Pojištění odpovědnosti je podmínka lyžování v Itálii

5829
pojisteni_odpovednosti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lyžaři a snowboardisté bez pojištění odpovědnosti na italských sjezdovkách zaplatí pokutu až 150 euro. Stejná pokuta hrozí i za lyžování či snowboarding s jakoukoli promile alkoholu v krvi. Itálie mění i pravidla proti covidu-19.

Lyžování v Itálii se může sportovcům od ledna 2022 nečekaně prodražit ať už kvůli neznalosti nových pravidel platných pro pobyt na sjezdovce, nebo pro jejich vědomé porušení. Italská vláda totiž s platností od 1. ledna 2022 zavádí do praxe zákon, podle kterého musí mít každý lyžař či snowboardista na sjezdovce bez ohledu na její úroveň pojištění odpovědnosti za škody. Takové pojištění kryje především rizika vzniku škody na zdraví nebo majetku při sportu jiným osobám. Podle České asociace pojišťoven [ČAP] musí mít lyžař navíc doklad o uzavřeném pojištění na sjezdovce vždy u sebe.

„Každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce musí mít sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě a musí mít potvrzení o tomto pojištění stále u sebe,“ potvrzuje ČAP ve své tiskové zprávě.

Bez cestovního pojištění do zahraničí jezdí každý čtvrtý Čech

Nicméně nový zákon přesně neuvádí, jakou formu má potvrzení o uzavřeném pojištění mít. Zřejmě nejpohodlnější tak pro lyžaře a snowboardisty je si dokument uchovat v emailové schránce. Většina pojišťoven dnes navíc nabízí ke stažení i vlastní aplikace do telefonu. Lidé tak mají veškeré informace o sjednaných pojistných produktech kdykoli po ruce.

Pojištění odpovědnosti při lyžování řeší i prodejci skipasů

Pro zapomětlivé cestovatele je pak poslední záchranou sjednání si pojištění přímo u pokladny na sjezdovce při nákupu skipasu. Většina lyžařských středisek ho dnes běžně nabízí. Pravděpodobně ale vyjde dráž než jeho sjednání například v balíčku s cestovním připojištěním nebo pojištěním majetku.

Některé pojišťovny proplatí i karanténu. Ale ne všechny

Vyrazit na sjezdovku bez takového pojištění či dokladu o jeho uzavření vyjde sportovce docela draho. Na sjezdovkách jsou totiž namátkové kontroly. Za jeho absenci kontroloři lyžaři vyměří pokutu ve výši až 150 euro [cca 3 800 Kč], a navíc mu obvykle zabaví i lyžařský pas. S neuzavřením pojištěním souvisí navíc i riziko, že nepojištění lyžař naneštěstí někoho na sjezdovce zraní či mu způsobí škodu na majetku. Náklady vyrovnání třeba za transport do zdravotnického zařízení, ztrátu výdělku u zraněného či ošetření v privátním zařízení se pak především v lyžařských regionech dostávají na statisíce i více korun.

Další novinka pro zimní sportovce vyrážející do Itálie je od nového roku nulová tolerance alkoholu a dalších návykových látek v krvi při pohybu na sjezdovce. Za porušení pravidla opět hrozí zabavení skipasu a pokuta do výše 150 euro. Rodiče nezletilých dětí pak musí myslet na to, že mají malé lyžaře do 18 let věku na sjezdovky vždy povinně vybavit ochranou přilbou. Ta má být ostatně standardním vybavením každého lyžaře bez ohledu na jeho věk.

Protikoronavirová opatření v Itálii a Sváteční dekret

Na cestu do Itálie v zimní sezoně se musí lidé ze zemí EU vybavit evropským certifikátem o očkování, nejlépe v digitální podobě. Podle opatření zatím platného do konce ledna 2022 se očkovaní stejně jako z covidu-19 uzdravení prokazují ještě AG nebo PCR testem. Pak pro ně neplatí karanténní opatření. Neočkovaní pak smějí do země vstoupit jen s negativním testem a prvních pět dní stráví vždy v karanténě. Na jejím konci se opět testují. Teprve pak vyrážejí na veřejnost. A testem se prokazují i děti starší šesti let, pětidenní karanténa se na ně nevztahuje jen pokud neplatí pro jejich doprovod. Občané z mimounijních zemí musí mít vždy čerstvý test a povinnou desetidenní karanténu.

V reakci na rychlé šíření omikronu pak italská vláda vydala takzvaný Sváteční dekret, ve kterém upravila některá opatření. Například od 1. února 2022 se zkracuje uznávání platnosti EU certifikátu z devíti na šest měsíců. Na hraničních přechodech pak budou hlídky namátkově testovat přijíždějící. Pozitivně testovaní pak musejí do 10denní karantény. Itále aktuálně uvažuje o její zkrácení. Podobně, jak tomu přistoupily některé státy v USA.

Ochranu úst a nosu je třeba dodržovat nově i ve venkovních prostorech, respirátory FFP2 pak ve všech vnitřních prostorech.

„Od 6.12. je nutno mít EU certifikát [očkování, uzdravení, test] i pro cestu veřejnou dopravou. Probíhají kontroly a pokuta může být 400 až 1000 eur,“ upozorňuje ve svých pokynech Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR].

Dodává současně, že v Itálii přibývá případů pozitivně testovaných českých turistů. Lidé plánující cestu do země se pak mají podle české diplomacie připravit i na situaci, kdy si budou muset v Itálii prodloužit pobyt kvůli nařízené karanténě nebo izolaci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here