Americké i evropské akcie se otřepaly z obav z omikronu

436
akcie
Foto: Pixabay.com

Americké i evropské akcie včera [7.12.] prudce posílily. Otřepaly se tak z obavy z nové koronavirové varianty omikron. U amerických akcií sehrála svou roli i dobrá data amerického exportu a obchodní bilance.

Na růstu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické a průmyslové podniky. Zejména ty v listopadu, kdy přišly první informace o omikronu, ztrácely. Akcie obecně prošly v listopadu mírnou korekcí. Na devizovém trhu včera posiloval také americký dolar. Pod tlak se naopak kvůli poklesu obavy z omikronu dostaly japonský jen a švýcarský frank. To jsou měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty.

„Je téměř jisté, že omikron není vážnější než varianta delta. Z určitých znaků se dá soudit, že by mohl být méně závažný než delta,” uvedl v rozhovoru s agenturou AFP americký epidemiolog Anthony Fauci, který působí jako poradce americké vlády.

Podle něj bude třeba počkat ještě “nejméně dva týdny” na to, aby bylo možné říci, že je omikron méně nebezpečný než varianta delta. Přesto potvrdil, že nová varianta je “zjevně vysoce přenosná”, pravděpodobně více než delta.

Zmutovaný koronavirus poslal dolů burzy v Evropě i USA

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si tak včera připsal 1,87 procenta a uzavřel obchodování na 35 227,03 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,17 procenta na 4 591,67 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,93 procenta na 15 225,15 bodu.

Nárůst zaznamenaly například ceny akcií banky Goldman Sachs, energetické společnosti Chevron či výrobce letadel Boeing. Akcie výrobce čipů Nvidia naopak oslabily o více než dvě procenta. Dolů je nadále tlačí pochybnosti regulátorů ohledně jeho plánu na převzetí britské čipové společnosti Arm.

Deficit zahraničního obchodu USA

Svou roli při včerejším obchodování sehrála i data o zahraničním obchodu Spojených států. Deficit v říjnu klesl o 17,6 procenta na 67,1 miliardy dolarů [cca 1,5 bil. Kč]. Což je nejnižší hodnota za šest měsíců a největší procentuální pokles od dubna 2015. Velké oživení exportu, který vystoupal na rekord, pomohlo vyrovnat mnohem menší nárůst dovozu. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. V září schodek dosáhl rekordní výše.

„Obchodní deficit se výrazně snižuje a nalévá ještě více paliva do nádrže ekonomiky, což zaručuje silnější růst s blížícím se koncem roku 2021,” uvedl hlavní ekonom společnosti Fwdbonds Christopher Rupkey.

V říjnu americký vývoz stoupl o 8,1 procenta na historické maximum 223,6 miliardy dolarů. V čele tohoto nárůstu stál vývoz zboží, který se zvýšil o 11,1 procenta na 158,7 miliardy dolarů. To je rovněž rekordní hodnota. Prudký nárůst exportu zastínil nárůst dovozu o 0,9 procenta na 290,7 miliardy dolarů. Což je rovněž rekordní hodnota. Dovoz zboží se zvýšil o 0,7 procenta na taktéž rekordní hodnotu 242,7 miliardy dolarů.

Deficit zahraničního obchodu je v USA chronickým jevem: dovoz stále převyšuje vývoz. Schodek si Spojené státy financují zahraničními úvěry. Jejich kapitálové trhy jsou atraktivní i proto, že dolar je považován za hlavní světovou měnu. Největšími věřiteli USA jsou Čína a Japonsko. Ty vlastní i nejvíce amerických dluhopisů, hned po americké centrální bance FED.

Posílily i evropské akcie

Nejvýraznější růst za poslední rok zaznamenaly včera i evropské akcie. K jejich růstu velkou měrou přispěly akcie technologických a automobilových podniků. Panevropský akciový index STOXX 600 se zvýšil o 2,45 procenta a obchodování uzavřel na 480,18 bodu. Index tak zaznamenal nejsilnější nárůst od loňského listopadu a vrátil se k úrovni z období před příchodem obavy z negativních hospodářských důsledků šíření omikronu.

„Obavy z omikronu ustupují téměř tak rychle, jak se objevily. Prosinec potvrzuje pověst jednoho z nejsilnějších měsíců pro akcie,” řekl analytik společnosti IG Chris Beauchamp.

Hlavní index německých akcií DAX si včera připsal 2,82 procenta na 15 813,94 bodu a francouzský index CAC 40 stoupl o 2,91 procenta na 7 065,39 bodu. Index londýnské burzy FTSE 100 se zvýšil o 1,49 procenta na 7 339,90 bodu.

K omikronu se přitom vyjádřil i britský prezident Boris Johnson. Podle něj nová varianta koronaviru je zřejmě nakažlivější než delta. Nicméně je podle něj příliš brzy na to, aby se o závažnosti omikronu vyvozovaly závěry. Upozornil i na to, že nemocní variantou omikron v Jihoamerické republice mají spíše mírný průběh nemoci.

Ekonomika EU ve 3. čtvrtletí vzrostla o 2,1 procenta

Do včerejšího obchodování s evropskými akciemi se promítla zpráva Eurostatu o růstu ekonomiky EU ve třetím čtvrtletí. Ta vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 2,1 procenta. V zemích platících eurem se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,2 procenta. Tempo růstu v obou regionech zůstalo stejné jako ve druhém čtvrtletí.

Podle analytiků výše uvedená data zásadní přínos pro růst akcií ale neměla. V meziročním srovnání totiž tempo růstu prudce zpomalilo. Proti třetímu čtvrtletí 2020 růst HDP celé unie zpomalil na 4,1 procenta ze 13,8 procenta v období duben až červen, v eurozóně pak na 3,9 procenta ze 14,4 procenta v předchozích třech měsících.

Ve třetím čtvrtletí významně zpomalily všechny velké ekonomiky

Evropská ekonomika se sice pomalu vzpamatovává z propadu způsobeného pandemií, stále je však pod úrovní čtvrtého čtvrtletí 2019. Objem HDP eurozóny je o 0,3 procenta menší než na konci roku 2019 a v případě celé EU je menší o 0,1 procenta.

Z jednotlivých členských zemí nejvyšší mezičtvrtletní růst zaznamenalo Rakousko, a to o 3,8 procenta. Ve Francii HDP stoupl o tři procenta a v Portugalsku o 2,9 procenta. Naopak v Litvě zůstal HDP beze změny a v Rumunsku a na Slovensku vzrostl jen o 0,4 procenta. Německý HDP podle předběžného odhadu stoupl o 1,8 procenta, když ve druhém kvartále rostl o 1,9 procenta. K růstu HDP v EU nejvíce přispěla spotřeba domácností a vládní výdaje. Negativní dopad měla tvorba fixního kapitálu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here