Nezaměstnanost klesla na 3,3 %. Ubylo volných pracovních míst

434
pracovních
Foto: Pixabay.com

Nezaměstnanost v listopadu činila 3,3 procenta. To je o 0,1procentního bodu [p. b.] méně než v říjnu a o 0,5 p. b. méně než před rokem. Zároveň ubylo volných pracovních míst. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR].

ÚP ČR evidoval k 30. 11. 2021 celkem 245 549 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 140 méně než v předchozím měsíci a o 28 977 méně než loni. Česko má tak i nadále nejnižší počet nezaměstnaných v celé Evropské unii. Míra nezaměstnanosti u nás v říjnu dle Eurostatu činila 2,6 procenta, průměr EU byl 6,6 procenta. Nízkou míru nezaměstnanosti mělo také Německo [3 %] nebo Maďarsko [4 %].

„Tak nízkou nezaměstnanost nám může závidět celá EU. Jsme pořád na špici a chceme tam zůstat. I proto jsme od listopadu znovu aktivovali program Antivirus, který v předchozích vlnách pandemie skvěle zafungoval a ochránil přes jeden milion pracovních míst,“ uvedla dosluhující ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Po programech Covid byl už aktivován i Antivirus v režimu B

Situace na trhu práce se podle ÚP ČR v listopadu výrazně nezměnila. Odpovídá i klimatickým podmínkám sledovaného období. Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji [2,1 %]. Co se týče okresů, nejnižší nezaměstnanost byla v listopadu v okresech Praha-východ [1,3 %], Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou [shodně 1,6 %].

Nezaměstnanost podle ÚP ČR vzroste

Ze strany zaměstnavatelů nadále přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je nadále po kvalifikovaných řemeslnících. Do evidence se pak začínají hlásit sezónní pracovníci.

„Pokud jde o turistickou sezónu, s rozjezdem té zimní zaměstnavatelé vyčkávají. Podstatné pro ně je, jak se bude dále vyvíjet epidemická situace a jaká budou v této souvislosti platit bezpečnostní opatření,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v říjnu klesla. Pracovníky poptávají rybáři

„V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste,“ dodal.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v listopadu v Moravskoslezském, Ústeckém [shodně 4,9 %] a dále v Karlovarském kraji [4 %]. V případě okresů pak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná [8,4 %], Most [6,2 %] a Chomutov [5,8 %].

Struktura uchazečů o zaměstnání

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 52,7 procenta ženy. Což představuje 129 412 nezaměstnaných. Průměrný věk nezaměstnaných byl v listopadu 43,4 roku, loni to bylo 42,5 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo jen k mírným změnám.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta

V meziročním srovnání poklesl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let, naopak se zvýšil podíl osob v kategorii 50 plus. V případě této skupiny uchazečů o zaměstnání došlo k nárůstu o 2,9 p. b. [v absolutním vyjádření jde o pokles o 2 875 osob]. V evidenci ÚP ČR jich bylo k 30.11. 2021 celkem 92 286 a tvořili 37,6 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělanosti ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu poklesu došlo v případě evidovaných uchazečů vyučených [o 11 061] a uchazečů se střední školou [o 8 814].

Pokud jde o rozdělení podle profesí, ke konci listopadu bylo v evidenci ÚP ČR nejvíce pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, a to 73 166.

Počty volných pracovních míst

V listopadu nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 344 840 volných pracovních míst. To je o 7 614 méně než v říjnu a o 26 868 míst více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání.

U přibližně 73 procent volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním. 72,8 procenta pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince.

Zaměstnavatelé mají vyšší zájem o dělníky výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů a uklízeče. Vůbec nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze [92 587 míst] a Středočeském kraji [60 874 míst].

MPSV chce, aby firmy opět povinně hlásily volná pracovní místa

Úřad práce ČR volná pracovní místa pravidelně aktualizuje na základě požadavků zaměstnavatelů, tak aby bylo možné co nejlépe párovat evidované uchazeče o zaměstnání s volnými pracovními místy,“ uvedla v této souvislosti ředitelka Odboru Zaměstnanosti a EU z Generálního ředitelství ÚP ČR Eva Stratilová.

V předchozím měsíci nahlásili zaměstnavatelé 45 757 nových volných pracovních míst, což je o 8 624 více než loni. Odchodem zaměstnanců se uvolnilo 2 292 míst. ÚP ČR naopak obsadil a následně z evidence vyřadil 55 663 volných pracovních míst.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here