Bývalý šéf KSČM Vojtěch Filip nově sedlá čínského tygra

1662
Vojtech_Filip
Vojtěch Filip oznamuje v pražské restauraci Peking, že přijal nabídku stát se předsedou představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory. / Foto: ČČSOPK

Bývalý předseda a dlouhé roky poslanec KSČM Vojtěch Filip se stal předsedou představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory [ČČSOPK]. Oznámil to včera [1.2.] při oslavě čínského Nového roku – roku Vodního tygra.

„Čína je naším velkým obchodním partnerem. Chci tuto pozici nejen udržet, ale vzájemné obchodní i politické vztahy dál zlepšit,“ uvedl bývalý šéf Komunistické strany Čech a Moravy [KSČM] pro FinTag.cz.

Jmenování Vojtěcha Filipa do funkce se zúčastnil také čínský velvyslanec v Praze Čang Ťien-min: „Česko je pro nás v regionu střední a východní Evropy druhým největším partnerem,“ uvedl.

Vojtěch Filip svázal svou kariéru s KSČ i KSČM

Vojtěch Filip [1955] vystudoval právo na právnické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Poté se vrátil do rodných Českých Budějovic, kde pracoval jako právník ve státním podniku Sfinx. Od mládí se politicky angažoval, nejdříve v Socialistickém svazu mládeže [SSM], aby v roce 1983 vstoupil do KSČ.

Andrej Babiš je fenomén, naše současná realita, tvrdí KSČM

Za KSČ byl Vojtěch Filip v roce 1990 zvolen poslancem Federálního shromáždění. V něm setrval až do zániku Československa. Do vrcholné politiky se vrátil znovu až v roce 1996, kdy se stal poslancem za KSČM. Od roku 1996 až do roku 2021 byl poslancem. V čele KSČM pak setrval nepřetržitě od roku 2005 až do loňského roku. Na postu předsedy strany v roce 2005 vystřídal Miroslava Grebeníčka. V letech 2002–2010 a opět 2013–2021 působil ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Co je ČČSOPK a SČČKVS

Mezi členy ČČSOPK patří mnoho předních tuzemských firem. Komora zastupuje, podporuje, koordinuje a hájí hospodářské a profesionální zájmy svých členů. Dále zajišťuje informace o podnikatelských subjektech v obou zemích, jakož i informace určené pro správní úřady, podniky a místní sdružení. Pak také organizuje a pořádá výstavy, veletrhy, kontraktační a jiné akce. K její práci patří například také informační servis o právních podmínkách podnikání v obou zemích.

V Česku pak funguje [či fungovala, pozn. red.] ještě Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce [SČČKVS]. Jejím prezidentem je dle jejích stránek někdejší poradce prezidenta Miloše Zemana Jaroslav Tvrdík. Tato komora v reprezentačních prostorách Pražského hradu pravidelně organizovala Čínské investiční fórum. Z jejích stránek však vyplývá, že přestala být aktivní v roce 2018.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here