Firmy rychle vydávají dluhopisy. To kvůli očekávání růstu úroků

248
dluhopisy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Firmy za prvních pár dnů roku 2022 celosvětově vydaly dluhopisy za více než 100 miliard dolarů [cca 2,15 bil. Kč]. To je jen o něco méně než rekord za posledních 19 let ve výši 118 miliard dolarů [cca 2,5 bil. Kč] ze začátku loňska.

Uvedl to dnes britský ekonomický list Financial Times [FT]. Podle něj firmy ke zvýšeným emisím dluhopisů vede snaha o levnější financování před zdražením úvěrů v důsledku očekávaného zvyšování úrokových sazeb hlavními centrální bankami.

Tomu odpovídá skutečnost, že nejvíce firem, které teď dluhopisy vydávají, je ze Spojených států. V USA zástupci amerického rezervního systému FED již delší dobu otevřeně hovoří o potřebě zvyšování úrokových sazeb.

FED oznámil ukončení kvantitativního uvolňování a vyšší úroky

„Hned od začátku vidíme obrovskou aktivitu. […] Naši emitenti očekávají, že sazby se pravděpodobně budou nadále zvyšovat. Proto se teď budou snažit využít situace na trhu, dokud jsou tam příznivé podmínky k tomu, aby si zajistili nižší sazby,” řekl Dan Mead z finančního ústavu Bank of America.

Situace na dluhopisových trzích dle FT kontrastuje se situací na trzích akciových. Objem emisí nových akcií za první letošní týden činil něco málo přes sedm miliard dolarů [cca 150 mld. Kč]. Ve stejném období loni to bylo více než 22 miliard USD [cca 472 mld. Kč].

Kdo vydává korporátní dluhopisy

Obchodům s korporátními dluhopisy nyní dominují banky a další finanční instituce. Týká se to zejména těch zahraničních, které si obstarávají peníze na trzích ve Spojených státech. Nové dluhopisy teď ale emitovaly také velké americké firmy. Jako je pojišťovna MetLife nebo výrobce stavebních strojů Caterpillar.

Přístup k financování s pomocí korporátních dluhopisů je v Americe pořád snadný. O čemž svědčí transakce v kategorii junk. Tedy rizikových dluhopisů, které vydávají firmy se slabším finančním zázemím ve vyšším riziku insolvence. Hned v prvních dnech nového roku vydala dluhopisy například společnost Royal Caribbean, která organizuje výletní plavby. Minulý týden si prodejem dluhopisů zajistila jednu miliardu dolarů.

Pozor na kvazifondy s korporátními dluhopisy, varuje AKAT ČR

Vydat nové dluhopisy se chystá i provozovatel kin AMC Entertainment, který patří mezi firmy citelně zasažené dopady pandemie covidu-19 a který se v její době stal miláčkem drobných investorů na sociální síti Reddit. Firma chce otestovat, jak velký zájem investoři mají o rizikové dluhopisy. Šéf podniku Adam Aron na svém twitterovém účtu napsal, že by rád refinancoval drahé úvěry z posledních dvou let.

Situace na dluhopisovém trhu

Trh korporátních dluhopisů bývá podle analytiků na přelomu roku obvykle méně aktivní. Obchody se zvyšují až po novém roce. Značný zájem o financování tak nyní dle FT dává představu o tom, co se dá na tomto trhu čekat v následujících týdnech a měsících. Až totiž centrální banky velkých zemí začnou zvyšovat základní úroky, stane se dražší i financování, a to nejen pro firmy.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

Bankéři spolu s analytiky nicméně upozorňují, že do plánů firem by mohl ještě promluvit FED. Ten by dle FT mohl plány firem na nové emise dluhopisů předběhnout. Jeho zástupci minulý týden znovu uvedli, že úroky možná zvýší ještě rychleji, než původně předpokládali. Finanční trhy na to nyní reagují vyšší kolísavostí, jejímž výsledkem je pokles výnosů dluhopisů americké vlády, ale i pád jejich cen.

To stejné se přitom děje v České republice. I zde kvůli vyšším úrokům a silnější koruně propadly ceny státních dluhopisů. A podle některých odhadů tak výkonnost například kvalitních dluhopisových fondů nabízených v Česku jen v prosinci, kdy ČNB zvýšila sazby o procento, propadla o další -0,9 procenta. Za rok 2021 pak v průměru cca o -3,2 procenta.

–ČTK/DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here