To probuzení minulý čtvrtek bylo šílené, říká český investor

1301
investor
Kamil Goca / Foto: Roman Chlupatý, ABCD investora

„Většina byznysové komunity na Ukrajině si nedovedla představit, že Putin může splnit své hrozby,“ říká v debatě ABCD investora Kamil Goca, investor a výkonný partner 4i Capital Partners, která na Ukrajině investuje přes 20 let.

„Po napadení Ukrajiny Ruskem jsem mluvil s naším jedním obchodním partnerem, do jehož firmy jsme investovali, a kterou jsme chtěli koupit celou. Firmu budoval 25 let. Myslel si, že přišel o všechno. V té firmě pracuje 400 lidí. A země, ve které žije, najednou vypadala, že přestane existovat,“ popisuje situaci na Ukrajině Kamil Goca.

Jen těžko hledá slova k vyjádření toho, co se nyní na Ukrajině děje: „Je to obrovský budíček. Já sám jsem si nedokázal připustit, že něco takového, co předvedlo Rusko, je ve 21. století možné,“ říká.

Jednoznačně přitom vítá ekonomické sankce Západu proti Rusku. Je rád, že se k nim západní státy odhodlaly. Dle jeho názoru Rusko nezná jinou odpověď než tu nejtvrdší. Byť odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému Swift je dle jeho slov polovičaté a Rusko stále může prodávat plyn a ropu.

„Ty možnosti Ruska obchodovat s plynem a ropou stále zůstávají. Ale už před sankcemi se obchod s ruskou ropou snižoval. Prodávala se s velkým diskontem, protože se obchodníci obávali, že se tyto obchody stanou nelegální,“ upřesňuje investor Goca.

Rubl dnes stojí jeden cent

Kamil Goca velmi stěží odhaduje další vývoj situace na Ukrajině. Podle něj již nyní ale platí, že svou válkou Rusko nepoškodilo jen Ukrajinu, ale i sebe.

„Rubl dnes stojí přibližně jeden cent. A myslím, že to není úplný konec. Ty sankce mají efekt. Rusové již stojí před svými bankami a bojí se o peníze. A tím, že Putin překročil mnoho červených linií, Rusko ztratilo jakoukoli věrohodnost. Tedy to poškození ruské ekonomiky bude citelné,“ domnívá se.

Ekonomické sankce Rusko tvrdě zasáhly. Avšak nejen Rusko

Situaci by dle jeho názoru mohlo „zachránit“ jen rychlé nalezení řešení konfliktu a ukončení bojů. Problém je, že ruský prezident už hraje dle jeho názoru vabank. Což platí i pro běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Bělorusko není svobodné. Má nelegitimní vládu, respektive prezidenta, kterého zachránilo Rusko a Putin. Ten teď hraje stejný vabank jako Putin. Pokud padne Putin, padne i on. Lukašenko je ve stejném rohu, a nelze mu věřit jediné slovo,“ vysvětluje Goca s tím, že je pro něj štěstí, že jeho firma v Bělorusku nikdy přímo a významně neinvestovala.

„V Bělorusku investujeme prostřednictvím ukrajinských firem, ale ne zásadně. My jsme se tam koukali na nějaké příležitosti, ale po několika návštěvách tam, jsem nabyl dojmu, že tam přímo investovat nějak významně nemůžeme,“ upřesňuje.

Svoboda má svoji cenu, říká investor

I přes „obrovský budíček“ v podobě ruského vpádu na Ukrajinu vyjadřuje Kamil Goca i mírný optimismus. Za fantastický scénář považuje urovnání konfliktu a vstup Ukrajiny do Evropské unie. Pro Ukrajinu by to dle jeho slov znamenalo příliv investic, i když asi ne v takovém objemu, jako v případě vstupu středoevropských zemí.

Je přesvědčený, že evropské země podstatně zvýší své výdaje na obranu. A má za to, že na pořad dne přijde znovuzavedení nějaké základní vojenské služby pro mladé muže.

„Já osobně bych to určitě podpořil,“ vyjadřuje svůj názor.

Ruské ekonomice způsobíme kolaps, řekl ministr financí Francie

Závěrem dodává, že možností, jak pomoci Ukrajině je mnoho. Jako nejúčinnější pomoc pak uvádí poskytnutí finanční pomoci. Zde doporučuje konto ukrajinské centrální banky nebo ukrajinského zastoupení v Česku. Pomoci lze dle jeho slov i prostřednictvím zavedených humanitárních organizací. V této souvislosti zmiňuje svého obchodního partnera, který Ukrajině přispěl na financování její obrany nemalou částkou.

„A ten řekl větu, která mi utkvěla v mysli. Totiž, že svoboda má svoji cenu. A jak všichni dobře víme, Ukrajinci nebrání jenom svoji svobodu. Pokud Rusko v tomto ataku uspěje, bude ve své imperiální politice pokračovat dál. A to dolehne i na země skupiny V4, tedy i na nás,“ uzavírá v debatě ABCD investora Kamil Goca.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here