EU vyvíjí zbraň proti obchodnímu vydírání. Trh na to má

16544
EU
Ilustrace: Pixabay.com

Evropskou unií rezonuje téma zavedení nového obchodního mechanismu, jenž by EU sloužil jako obrana proti ekonomickému vydírání. Ať už ze strany Číny, Ruska, Spojených států či kohokoli jiného.

Podstata mechanismu by přitom podle aktuálního návrhu Evropské komise spočívala v možnosti uvalit sankce a cla bez toho, aniž by je nejdříve musely schválit všechny země EU. Postačit k tomu má nový evropský úřad, jakési superunijní ministerstvo obchodu. Alespoň to ve svém článku Free traders fear EU risks going over to the dark side with new superpower píše bruselský list Politico.

Diskuzi o novém úřadu oživily především poslední obchodní spory mezi Litvou a Čínou. Ve chvíli, kdy Litva uvažovala o prohloubení diplomatických vztahů s Tchaj-wanem, Peking předvedl Evropské unii svoji sílu a zastavil dovoz veškerého litevského zboží. Včetně toho, které v Litvě vyrobily německé firmy.

Čína si podala Litvu. WTO i EU tomu prozatím jen přihlíží

Podle pozorovatelů tady jsou další podobné situace. Například v roce 2012, kdy Spojené státy vyhlásily sankce na obchodování s Íránem a odstřihly ho od mezinárodního platebního systému Swift. Tehdy na tom Evropa také nevydělala.

„Evropa zatím nemá žádné nástroje, které by mohla v těchto obchodních sporech využít. V čase rostoucího geopolitického napětí se i obchod stává zbraní. A EU i její země se stávají terčem ekonomického zastrašování,“ řekl eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis, když loni v prosinci představil takzvaný unijní nástroj proti ekonomickému vydírání.

Podle bruselského listu Politico však ne všechny unijní země z nové obchodní zbraně vyjadřují nadšení. Jmenovitě list uvádí například Švédsko, ale i Českou republiku. Podle něj se tyto země obávají, že nový obchodní mechanismus začnou unijní země využívat jako běžný protekcionistický nástroj.

Zastánci volného obchodu vyjadřují vážné pochyby

Švédská liberálka Cecilia Malmströmová a bývalá unijní komisařka pro obchod má za to, že EU by měla být opatrnější při vytváření nového systému na ochranu obchodu.

„Když přidáme všechny nástroje, které nyní máme, a podíváme se na ně, cítíte, že by mohly být užitečné. Když je ale zneužijete nebo použijete lehkomyslně, může to vést k něčemu, co bychom si skutečně nepřáli,“ říká.

Spolu s dalšími zastánci volného obchodu poukazuje na to, že EU úzce spolupracuje se Světovou obchodní organizaci [WTO]. A obchodní konflikt, jako byl ten mezi Čínou a Litvou, nakonec přece jen WTO na žádost EU začala řešit.

„Ano, EU potřebuje nástroje, aby mohla reagovat na ekonomické vydírání. Avšak tato politika nese riziko, že by mohla být zneužita,“ myslí si odborník na obchodní právo z londýnské King´s College Holger Hestermeyer.

WTO drží v ekonomické moci světové mocnosti, ne EU

Posun EU k vyšší ochraně obchodu nenastal přes noc. Ochranné a antidumpingové nástroje jsou tady již dlouhou dobu. Současná Evropská komise ale věnuje ochraně obchodu stále větší pozornost. Ostatně jednotný evropský trh je jednou z největších komparativních výhod, které EU má. A současně už není v obchodních válkách ani úplný začátečník.

V době, kdy někdejší americký prezident Donald Trump po Číně postihl cly zejména na ocel a vzácné kovy i země EU, Brusel bez váhání sáhl k odvetě, aniž by čekal na verdikt WTO. Ostatně Trump blokoval volbu soudců WTO, čímž organizaci ochromil. To je čtyři roky nazpět.

Donald Trump zvedl cla Číně. Prosadí cla i pro EU?

