NKÚ dál povede Kala. Rozšířit pravomoci NKÚ se zatím nedaří

425
miloslav_kala
Miloslav Kala / Foto: NKÚ

Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] bude dál jeho současný prezident Miloslav Kala. Sněmovna ho včera [23.3.] zvolila kandidátem na jmenování. NKÚ se dlouhodobě nedaří prosadit rozšíření jeho pravomocí. 

Informaci o volbě Kaly kandidátem na šéfa NKÚ potvrdil předseda volební komise Martin Kolovratník [ANO]. Miloslava Kalu navrhly všechny strany vládní koalice a v tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem. Poslanec ANO Roman Kubíček se nominace svého klubu těsně před volbou vzdal. Ke zvolení kandidátem bylo nutných nejméně 92 poslaneckých hlasů. Miloslav Kala jich získal 123. Volební komise vydala 182 hlasovacích lístků, jeden poslanec jej neodevzdal.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

Místopředseda sněmovního kontrolního výboru Roman Kubíček k odstoupení z volby uvedl, že pětikoalice má na nominaci kandidáta na jmenování prezidentem NKÚ nárok. Oznámil, že se bude ucházet o pozici viceprezidenta úřadu. Funkci nyní zastává Zdeňka Horníková, někdejší poslankyně ODS. Její mandát končí letos v dubnu. Před šesti lety Kala navrhl Kubíčka do sněmovní volby člena širšího vedení NKÚ. Dolní komora ho tehdy do kolegia ale nezvolila.

Funkční období prezidenta NKÚ je devět let

Nejvyššího představitele NKÚ jmenuje prezident republiky. Funkční období prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu je devítileté. Kalovi skončilo v úterý 22. března, do funkce nastoupil 22. března 2013. Předtím působil zhruba pět let jako viceprezident NKÚ, ještě dříve byl šest let poslancem ČSSD. Kala je rovněž prezident evropských kontrolních institucí EUROSAI. Nejvyšší kontrolní úřad se k volbě svého nejvyššího představitele vyjádří ve čtvrtek [24.3.] po oficiálním vyhlášení výsledků volby.

„Děkuji poslancům za důvěru a znovuzvolení do čela NKÚ. Pokud mě jmenuje prezident ČR, budu dál pracovat na tom, abychom byli důvěryhodným zdrojem informací pro Parlament i přínosem pro vládu. A aby nás i veřejnost dál vnímala jako jednu z nejdůvěryhodnějších institucí v ČR,” uvedl Miloslav Kala.

Prezident NKÚ vedle řízení úřadu předsedá kolegiu a kárné komoře kontrolního úřadu. Širšímu vedení úřadu předkládá mimo jiné návrhy plánu kontrolní činnosti. Předkládá rozpočet NKÚ a všechny kontrolní závěry, z nichž vychází stanovisko úřadu k státnímu závěrečnému účtu. Senátu pak předkládá návrhy kandidátů na členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Prezident NKÚ se může účastnit schůzí Sněmovny, Senátu a orgánů obou parlamentních komor i vlády, když projednávají například kontrolní závěry NKÚ.

NKÚ má stále omezené pravomoci

Miloslav Kala dlouhodobě prosazuje rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci novely zákona o NKÚ. Novela rozšiřuje kontrolní pravomoci Úřadu například na obce, kraje nebo státní podniky. Dlouhodobě se jí ale nedaří prosadit. Loni v září ji sněmovní hospodářský výbor doporučil Senátu, aby ji zamítl.

Pravomoci NKÚ by se mohly v důsledku přijetí novely rozšířit například na hospodaření statutárních měst, krajů, Českou televizi a Český rozhlas, státní podniky nebo státní fondy. Kontrolovat by mohl rovněž zdravotní pojišťovny. Česko je přitom dlouhodobě jedna z mála zemí EU, kde kontrolní instituce nemohou dozorovat všechny veřejné prostředky.

Hospodářský výbor doporučil Senátu zamítnout novelu o NKÚ

„Je velmi silné lobby proti této novele ze strany starostů, komunálních politiků. Prostě těch, kterých se to má týkat. Při minulém projednávání byl výrazně proti třeba ČEZ. Subjektů, které mají zájem, aby novela byla zdržena nebo vůbec schválena, je mnoho. A samozřejmě jsou reprezentovány zejména v Senátu,“ uvedl nedávno pro FinTag.cz prezident NKÚ Miloslav Kala.

Novela o NKÚ navazuje na loňskou novelu ústavy, kterou Sněmovna začátkem roku 2020 poslala do Senátu, ten ji ale ještě neprojednal. Předseda výboru Vladislav Vilímec [ODS], který zamítnutí navrhl, uvedl jako jeden z argumentů právě to, že Senát dosud neschválil změnu ústavy. Projednávaná novela tak představuje protiústavní pokus.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. že tomu Kalovi – a politikům vůbec – nevadí, že všechny zásahy, pokuty a opatření NKÚ dokázaly pravidla porušující instituce šmahem smést se stolu. NKÚ je proto zbytečný a jen se podílí na vydatném čerpání peněz ze státního rozpočtu, čímž potřební – a že jich je – o tyto peníze přicházejí. představa, že usilovně dělám práci, která je ve výsledku na nic, by mne opravdu deprimovala a okamžitě bych odtud utekl.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here