Antigenní testy mají už i obchodní řetězce. Kvalita není vysoká

407
testu
Foto: Redakce FinTag.cz

O antigenní testy v Česku je zájem. A tak je už nabízí i většina potravinových řetězců. Jejich ceny začínají na 99 Kč, nejdražší je pak lízátkový test za zhruba 249 korun. Odborníci však v posledních dnech upozorňují na nízkou spolehlivost mnohých z antigenních testů.

Antigenní testy si dnes nakoupí široká veřejnost ve všech potravinových řetězcích. Nejčastěji nabízejí sady k testování ze stěru z přední části nosu. Dále slinné testy a zatím spíše výjimečně lízátkové testy, které jsou aktuálně těmi nejdražšími. Cena ze kus se pohybuje kolem 250 korun.

Kupříkladu síť hypermarketů Albert od čtvrtka umístila do své nabídky balení antigenních testů po pěti kusech za 495 korun. Odběr se provádí z přední části nosu. V příštím týdnu pak plánuje na své pulty umístit i balení po dvou kusech. Potravinový řetězec Globus začal antigenní testy nabízet v pátek, jde o testování z výtěru z nosu, anebo z úst. Jedno balení po 20 kusech vyjde zákazníka na 2 199 korun.

Lízátkové testy aktuálně nabízí pouze Penny market za cenu 249 korun, údajně s 90procentní citlivostí. Antigenní testy od začátku týdne nabízí i síť obchodů Kaufland, zpočátku stál jeden kus 149,90 korun, později se cena snížila o deset korun. Koncem týdne začali prodávat i balení po 25 kusech za 2 499 korun, a dokonce zrušili i limit nákupu na jednoho zákazníka.

Na antigenní test zdarma mohou pojištěnci každé tři dny

Volnému trhu s antigenními testy se rychle přizpůsobily také online supermarkety. Rohlik.cz prodává sady pro testování z nosu, nosohltanu i krku, jeden kus vyjde zákazníka na 139,9 korun, balení po 20 kusech na 1999 korun. Jeho konkurent Košík.cz nabízí slinné testy za 169,9 korun za kus. Podle obou online supermarketů je zájem o testovací sady ze strany veřejnosti velmi vysoký.

Nabídka testů je vysoká, jejich citlivost často mizivá

Zájem o testy v posledních týdnech roste i kvůli povinnému testování ve firmách i veřejné správě v intervalu minimálně jednou za sedm dnů. Instituce a podniky musí testovat pouze antigenními sadami ve výjimce Ministerstva zdravotnictví ČR. Aktuálně čítá ministerský seznam s antigenními testy určených pro laickou veřejnost více než stovku značek a další přibývají. Odborníci však upozorňují, že citlivost [senzitivita] a přesnost vyhodnocení [specificita] uváděná výrobci antigenních testů často neprošla nezávislým posouzením.

Testování zaměstnanců může zdiskreditovat veškeré testování

Citlivost i přesnost vybraných antigenních testů, z nichž většina je ve výjimce ministerstva zdravotnictví, porovnali vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. Ve své práci srovnávali testy třinácti značek prodávaných na českém trhu a zjistili, že rozdíly ve výsledcích jsou až stonásobné.

„Častěji hodnotí testy falešně negativně,“ uvedli vědci ÚOCHB s tím, že roli sehrává také kvalita provedení testu.

Antigenní testy hodnotí falešně negativně, zjistili vědci

Testy mají provádět proškolení pracovníci

Kromě limitu detekce se testování antigenních testů na ÚOCHB zaměřilo i na zřetelnost hodnoceného pozitivního proužku. To znamená, jak výrazně daný test zobrazuje pozitivní výsledek. Zřetelnost proužku se mezi testy lišila, stejně tak jednotliví hodnotitelé totožný vzorek hodnotili různě.

„Právě proto je pro co nejlepší vyhodnocení výsledku antigenního testu naprosto zásadní, aby hodnotitelé prošli alespoň krátkým tréninkem a naučili se spolehlivě rozpoznat pozitivitu. I krátké školení může výrazně snížit počet falešně negativních výsledků a vést k efektivnějšímu záchytu infikovaných osob,“ uvedli vědci ve své zprávě.

Na závěr připomeňme, že v Česku funguje více než 200 veřejných odběrových míst k detekci přítomnosti koronaviru v těle, kde stěr provede a vyhodnotí tým proškolených zdravotníků [seznam zde]. Stěr ze zadní části nosohltanu není bolestivý, trvá několik vteřin a výsledek včetně jeho oficiálního potvrzení dostane testovaný do 15 minut od stěru. Odběr, test i vystavení potvrzení přitom zcela hrazeno z veřejného zdravotního pojištění vždy v maximálně třídenní frekvenci.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here