Česko-gruzínskou obchodní komoru povede Nino Mchedlidze

2528
Nino_Mchedlidze
Nino Mchedlidze / Foto: Česko-gruzínská obchodní komora

Česko-gruzínskou obchodní komoru nově povede ředitelka klinik estetické medicíny Nino Mchedlidze. Ta se narodila v Tbilisi do rodiny lékařů. Vystudovala medicínu v oboru stomatologie. Včetně češtiny ovládá pět jazyků.

Nino Mchedlidze se jako ředitelka klinik estetické medicíny Mediestetik podílí na řízení společnosti, kontrole správného nastavení lékařských procesů a nacházení nových obchodních příležitostí. Mediestetik má celkem 30 poboček. Na tuzemském trhu působí dvanáct let, v Gruzii již 25 let. S podnikáním na českém a gruzínském trhu má Nino Mchedlidze více než desetileté zkušenosti.

Gruzie je úspěšná země, říká Nino Mchedlidze

V roce 2010 byla oficiálně založena Česko-gruzínská obchodní komora se sídlem v Brně. Komora pomáhá českým firmám a investorům se vstupem na gruzínský trh a naopak. Organizuje podnikatelské mise, obchodní cesty, prezentuje společnosti a jejich služby. Dále pořádá i semináře, přednášky a konference. V roce 2021 začal v Česku fungovat ještě Honorární konzulát Gruzie v Brně. Jeho konzulem se stal Ondřej Svoboda. Ten stejně jako Mchedlidze působí ve zdravotnictví.

Gruzie leží na rozhraní jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie. Na ploše 69,700 kilometrů čtverečních žije přes 3,7 milionu lidí. Z hlediska náboženství je v zemi dominantní Gruzínská pravoslavná církev [82,1 %]. Islám je zastoupen z deseti procent.

Země má velmi otevřenou hospodářskou politiku, nízkou úroveň byrokracie a jednoduchý daňový systém. V žebříčku Doing Business 2020 hodnotícím nejlepší podmínky k podnikání, který sestavuje každoročně World Bank, se Gruzie umístila na sedmém místě ze 190 hodnocených zemí.

„V posledních 20 letech se díky řadě úspěšných reforem a rychlému rozvoji Gruzie vypracovala mezi nejlepší země pro podnikání na světě. Několik let za sebou vykazovala setrvalý růst hrubého domácího produktu. V roce 2019 hrubý domácí produkt stoupl dokonce o pět procent,” uvedla Nino Mchedlidze s tím, že země vysoce těží ze své polohy na křižovatce Evropy a Asie.

Podle ní Gruzie umožňuje bezcelní přístup na mezinárodní trh. Dohodu o přidružení s EU má země podepsanou již od roku 2014. V roce 2016 podepsala dohodu o volném obchodu také se zeměmi Evropského sdružení volného obchodu.

Obchodní vztahy Česka s Gruzií

Česko v letech 2008 až 2018 investovalo v Gruzii 573 milionů dolarů [cca 12,4 mld. Kč]. Obrat obchodní výměny mezi Českem a Gruzií dosáhl v posledních čtyřech letech 361 milionů dolarů [cca 7,8 mld. Kč]. V současnosti se z Gruzie do Česka dováží hlavně bio mouka, ořechy, víno, ovocné likéry nebo gruzínský čaj. Export známého gruzínského vína do Česka se v roce 2021 zvýšil o 227 procent na 148 000 lahví.

CzechTrade posiluje v Indii, Ázerbájdžánu a Gruzii

Dodejme, že 25. ledna se uskutečnilo na půdě Hospodářské komory ČR [HK ČR] v Praze podnikatelské setkání Business Opportunities in Georgia. To pořádala HK ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Gruzie v České republice a Česko-gruzínskou komorou.

Na akci tak vystoupila velvyslankyně Gruzie v Česku J. Mariam Rakviashvili, prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, ředitel Enterprise Georgia Mikheil Khidureli a prezident Gruzínské obchodní a průmyslové komory Giorgi Pertaia. Tato komora na svých stránkách nabízí investice do fondu kvalifikovaných investorů Georgia Energy SICAV, jenž investuje do výstavby a provozu vodních elektráren právě v Gruzii.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here