Ekonom Petr Dufek po 25 letech opustil ČSOB

1900
Petr_Dufek
Ekonom Petr Dufek / Foto: Investiční skupina Creditas

Do týmu české Banky Creditas i celé investiční skupiny Creditas zkraje března nastoupil jako hlavní ekonom Petr Dufek. Po 25 letech tak opustil ČSOB, kde v posledních letech působil jako analytik finančních trhů.

Petr Dufek vystudoval obor národní hospodářství na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava [VŠB]. Od roku 1997 působil jako analytik na různých pozicích v ČSOB. Zaměřuje se hlavně na vývoj české a evropské ekonomiky a finančních trhů. Působí také na VŠE v Praze na Katedře měnové teorie a politiky. Je členem Vědecké rady Ekonomické fakulty VŠB.

„V ČSOB jsem pracoval 25 let po většinu času jako analytik. Nejdříve u hlavního analytika, v posledních letech jsem se pak specializoval na finanční trhy. A vzhledem k tomu, že už to trvalo tak dlouho, novou a zajímavou nabídku Creditas jsem vnímal jako dobrý nový impuls. Jako novou výzvu a restart před svou padesátkou,“ uvedl Petr Dufek pro FinTag.cz.

Dle jeho slov se náplň jeho práce v Creditas nebude příliš lišit od té v ČSOB. Byť půjde o práci v menší bance a s větším důrazem na českou ekonomiku a tuzemské firmy.

„Ta pozice analytika v Creditas nějaký čas nebyla. Logicky tedy zapadám do zdejšího týmu. Doplňuji tu znalostní bázi, která se tu vytváří. Je to standardní pozice jako v kterékoli jiné bance. Mít k ruce ekonoma, který sleduje ekonomiku, ať už pro banku nebo její klienty,“ říká Petr Dufek.

Inflace, Rusko i Green Deal budou hlavní letošní témata

Dle Dufka jsou letošní témata z pohledu hlavního bankovního ekonoma jasná. Bude to inflace a její dopady. Avšak s ohledem k aktuálnímu dění na Ukrajině nejen ta.

„Jak se ukazuje vždy, když už upadneme do určité letargie, a myslíme si, že bude už jen dobře, nakonec je všechno jinak. Ať už to byl covid-19 nebo teď ruská agrese na Ukrajině,“ říká pro FinTag.cz.

Švýcarsko zakázalo vývoz zboží dvojího užití do Ruska

Dle jeho názoru před Evropou stojí úkol, jak se vypořádá se situací odříznutého Ruska od civilizovaného světa. O tom, že Rusko doplatí na svou agresi na Ukrajině, nepochybuje.

„Vždyť se jenom podívejte, jak z Ruska odcházejí automobilky, firmy v oblasti IT, energetice, ale i mnohé další,“ tvrdí.

Odříznutí Ruska od Evropy dle jeho názoru znovu otevře otázku Green Dealu. Jak v oblasti závislosti Evropy na ruských energiích, tak v nastavení celého budoucího evropského energetického mixu.

„Máme tady dva názorové proudy. Jeden tvrdí, že po vyřazení Ruska ze hry, se Evropa bude muset vrátit k fosilním palivům. Druhý názorový proud ale stále vnímá Green Deal jako příležitost,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas.

Krize na Ukrajině: Evropa má štěstí, že se blíží jaro. Ale jinak…

Podle jeho názoru se oba přístupy nevylučují, dle jeho názoru Evropu ale čeká v této věci minimálně improvizace. Očekává i slevení z jejích krátkodobých cílů v přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku. Ale pouze tím to neskončí.

„Evropa se bude muset i obchodně přeorientovat. Rusko byl její významný obchodní partner. Pokud to skončí, Evropa se bude muset přeorientovat nejen v té oblasti energií, ale i obchodu,“ dodává pro FinTag.cz.

Příchod Petra Dufka kvituje i Creditas

Podle předsedy představenstva Banky Creditas Vladimíra Hořejšího je nástup Petra Dufka do skupiny Creditas jednoznačným přínosem.

„Příchod Petra Dufka posiluje naši expertní sílu. Zvlášť když banka stále rozšiřuje své aktivity v oblasti investic,” říká.

Dodejme, že skupina Creditas působí na tuzemském finančním trhu 25 let. Banka Creditas se pak zaměřuje především na zhodnocování úspor fyzických osob. Součástí její nabídky ale jsou, jak tvrdí její zástupci, na míru šité úvěry a devizové konverze. V současné době má banka přes 145 tisíc klientů a bilanční sumu kolem 67 miliard korun.

Creditas koupila úvěrovou a leasingovou společnost EkoRent

Skupina Creditas byla aktivní i v oblasti sociálních služeb a zdravotní péče. Ještě donedávna provozovala a vlastnila dvanáct Alzheimercenter. Ta nyní prodala skupině Penta Hospitals CZ. Cenu transakce, kterou již schválil antimonopolní úřad, společnosti nezveřejnily.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here