Petr Zajíc: Globalizace už nikdy nebude jako dřív

513
zajic
Petr Zajíc / Foto. Amundi CR

„I když byl letošní rok silně ovlivněn pandemií covid-19, tak pro ekonomy se stala symbolem roku 2021 zrychlená inflace,” píše ve svém shrnutí letošního roku portfolio manažer Amundi CR Petr Zajíc.

A pokračuje: Mix několika faktorů táhl ceny vzhůru a zdá se, že nejsme u konce. Když se v letošním roce začala objevovat vyšší inflační čísla, množily se komentáře, že letošní inflace bude pouze sezónní. Analytici tak odhadovali především proto, že se vycházelo z nízké základny roku 2019.

ČNB opět překvapila. Úrokovou sazbu zvedla o procentní bod

Jenže pak se ukázalo, že růst cen zasáhl i ty obory, které pandemie nikterak nezasáhla. Projevilo se to zejména v sektoru služeb, který sice byl omezeními zasažen, ale nijak se mu nezvýšily vstupní náklady. Jednoduše řečeno kadeřnictví nebylo ovlivněno nedostatkem vstupních surovin, a stejně zde došlo ke zdražení. Pak se k tomu přidal růst cen energií a všem už bylo jasné, že se nejedná o dočasný výkyv a inflace tu s námi bude dlouho.

Když se podíváme do historie, tak musíme pochopit, proč jsme tu měli tak dlouho permanentně se snižující inflaci. Důvod byla globalizace. Jak se rozjížděl online obchod, tak zejména ve spotřebním zboží platilo, že prodejci ztráceli možnost zdražit zboží. Před 20 lety jste mohli se zvýšením platů zvednout také svoji cenu, ale dnes už si lidé mohou nakoupit u jakéhokoliv zahraničního prodejce, a tím lokální obchody ztratily možnost zvýšit ceny.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

Narušená globalizace – tedy letošní zpřetrhané dodavatelské řetězce – společně s vládními výdaji, odloženou spotřebou a vysokými cenami energií vytvořily inflační koktejl, který nebude jednoduché dopít. To znamená, že globalizace už nikdy nebude jako dřív. Vidíme to například na společnosti Hugo Boss, která přesouvá výrobu na Balkán.

Rok 2021 nebyl jen rokem inflace, píše Petr Zajíc

Inflace by mohla v České republice dosáhnout svého vrcholu na konci prvního čtvrtletí příštího roku. V Evropě a například i v Japonsku pak vidím vrchol inflace později. Důvod je, že v těchto ekonomikách je citelné zpoždění ve zvyšování cen.

Rok 2021 ale nebyl jen rokem inflace, letos došlo také ke výraznému zvýšení státních výdajů všude po světě. To by ale vlivem růstu hrubého domácí produktu mělo ze své podstaty klesat. Vyšší HDP totiž generuje vyšší příjmy, přičemž výdaje by se zároveň měly snižovat, a tím pádem by i jejich podíl na celkovém rozpočtu měl alespoň mírně klesat.

O. Schneider: Vládní dluhy si vynucují nízký ekonomický růst

Svoji roli letos sehrály také centrální banky, které ve velkém nakupovaly státní dluhopisy, a to i přes dostatečný růst hospodářství v roce 2021. Dlouhodobé kvantitativní uvolňování tedy vyšší objemy volných peněz v ekonomice stojí kromě růstu akciových trhů také za velkým přílivem peněz do kryptoměn.

FED již nyní omezuje objem nákupu dluhopisů, tzv. taperingu, a očekávám, že i další centrální banky se budou muset inflaci postavit a reflektovat ji ve svých přístupech.

Vítězem roku jsou akcie

Z hlediska aktiv jsou vítězem roku 2021 akcie. Zejména proto, že dávaly investorům reálný výnos, tedy nominální výnos očištěný od inflace. Stran odvětví zaznamenaly na globální úrovni největší zisky petrochemie, technologie a finance. Naopak nejslabší výsledky možná překvapivě zapsaly, i přes prudce rostoucí ceny energií, právě akcie v sektoru energetiky, spolu s tituly v sektorech zboží dlouhodobé spotřeby a komunikací. Ale i zde se jedná o zhodnocení kolem deseti procent. Což je nad dlouhodobými průměry celého trhu.

Americké i evropské akcie se otřepaly z obav z omikronu

A jak se postavit k investování v dalším roce? Jednoznačně doporučuji pravidelné investice. Díky nim odstraníte strach z nákupu ve špatné době a vyhnete se emočnímu prodeji v nesprávnou dobu. Díky vyšším úrokovým sazbám, pak budou rozdílně zasaženy jednotlivé firmy. A proto bude hrát velkou roli takzvaný „stockpicking“, to je výběr těch správných akcií. Z toho důvodu se do hry dostanou zejména aktivně řízené fondy na úkor těch pasivně řízených ETF fondů.

Problém trhu Start je nízká likvidita, říká investor Šura

Je také možné, že v příštím roce [na finančních trzích, pozn. red.] budeme svědky výrazného poklesu, ale to neznamená, že příští rok jako celek musí být ztrátový. Očekával bych, že v konečném důsledku budeme na konci příštího roku spíše na vyšších hodnotách, než jsme dnes.

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi CR

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here