Covid-19 v Číně znovu hrozí omezením produkce čipů

457
V_Cine
Ilustrační foto: Pixabay.com

Aktuálně přísné koronavirové restrikce v čínském městě Si-an mohou narušit tamější výrobu čipů firem Samsung a Micron Technology. Informaci již potvrdily obě firmy, které v Číně dlouhodobě působí.

Podle společnosti Micron by restrikce v Si-anu mohly narušit dodávky paměťových čipů DRAM. Samsung pak uvedl, že provede dočasné úpravy provozu v místních závodech na výrobu paměťových čipů NAND. Podle analytiků dodává Samsung čipy NAND ze Si-anu hlavně čínským odběratelům.

Tchajwanská TSMC dál zdraží čipy. Od příštího roku až o 20 %

Výroba paměťových čipů Samsungu v Si-anu patří mezi největší zahraniční projekty v Číně. Samsung má v tomto městě dvě linky na výrobu čipů NAND. Ty se podle analytické společnosti TrendForce na jeho celkové kapacitě pro výrobu těchto čipů podílejí více než 40 procenty a na globální kapacitě více než 15 procenty.

Problém je, že 13 milionů obyvatel města Si-an na severu Číny, které proslulo obrovským pohřebištěm s terakotovou armádou, nesmí od minulého čtvrtka opouštět své domovy. Až do pondělí mohli vycházet jednou za tři dny, aby doplnili zásoby. Od tohoto týdne jim však úřady nařídily docela zůstat doma. Výjimku mají jen ti, kteří jdou na testy na koronavirus.

Omikron už je v místě, kde 4. února začíná olympiáda

Minulý čtvrtek bylo v celé Číně nahlášeno 71 nových infekcí, ovšem z toho celých 63 právě v Si-anu. Od 9. prosince bylo ve městě evidováno celkem 143 případů nákazy. Všechna pracoviště, která nejsou uznána jako pracoviště zajišťující základní životní potřeby, tak byla uzavřena. Jejich zaměstnanci musejí, pokud tedy mohou, pracovat z domova.

Číňané bojují s nedostatkem uhlí i auty bez karaoke

Variantu omikron Číňané prvně detekovali 9. prosince na letišti Tchien-ťin. To spadá do patnáctimilionové centrálně řízené oblasti na severu země nedaleko Pekingu. Polská agentura PAP informovala, že nositel omikronu v Číně byl polský občan. Omikron úřady do té doby nahlásily ve třech provinciích. Čtvrtého února přitom mají odstartovat zimní olympijské hry v Pekingu.

Rostoucí počet nakažených ohlásilo také desetimilionové přístavní město Chang-čou. To leží ve východní provincie Če-ťiang. Zde k lockdownu úřady ale zatím nepřistoupily. Stejně jako v Si-anu ani zde oficiální místa neoznámila, kterou variantou koronaviru se diagnostikovaní pacienti nakazili.

Protahování problémů je hlavní nebezpečí

Podle Mezinárodního měnového fondu [MMF] pandemie nakažlivější varianty omikron může světové ekonomice způsobit mnohem výraznější ztráty, než se dosud odhadovalo.

„Takže si představte situaci, že by tato pandemie trvala delší dobu. A delší by byly také výpadky v dodavatelských řetězcích. Ty by zvyšovaly tlak na inflaci. A v takovém případě tu máme něco, čemu jsme se zatím vyhýbali, což jsou obavy ze stagflace,“ uvedla hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová.

Světu hrozí stagflace, varují ekonomové

Ta zároveň upozornila, že centrální banky nyní vzhledem ke vzestupu inflačních tlaků nemají prostor k udržování měnových politik na mimořádně uvolněných úrovních. Nakažlivější varianta, jako je omikron, by pak mohla přinést globální ekonomice dodatečné ztráty v rozsahu kolem 5,3 bilionu dolarů [cca 120 bil. Kč].

To by znamenalo výrazný nárůst oproti dosavadnímu odhadu ztrát způsobených pandemií, který činí 12,5 bilionu dolarů [cca 280 bil Kč],“ dodala.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here