyvolaný přijetím zákona bude podle ní 7,1 miliardy korun. Schválení zákona vítají také Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] a Svaz podnikatelů ve stavebnictví [SPS].

„Návrh není dokonalý, ale je to dobrý základ, který zrychlí celý proces vydávání stavebních povolení,” uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR František Chaloupecký.

Podle něj se firmy i občané konečně dočkají jednoduššího a rychlejšího stavebního řízení. Nyní je podle něj na řadě příprava praktického fungování úřadů dle nového zákona včetně digitalizace procesů.

Stavební řízení mají trvat maximálně rok

Asociace developerů již dříve uvedla, že pokud by nebyl schválen nový stavební zákon, mělo by to dopady na celé české stavebnictví. Zároveň by se snížila konkurenceschopnost české ekonomiky proti okolním zemím. Developer Jan Řežáb, majitel JRD Development, v České televizi [ČT] řekl, že stavební zákon byl nejzanedbanější normou, která 30 let neprošla evolucí. Od normy očekává, že se zvýší například tlak na odbornost stavebních úřadů a přestane umělé zdražování na trhu s byty, kam se jich snad dostane víc.

„Nebude to za rok za dva, nejdříve změna doběhne za pět let,” dodal.

Předseda České komory architektů [ČKA] Jan Kasl očekává zrychlení stavebního řízení, zadavatel už podle něj nebude muset obíhat hasiče, hygienu, životní prostředí a další. Digitální dokument se totiž projedná současně.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Je to jako vždy, vše co je vládou udělané dobře opozice v čele s ODS, Piráty…odmítá. A přitom se vymlouvají na komunisty. A očekávají, že jim komunisté pomohou vládu poškodit. Takové je uvažování “demokratů” z tzv demobloku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here