Současný prezident USA Joe Biden odstoupil od politiky celních válek, ale bez vydírání ze strany USA se to podle listu Politico neobešlo. A navíc Biden dle listu ani nespěchá s tím, že by činnost WTO nějak oživil. Přičemž Trumpovým útokem na WTO Evropská unie ztratila svého hlavního spojence v boji za liberalizaci obchodu.

G20 schválila globální daň i urovnala spor o cla mezi USA a EU

V reakci na tyto globální tlaky proto EU posiluje svoje nástroje na ochranu obchodu. Na nátlak Francie Evropská komise jmenovala svého vůbec prvního šéfa ochrany obchodu. A je-li tu nový úředník, je jasné, že potřebuje také úřednickou agendu. Celou věc ale nemá smysl zlehčovat. Posledním příkladem, kdy unie potřebuje v oblasti obchodu postupovat koordinovaně, jsou například aktuálně platné sankce proti Rusku.

Vznikne supersilné unijní ministerstvo obchodu?

Podle bruselského listu návrh nové legislativy by umožnil sankcionovat osoby i zahraniční společnosti a celé země prostřednictvím všemocného ministerstva obchodu. A to bez toho, aniž by s jeho postupem musely vyjádřit souhlas všechny unijní země.

„Tento nejnovější nástroj komise využívá ke změně světového řádu, aby zvýšila svůj vliv,“ nesouhlasí s návrhem holandský poslanec Evropského parlamentu Michiel Hoogeveen z konzervativní frakce s tím, že návrh obsahuje „prvky uchvácení moci“.

Naopak podle poslance Evropského parlamentu Denise Redonneta je hlavní účel nového unijního nástroje odstrašení před vydíráním zemí Evropské unie od třetích stran.

„Nemá to nic společného s protekcionismem a už vůbec ne s uchvácením moci,“ oponuje.

Poslankyně Evropského parlamentu Sabine Wyeandová nový evropský nástroj neodmítá. Jednoznačně o něm ale přesvědčena není. Tvrdí, že dlouhodobý cíl Evropské unie je návrat k všestrannému, předpisy ovládanému obchodu, jak ho definuje dohoda WTO.

„WTO je jediný klíč k zajištění dlouhodobé předvídatelnosti a stability a toho, jak najít novou shodu na koexistenci různých zemí s různými ekonomickými systémy,“ uvedla.

Z pozice silné EU jedná EU jistěji

Aktuální debaty o novém nástroji Evropské unie v obchodní politice ale nejsou zdaleka tak vyhraněně teoretické, jak by se mohlo zdát z předchozích řádků. Zejména dle výkonných představitelů EU se Evropa dnes bez účinných obranných, ale i útočných nástrojů neobejde.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Což potvrzuje eurokomisař pro vnitřní obchod EU Thierry Breton. Podle něj unie musí mít mechanismy, jak se účinně bránit. Jako příklad uvádí jednání s USA ve chvíli, kdy uplatňovaly zákaz vývozu vakcín proti covidu-19 a jejich složek.

„Sepsali jsme text o možnosti zákazu vývozu toho samého zboží z Evropské unie. A tento text jsem měl v diskuzi s USA před sebou na stole. A když jsem na text poukázal, jako kouzlem se debata rozproudila. Tomu se říká logika jasných vztahů. A mně se osvědčuje celý život,“ vysvětluje Bretton.

Podobně to vidí francouzský ministr obchodu Franck Riester. Ten minulý měsíc oznámil, že je důležité být respektován v globálním řádu světa.

Ruské ekonomice způsobíme kolaps, řekl ministr financí Francie

A podporu má nový unijní nástroj proti vydírání také u Jonathana Hackenbroicha z Evropského výboru pro zahraniční vztahy.

„Pokud vedete dialog z pozice slabého, druhá strana vidí, že jste zranitelní, a to není právě velká pobídka k dialogu. Pokud máte něco v záloze, něco jako nástroj nejzazší pomoci, pomůže to k výhře a k dosažení multilaterálního postoje.“

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here