Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

3662
machon
Martin Machoň / Foto: APS

„Byznys určitě začne růst. Potíž je, kdy začne růst. Čím déle aktuální situace bude trvat, tím bude vše horší. A když bude trvat třeba ještě rok, mnoho firem už to nepřežije,“ říká ředitel skupiny APS Martin Machoň.

Finanční skupina APS, která investuje do rizikových pohledávek, zaměstnává přes 700 pracovníků v 15 evropských zemích. Její portfolio aktiv činí v nominální hodnotě 9,9 miliardy euro [cca 250 mld. Kč]. Jádro jejího podnikání tvoří tři pilíře – alternativní správa aktiv, investice do nemovitostí a již zmíněné vymáhání bankovních pohledávek.

„Byznys s problémovými úvěry je velice jednoduchý. Když vy dlužíte bance sto jednotek, tak já váš dluh koupím od banky za dvacet. A pak půjdu za vámi, abyste zaplatil alespoň 40 jednotek. A když vy je zaplatíte, tak jste vydělal, protože jste ještě včera dlužil sto. Ale i já jsem vydělal, protože jsem za váš úvěr zaplatil 20 a od vás dostal 40,“ vysvětluje Martin Machoň v podcastu FinTag.cz s tím, že ztráta jde na vrub banky, a je to cena za to, že půjčila peníze tomu, komu neměla.

Podle něj platí, že banky nejvíce prodávají nedobytné pohledávky s určitým zpožděním vždy od poslední krize v ekonomice. Většinou rok až dva roky po krizi. Důvod je jejich těžkopádnost ve zprocesování celé akce.

„Vidíme, že banky už mají ty rizikové pohledávky připraveny k odprodeji na příští rok,“ říká pak v této souvislosti.

Dodává, že největší objemy těchto úvěrů lze tradičně čekat v zemích, jako jsou Řecko, Španělsko, Itálie, Británie nebo Irsko. Co se týče Česka, říká: „Česká národní banka tu odvádí výbornou práci a banky tu máme zdravé. A i naše podniky v tom evropském srovnání patří k těm lepším. Svým způsobem v tom hraje roli i to, že jsme menší země, čemuž odpovídají i objemy úvěrů.“

Covid-19 nám ještě ukáže, říká Martin Machoň

V případě krize covid-19 a jejích dopadů na ekonomiku Martin Machoň nehýří optimismem. Podle něj tato krize již zasáhla mnoho podniků po celé Evropě, a další ještě zasáhne. Hůl se začne lámat dle jeho slov ve chvíli, kdy přestanou platit podpůrné programy typu českého Antiviru a jemu podobných.

„Byla tady i různá moratoria na úvěry… Zlom přijde v tu chvíli, až tohle všechno skončí. Pak se teprve ukáže, kdo a jak je na tom,“ tvrdí s tím, že dle jeho názoru mnoho především malých a středně velkých podniků bude mít potíže.

„Mnohé podniky budou muset propouštět, pozastavit byznys nebo úplně skončit,“ tvrdí.

Situaci vnímá jako rizikovou kvůli narušeným subdodavatelským řetězcům, nedostatku už teď drahé pracovní síly a dalšímu zdražení peněz. Problémy jsou přitom již nyní patrné v zemích závislých na cestovním ruchu.

„My třeba děláme hodně byznys v Černé Hoře, a tam je to teď mrtvé. Jakmile dva roky stojí turistický ruch, tak tam neuděláte vůbec nic. Dříve tam proudily peníze z Perského zálivu, teď už tam neproudí, a tak se toho moc nevymyslí,“ upřesňuje s dovětkem, že firmy a podnikatelé už krachují i v Bulharsku či Chorvatsku.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Obavy má i o domácnosti: „Když teď čtu v médiích, jak si všichni kupují ty chatičky a nemovitosti na víkend, myslím si, že i to je nebezpečné. My jsme prostě ulítli v tom, že teď, když necestujeme a bojíme se inflace, si vezmeme další hypotéku a koupíme si barák na Vysočině nebo v Jizerkách, ale dle mého názoru to mnoho domácností neutáhne.“

„Bojím se, že hodně těch druhých, třetích hypoték na ty ´weekend-housy´ dopadne také velice špatně,“ dodává.

Problém jsou megalomanské projekty

V podcastu FinTag.cz Martin Machoň hovoří i o podnikání jako takovém. Podle něj za většinou podnikatelských krachů stojí nerealistické byznysové plány. Proto doporučuje opatrnost v plánování nových byznysů a upozorňuje, že úspěch v jednom odvětví málokdy zaručuje úspěch v odvětví druhém.

„To znamená, držel bych se vždy toho, čemu rozumím. A byl bych opatrný,“ tvrdí.

Potvrzuje i důležitost vnějších faktorů, jako je například covid-19. Dle jeho slov pandemie dostala na kolena už teď mnoho majitelů hotelů, zatímco akcelerovala nemovitostní byznys. Podnikatelům v cestovním ruchel ale lze dle jeho slov jen těžko vytýkat, že udělali něco špatně, protože opatření proti covidu-19 nemohli předpokládat.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

V závěru podcastu FinTag.cz se vyjadřuje i k fondu kvalifikovaných investorů APS Credit Fund Sicav, který jeho skupina nově otevřela spolu s Conseq Investment Management. Fond je zaměřen právě na investice do problémových pohledávek a podle Machoně může být dobrá alternativa k nemovitostním a private equity fondům kvalifikovaných investorů, které jsou v Česku hlavně nabízeny.

K samotným úvěrům pak v obecné rovině říká: „Jak dělám v tom [úvěrovém] byznysu, jsem asi dost konzervativní. Já bych si prostě nekupoval další nemovitost na hypotéku, když nemám zaplacenou tu první. Já bych si nekupoval další tři auta, když mi to, které mám, stále dobře slouží.“

Daniel Tácha

Předseda představenstva a generální ředitel APS Holding Ing. Martin Machoň, MBA spoluzaložil APS Group v roce 2004. V roce 2015 se stal jejím jediným vlastníkem. V minulosti mimo jiné působil jako přednosta karlovarského okresního úřadu. Titul MBA získal na Rochester University of New York.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here