Mince s princeznou Dianou. Jakou mají hodnotu?

494
Diana_a
Zlatá mince princezna Diana 20. výročí 2017 Proof / Foto: Zlaťáky.cz

Odkaz princezny Diany připomínají i kolekce zlatých investičních mincí. A cena některých edicí neustále roste. Jaká provedení zlatých mincí s princeznou Dianou mají nejvyšší hodnotu?

Princezna Diana zasvětila svůj život boji proti minám, HIV i chudobě. V soukromí si prošla peklem, stresující pro ni byla i neustálá pozornost médií. Zemřela při autonehodě roku 1997 v Paříži. Za svůj životní odkaz je často nazývána Princeznou srdcí.

Kolekce zlatých investičních mincí princezny Diany

Princeznu Dianu připomíná několik zlatých investičních mincí. Raritní je řada ke dvacátému výročí Dianiny smrti. O emisi se postaraly Cookovy ostrovy a 5 000 zlatých mincí v provedení Proof bylo okamžitě vyprodáno. Na mincích je zobrazena Diana s rodinným diadémem a symboly růží, jež odkazují na píseň Eltona Johna, kterou pro ni složil. Druhou stranu zdobí královna Alžběta, s nápisy a znakem nominální hodnoty 5 dolarů [viz. obr. vpravo].

Pokud hledáte dostupnější, ale stále hodnotné kolekce zlatých investičních mincí s princeznou Dianou, doporučujeme ty z roku 2021. V Proof kvalitě vyšly dvě a obě oslavují princezniny nedožité 60. narozeniny:

  • V kolekci z ostrovů Ascension se Diana poprvé objevuje na zlaté sovereign [panovnické] minci. Ta váží osm gramů, je vyvedena v 22karátovém zlatu a byla vyražena v nákladu 999 kusů.
  • Lákavá je emise z Tokelau. Váhu jedné unce, absolutní ryzost a exkluzivní náklad 150 kusů předčí jen nádherné provedení color Proof. Přední stranu zdobí barevný portrét princezny Diany s detailně rytými růžemi. Vzadu najdete královnu Alžbětu, označení váhy a nominální hodnotu 100 dolarů.

Začínající sběratelé mohou vyzkoušet investiční zlaté mince z roku 2003, 2010 a 2014. Nižší ryzost 585/1000, váha okolo půl gramu a jednoduší zdobení drží cenu přijatelně nízko. Zhodnocení zde nemusí být tak atraktivní, ale jako zachovatel finanční hodnoty vašich peněžních rezerv spolehlivě poslouží. Investiční zlato a investiční stříbro můžete sehnat i v e-shopu, například na Zlaťáky.cz.

Upozornění: Tento článek není investičním doporučením ani radou, jedná se pouze o názor autora na současnou situaci na trzích. U investic je dobré mít vždy na paměti, že jejich historická výkonnost není ukazatelem ani zárukou výkonnosti v budoucnu. Hodnota investic může klesat i stoupat a návratnost investic není zaručena.

Adman´s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here