MF ČR chce na poslední chvíli navýšit limit pro plátce DPH

4495
platce_DPH
Foto: Redakce FinTag.cz

Ministerstvo financí podá žádost k EU o zvýšení limitu pro plátce DPH na dva miliony korun. Ještě před několika týdny ministryně financí Alena Schillerová [ANO] tvrdila, že změnu limitu u DPH nechá na nové vládě.

Limit pro plátce DPH se v Česku nezměnil 17 let. Na jeho zastaralost naposledy upozornila Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ministryně financí Schillerová její návrh tehdy podpořila.

„My chceme zvednout limit pro povinné plátcovství DPH nad dva miliony. Ten milion, co je dnes, je nic,“ uvedla například v rozhovoru pro E15 začátkem letošního září.

Také se ale vyjádřila, že tuto případnou změnu nechá až na nové vládě. Teď je všechno jinak. Návrh na zvýšení limitu pro plátce daně z přidané hodnoty [DPH] z jednoho milionu nově na dva miliony včera [2.11.] předložilo MF ČR k projednání vládě. Poté ho má schválit ještě Evropská unie.

„V tuto chvíli Ministerstvo financí připravuje znění žádosti, kterou poté, co ji schválí vláda, posíláme do Bruselu,“ uvedla ministryně.

Tímto krokem chce úřad podle ní snížit administrativu a zjednodušit podmínky pro podnikání v Česku. Zvýšením limitu na dva miliony korun by se totiž navýšil i počet živnostníků v režimu paušální daně. Jedna z podmínek k přihlášení se k ní je, že podnikatel nesmí být plátcem DPH.

Paušální daň od ledna 2022 vzroste o 525 Kč na 5 994 Kč

Změnit limit pro DPH šlo již dávno

V Česku 17 let nezměněný limit určující povinnost registrace k DPH mohlo prostřednictvím zmiňované žádosti u EK MF ČR navýšit již dávno. Na což opakovaně upozorňovali zástupci českých podnikatelů.

Poslední výzvu na zvýšení limitu vydala HK ČR letos v září. V ní informovala o tom, že návrh na zvýšení DPH z jednoho nově na dva miliony korun předá k projednání nově zvoleným členům poslanecké sněmovny. Dvoumilionový limit navrhla zavést od ledna 2022.

„Česká republika tento práh, dnes na úrovni jednoho milionu korun, nezměnila od svého vstupu do Evropské unie. Čímž se nezohlednil mzdový ani cenový vývoj v uplynulých 17 letech,“ argumentovali ve svém návrhu zástupci HK ČR.

Hospodářská komora chce zvýšit limit u DPH na dva miliony

Za příklad uvedli průměrnou mzdu. Ta v roce 2004 činila 17 466 korun, letos by mohla dosáhnout na 36 900 korun. To je 2,1násobek tehdejší úrovně.

Při nižším obratu má být dle návrhu HK ČR nadále zachována dobrovolná registrace k DPH. A to bez jakéhokoli limitu tržeb.

Navrhovaná hranice by se podle HK ČR měla rovněž sjednotit s limitem pro uplatnění výdajového paušálu. Ten snižuje administrativu na straně OSVČ i státní správy. Dnes je stanoven právě na hranici dvou milionů korun.

Ke zvyšování částky, od které je třeba se registrovat k DPH, přitom přistupují mnohé země v Evropě. Příkladem je Francie s limitem až 2,2 milionu korun. Vyšší limit, než který je nyní Česku, mají už několik let nastavený na Slovensku, ve Slovinsku, Itálii, Irsku, ve Velké Británii a Švýcarsku.

Vyšší limit pro plátce DPH se dotkne 105 tisíců lidí

Podle stávajících odhadů MF ČR zvýšením limitu k platně DPH ubyde zhruba 105 tisíc jejích plátců. To by znamenalo dopady do veřejných rozpočtů ve výši nejvýše devíti miliard korun. K platbě DPH je nyní v Česku registrováno přes půl milionu podnikatelů. Za zmínku stojí i to, že daň z přidané hodnoty patří mezi sdílené daně. To znamená, že výnosy z ní nejdou pouze do státního rozpočtu, ale poměrně se přerozdělují i do rozpočtů krajů, měst a obcí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here