Růst cen zvýší i hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky

0
957
stravenky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Stravné na pracovní cestě se od ledna 2022 zvyšuje o 10 korun na 118 korun na den. A tím vzroste i hodnota daňově nejvýhodnější stravenky na 150 korun. Jde o největší meziroční skok za posledních deset let.

Denní výši stravného na pracovní cestě upravuje každoročně ve vyhlášce Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Podle ní se od ledna 2022 denní stravné na cestách nově zvýší ze 108 korun na 118 korun. Důvod je rychlý růst spotřebitelských cen v letošním roce, který ovlivňuje mimo jiného denní sazbu pro výpočet diet na cestách ze strany MPSV.

Inflace je 6 %. Bez prominutí DPH u energií by byla 7 %

Vyhláška upravující cestovní náhrady za stravu je ale důležitá i z jiného důvodu. A tím je daňově optimální výše stravenky pro daný rok. Jinak řečeno, do jaké výše je poskytnutý příspěvek na stravování ve formě stravenky pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad. To znamená, kolik musí být hodnota stravenky, aby z něj zaměstnavatel nemusel odvádět povinné zdravotní a sociální pojištění a získal slevu na dani.

Daňově výhodná stravenka v roce 2022 činí 150 Kč

Podle zákona o dani z příjmů si zaměstnavatel může jako daňově uznatelný náklad u příspěvku na stravování uplatnit částku ve výši až 70 procent vyhláškou stanoveného stravného. Současně však tato částka nesmí být vyšší než 55 procent hodnoty samotné stravenky. V roce 2022 si tak zaměstnavatelé z daní odečtou nejvíce, pokud svým zaměstnancům poskytnou stravenky v hodnotě 150 korun na den.

„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele,“ říká Martina Machová ze Sodexo Benefity.

Zdůrazňuje, že stravenky jsou společně se zvýhodněným závodním stravováním nejrozšířenější zaměstnanecký benefit v zemi. A v posledních letech mimo papírové stravenky začínají firmy zaměstnancům nabízet i stravenkové karty. V Česku stravenky podle ní využívá zhruba 1,5 milionu zaměstnanců.

Zdražování zvyšuje hodnotu daňově uznatelné stravenky

V roce 2020 byla horní hranice sazby stravného na pracovní cestě 103 korun, letos pak zmiňovaných 108 korun. To značilo meziroční růst ve výši pěti korun. V obdobném tempu rostla sazba i v minulých letech. V letošním roce však kvůli vysoké inflaci dojde ke skokovému meziročnímu navýšení diet o 10 korun. Daňově nejvýhodnější stravenka tak meziročně povyroste o 12,73 korun na zmíněných 150 korun.

Vývoj hodnoty daňově uznatelné stravenky [v Kč]
2017 2018 2019 2020 2021 2022

Horní hranice sazby stravného pro státní správu / pracovní cesta v délce 5-12 hodin

86,00 93,00 97,00 103,00 108,00 118,00
Maximální daňově uznatelná výše příspěvku zaměstnavatele na stravování 60,20 65,10 67,90 72,10 75,60 82,60
Daňově optimální hodnota stravenky pro daný rok 109,45 118,36 123,00 131,09 137,45 150,18

[Zdroj: Sodexo]

Stravenkový paušál v roce 2022 činí 82,60 Kč

Pro srovnání dodejme, že stravenkový paušál bude od ledna 2022 činit 82,60 korun na den. V praxi to znamená, že pokud zaměstnavatel svému zaměstnanci poskytuje na obědy příspěvek v této nebo nižší částce, neodvádí z něj žádné daně ani pojistné. Při vyšším příspěvku na stravování pak částka přesahující hranici 82,60 korun podléhá 15% dani z příjmů a také pojistným odvodům.

ČNB: Na růstu inflace se podílí i velkorysé zvyšování platů

Stravenkový paušál v České republice začal fungovat v lednu 2021. Zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvky na stravování přímo v penězích, nikoli tedy jen ve formě papírové stravenky, karty či podnikové jídelny. Důvod mělo být snížení administrativní zátěže firem a nemožnost uplatňovat zvýhodněné stravenky vždy přímo v místě výkonu práce. Další argument pro zavedení stravenkového paušálu mělo být i skončení poskytování vysokých provizí stravenkovým firmám od restaurací, ve kterých zákazníci platili stravenkami. Výše této provize se totiž běžně pohybovala mezi pěti až sedmi procent z nominální hodnoty stravenky. Provozovatelé restaurací navíc na proplacení stravenek často čekali i několik týdnů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here