Marian Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka

4170
Jurecka
Místopředseda vlády a pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka / Foto: KDU-ČSL

Místopředseda vlády a pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka [KDU-ČSL] odvolal generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka. Jako důvod uvedl manažerská pochybení a neefektivní reorganizaci státního podniku.

Josef Vojáček byl do funkce generálního ředitele státního podniku Lesy ČR jmenován 3. září 2018. Podle nového vedení Ministerstva zemědělství ČR [MZe ČR] za ním jde jak nevydařená transformace státního podniku do nové organizační struktury oblastních ředitelství, tak manažerská a personální politika. Což úřad ale blíže neupřesnil.

„Bohužel změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ,“ uvedl pověřený ministr zemědělství.

Jurečka, který byl jmenován ministrem práce a sociálních věcí, je dočasně pověřen řízením MZe ČR. V souvislosti se svou zdvojenou pozicí a odvoláním ředitele Lesů ČR [LČR] pak na svém twitterovém účtu uvedl: „Neberu to jako něco provizorního. A od prvního dne dělám rozhodnutí s plnou zodpovědností. Proto dělám jasná rozhodnutí a toto je jedno z nich.“

Jako o možném nástupci Josefa Vojáčka média spekulují o Jiřím Grodovi, lesním správci z Lesní správy Vítkov. Ta spadá pod Oblastní ředitelství severní Morava. Groda informaci zatím nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Na tiskovém oddělení, ale i v samotném podniku Lesy ČR nebyl dnes kolem poledne nikdo telefonicky k zastižení. Navečer infomací medíí potvrdilo samo MZe ČR.

„Dočasným vedením státního podniku Lesy České republiky byl dnes pověřen Jiří Groda, stávající lesní správce Lesní správy Vítkov na Opavsku. Podnik povede do doby jmenování nového generálního ředitele,” uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Jak to vidí Marian Jurečka

Spolu s Vojáčkem ve funkcích skončí i správní ředitel LČR Pavel Krpata, obchodní ředitel Petr Urban, ředitel lesního a vodního hospodářství Vladimír Krchov a pověřený ekonomický ředitel Roman Schindler. Ti se rozhodli na své funkce rezignovat okamžitě poté, kdy byl Vojáček odvolán.

Podle Jurečky LČR spravují polovinu všech našich lesů a tak mají zásadní vliv nejen na boj s kůrovcem, ale i obnovu našich lesů a jejich adaptaci na klimatickou změnu.

„Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region a podle toho přijímat efektivní opatření v místě,“ řekl.

Vojenské lesy a statky směnily významné pozemky s Lesy ČR

Vojáček, který se ke svému odvolání prozatím nevyjádřil, před několika dny uvedl, že státní podnik pod jeho vedením naopak zvládl transformaci podniku i kůrovcovou kalamitu.

„Díky příznivému počasí i lesnickým zásahům se už na většině území daří kalamitu zpomalit a zastavit, takže se od roku 2022 vracíme na 79 % výměry k plánovitému hospodaření podle lesních hospodářských plánů,“ uvedl v bilančním podcastu podniku Uchem v mechu.

Jurečka je řízením MZe ČR dočasně pověřený, protože kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula [KDU-ČSL] měl pozitivní test na covid-19 a je v izolaci. Ta mu neumožnila osobní účast na jmenování ministrů v Lánech, ani následné přebrání agendy. K jmenování Nekuly ministrem má dojít v lednu.

Státní podnik Lesy ČR

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 milionu hektarů lesního majetku. To je šestina plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje téměř o 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR. Díky rostoucím cenám dřeva se podnik vrátil v letošním prvním pololetí do zisku 680 milionů korun. Loni ve stejném období LČR vykázaly ztrátu 480 milionů korun.

Státní podnik Lesy ČR je bez koruny a zvažuje úvěr

Podnik patří mezi strategické firmy státu. Ty loni vykázaly souhrnný čistý zisk 14,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 42 procent. Vyplývá to ze Zprávy o činnosti a výsledcích strategických společností s majetkovou účastí státu, státních podniků a národního podniku. Tu zveřejnilo Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

[Pozn. red.: Aktuální personální změna se udála i na MF ČR, kde minulý týden na vlastní žádost skončila ve funkci politické náměstkyně Marie Bílková. Ve funkci byla od srpna 2020. Současný ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] při uvádění do úřadu řekl, že chce mít na úřadu dva politické náměstky. Uvedl, že jednoho si přivede sám a druhého bude nominovat koalice Pirátu a STAN.]

Z výše uvedené zprávy MF ČR vyplývá, že strategické firmy státu do státního rozpočtu loni odvedly na dividendách ze zisku 17 miliard korun. O rok dříve to bylo 13,4 miliardy korun. Nejvíce vyplatila společnost ČEZ, a to 12,8 miliardy korun. Loni strategické státní firmy zaměstnávaly 87 633 lidí. Ve statutárních orgánech bylo 124 lidí a v dozorčích radách 236.

–DNA–

1 komentář

  1. A nová vláda začíná vymetat nepohodlné osoby a dosazovat své kamarády. Kdyby takto začínal Babiš, tak dodnes jsme se mohli dívat na VEŘENOPRÁVNÍ ČT, kterou si platíme. A to si říkají demokratická vláda. Ve státních úřadech nezůstane kámen na kameni a vše půjde cugrunt.n Však brzy uvidíte.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here