Vláda zvýšila příspěvek na bydlení. I zkrátila izolaci a karanténu

793
vlada
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda zvýšila a rozšířila příspěvek na bydlení. Zkrátila dobu izolace a karantény na pět dnů. A od 17.1. zavádí povinné testování pro zaměstnance. Ti, u nichž vyjde AG test pozitivně, musí do karantény či izolace.

Podle premiéra Petra Fialy [ODS] vláda novými nařízeními reaguje na šíření mutace omikron a rostoucí inflaci a ceny energií.

„Země čelí drahotě, musíme s tím něco dělat. […] S nárůstem cen energie se potýkáme od začátku našeho působení. Vláda adekvátně navýší a rozšíří příspěvek na bydlení, aby na něj dosáhlo více lidí,“ uvedl.

Vláda podle něj navíc může mimořádně zvyšovat i takzvané normativy. Ty jsou klíčové pro přiznání dávky na bydlení. Normativ se pohybuje v družstevních a vlastních bytech podle počtu členů domácnosti od zhruba 5 000 do 12 200 korun. V nájmu je to pak asi od 5 600 korun do 20 500 korun, roli hraje i velikost města.

Například jednočlenné domácnosti v nájemním bydlení se podle vládního návrhu k normativním nákladům přičte 1 120 korun, u domácnosti o čtyřech a více osobách ve vlastním či družstevním bydlení to bude o 2 147 korun.

Drahé energie nejvíce zasáhnou nízkopříjmové domácnosti

Novelu zákona o státní sociální podpoře, která upravuje příspěvek na bydlení, má Parlament schválit v nouzovém režimu. Platit by mohla zpětně od prvního ledna. O příspěvek na bydlení budou moci nově požádat i lidé v podnájmu a osoby užívající byt na základě služebnosti a všechny změny mají mít zpětnou platnost od ledna.

„Počítáme, že tento návrh Parlament projedná do konce ledna a návrh nabyde zpětné účinnosti od prvního ledna. Co je základní sdělení? To je, že domácnostem, kterým nebude stačit 30 procent příjmů na pokrytí nákladů na bydlení, mají nárok na příspěvek na bydlení. V Praze je to 35 procent těch rozhodných příjmů té domácnosti či rodiny,“ vysvětlil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Bližší informace zájemci dle jeho slov najdou na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. Plné a aktuální informace o tom, jak vláda změnila zákon o státní sociální podpoře, jsou zde. Jurečka dále dodal, že vláda v případě potřeby pomoc rozšíří. Podle něj vláda počítá s náklady ve výši 2,5 až 3 miliardy korun.

Mimořádná okamžitá pomoc v návaznosti na energie

MPSV dále uvedlo, že prostřednictví metodického pokynu zpřístupní většímu okruhu domácností i další dávku, takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc [MOP]. Tato dávka umožňuje pomoc s úhradou vyúčtování energií.

„Pravidla pro vyplácení MOP se zmírnila tak, aby se rozšířil počet lidí, kteří tuto pomoc od státu mohou čerpat. Nově bude možné při posuzování příjmů a nákladů zohledňovat rovněž závazky typu hypoték, leasingů apod. Úřady práce budou každou žádost o MOP posuzovat individuálně,“ uvedl Marian Jurečka.

Nuzní rodiče na ošetřovném mají nárok na mimořádnou dávku

Vysvětlil, že právě tyto změny vláda navrhla proto, aby bylo možné vždy se zohledněním nejrůznějších typů příjmů a nákladů objektivně posoudit celkovou platební [ne]schopnost dané rodiny a správně vyhodnotit adekvátní výši podpory.

„Hned po mém nástupu do funkce odešlo na Generální ředitelství Úřadu práce ČR doplnění metodického pokynu. Ten upravuje podmínky pro čerpání mimořádné okamžité pomoci v souvislosti se zvyšováním cen energií,” řekl Jurečka.

Dodal, že zrovna dnes proběhla koordinační porada s krajskými pobočkami ÚP ČR, aby změny mohly platit okamžitě.

Vláda nařídila testování antigenními testy ve firmách

Vláda dále schválila povinnost povinného testování všech zaměstnanců. Ti se budou od 17. ledna na koronavirus testovat dvakrát týdně. Využijí k tomu antigenní testy.

„V případě pozitivity půjdou na pět kalendářních dní do karantény. Tento režim by měl fungovat dva až tři týdny,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Opatření testování zaměstnanců navazuje na zkrácení izolace a karantény na pět dní. To ministr Válek vysvětlil obavami z šíření mutace omikron, která by mohla kvůli absenci pracovníků způsobit kolaps v mnoha odvětvích.

Testy proplatí zaměstnavatelům zdravotní pojišťovny. Pro státní instituce pak testy nakoupí Státní správa hmotných rezerv [SSHR]. Ta má ve zrychleném tendru nakoupit dva miliony testů. Nevýhoda antigenních testů je ale podle odborníků vysoká nespolehlivost. Pokud se zaměstnanci tedy nechají po AG pozitivním testu následně otestovat ještě PCR testem v odběrovém místě a výsledek bude negativní, mohou se obratem vrátit do práce.

Antigenní testy mají už i obchodní řetězce. Kvalita není vysoká

Teď se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali onemocnění covid-19. Testování je nyní závazné jednou týdně. Pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, musí na konfirmační PCR test.

„Teď to bude tak, že jen ten, kdo bude mít příznaky covidu a pozitivní antigenní test, půjde klasicky na PCR test. Pak se půjde léčit na covid. A to ideálně tak, aby nemusel do nemocnice k hospitalizaci,“ upřesnil Válek.

Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, nahlásí jejich zaměstnavatel místní hygienickou stanici. Dále budoue muset dle MZ ČR nosit respirátor a dodržovat alespoň 1,5metrové rozestupy. A při stravování se musí oddělit od zbytku otestovaných pracovníků.

Platy soudců, státních zástupců i ústavních činitelů

Marian Jurečka se dále vyjádřil ke zmrazení platů soudců, státních zástupců a ústavních činitelů. Zejména soudci a státní zástupci s tím v posledních dnech vyjadřují nespokojenost. Podle Jurečky musí pochopit, že Česko je z hlediska veřejných financí ve vážné situaci. Přičemž platy vláda nezvýšila i ostatním zaměstnancům ve veřejných službách.

„Není to opatření proti soudcům, státním zástupcům či ústavním činitelům. Je to o solidaritě s ostatními zaměstnanci bez navýšených platů,“ řekl s tím, že úspora bude 0,6 miliardy korun za jedenáct měsíců.

Koupila byt za 900 000, prodala za 3,4 mil. Kč. O daň se soudí

Plat politiků má od letošního ledna vycházet z částky 89 155 korun. Podle schváleného návrhu ale zůstane základna stejná jako loni a předloni. Tedy by měla činit 84 060 korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here