Minipivovary pořádají benefiční festival Drink For Ukraine

818
drink_for_Ukraine
Foto: Pixabay.com

Přes čtyřicet českých minipivovarů se zúčastní benefičního festivalu Drink for Ukraine. Ten se uskuteční tuto sobotu [5.3.] v pražském Kongresovém centru. Výtěžek z prodeje piva půjde na pomoc Ukrajincům.

Tuzemské minipivovary na akci darují ví­ce než 100 druhů piv. Výtěžek z prodeje piva pošlou na konto neziskové organizace Člověk v tísni pro pomoc lidem zasaženým vpádem ruského vojska na Ukrajinu.

„Jsme zděšení z toho, co se děje na Ukrajině. A máme pocit, že je v našich možnostech zrealizovat akci, která jí pomůže. Takto můžeme vybrat mnohem více peněz, než bychom mohli poslat každý sám za sebe,“ uvedla pro FinTag.cz spoluorganizátorka festivalu Karolína Chroustovská z pivovaru Chroust.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Upřesnila, že v jejich pivovaru už nemohli nečinně přihlížet ruské invazi na Ukrajinu. Proto se rozhodli uspořádat benefiční festival piva od minipivovarů.

„Vždyť pracujeme v gastronomii. V ní bychom se bez ukrajinských kolegů neobešli. Všichni máme ukrajinské spolupracovníky a mnozí jsou naši přátelé. Známe je, pracujeme s nimi,“ vysvětluje Chroustovská.

Drink for Ukraine produkční minipivovary vítají

Účast na benefičním festivalu minipivovarů prozatím přislíbilo přes 40 produkčních minipivovarů. Přičemž v Česku jich je asi 150. Spolu s takzvanými restauračními pivovary, které vaří pivo pouze pro své restaurace, je pak v Česku kolem čtyř stovek minipivovarů.

„Další minipivovary se nám ale hlásí na akci s každý novým dnem,“ dodává pro FinTag.cz Karolína Chroustovská.

Účast na festivalu Drink for Ukraine přitom již jistě přislíbily minipivovary, jako jsou Zichovec, Raven, Wild Creatures, Matuška, Vinohradský pivovar, Clock a mnohé další.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

Na benefiční festival přivezou hlavně speciální piva typu IPA, stout, svrchně kvašené [ejly] či stále populárnější ovocné kyseláče. Pivovary na akci vydraží i svá raritní lahvová piva, často stařená [Barel Ageing] několik let v dubových sudech.

„Pomáháme tím, co umíme nejlépe – dobrým pivem,“ upřesňuje Chroustovská s tím, že výtěžek z prodeje piva na pomoc Ukrajině tipuje v řádu milionů korun.

Zapojily se i velké pivovary a soukromé firmy

Benefiční festival Drink for Ukraine podpořily i velké pivovary. Finančně i vlastní účastí akci přispěl Plzeňský Prazdroj nebo Rodinný pivovar Bernard.

„Veškeré produkční náklady jdou za velkými pivovary. A poskytly nám i svoje mediální kanály. Jejich pomoc i účast na akci je pro nás velice důležitá i povzbuzující,“ dodává spoluorganizátorka akce.

Ekonomické sankce Rusko tvrdě zasáhly. Avšak nejen Rusko

Upozorňuje na to, že akci pomohl i primátor Prahy Zdeněk Hřib [Piráti]. Hlavní město Praha tak zdarma poskytne festivalu prostory Kongresového centra. A pomáhají i soukromé firmy. Firma manGoweb vytvořila bez nároku na odměnu prezentaci festivalu na webu a sociálních sítích. Přemysl Zajíček přispěl vytvořením vizuální identity.

„Podpora festivalu nám opravdu vyrazila dech. Je vidět, že svět je u nás ještě v pořádku,“ říká další spoluorganizátor festivalu Ladislav Vrtiš z pivovaru Raven s dovětkem, že vstup na akci je zdarma.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here