Roman Vohradský je nový ředitel Vojenských lesů a statků

855
Roman_Vohradsky
Nový ředitel Vojenských lesů ČR Roman Vohradský / Foto: Jan Schejbal

Dosavadní ředitel lesnické divize Mimoň Vojenských lesů a statků ČR [VLS ČR] Roman Vohradský uspěl ve výběrovém řízení na nového generálního ředitele státního podniku. Výběrového řízení se účastnilo šest uchazečů.

Ministryně obrany Jana Černochová [ODS] Romana Vohradského již jmenovala [13.4.] do funkce. Roman Vohradský vystudoval střední lesnickou školu v Písku. Absolvoval obor lesní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze. V minulosti působil na mnoha pozicích jak ve VLS ČR, tak i v Lesích ČR [LS ČR], dále i na ministerstvu zemědělství. Od roku 2015 pracuje jako ředitel divize Mimoň VLS ČR.

„Jsem ráda, že výběrová komise vybrala velice zkušeného člověka, který má bohaté zkušenosti nejen s lesnictvím, ale zná i samotný státní podnik. Zároveň se orientuje v dalších servisních činnostech, které tato organizace pro Armádu ČR zajišťuje. A tak je zárukou jejího dalšího rozvoje,“ uvedla ministryně Černochová.

VLS ČR jsou servisní organizací ozbrojených sil, která hospodaří v lokalitách se strategickým významem pro obranu státu. Podnik hospodaří na více než 140 000 hektarech půdy ve vojenských újezdech, armádních cvičištích a jejich okolí. Ve správě má asi pět procent českých lesů. Zaměstnává celkem 2 400 zaměstnanců. Vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství. Hodnotu majetku podniku Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ] odhadl před pěti lety na 8,5 miliardy korun.

Co chce Roman Vohradský

Před jmenováním do funkce ředitele státního podniku Roman Vohradský absolvoval pohovor před Výborem pro personální nominace při Úřadu vlády. Což vyžaduje nominační zákon. Výbor ho následně do funkce doporučil.

Sám Vohradský řekl: „Chci podnik udržet v černých číslech. Jednou z hlavních priorit pro mne bude zastavení šíření kůrovcové kalamity. I obnova zasažených lokalit druhově pestrými porosty, které podobnému kalamitnímu stavu budou odolávat. Chci dále rozvíjet projekty na zadržování vody v krajině. I servisní činnosti, které zajišťujeme pro resort obrany.“

VLS ČR do prosince 2021 vedl Petr Král. Ten byl odvolán kvůli nevýhodné směně pozemků mezi VLS ČR a Lesy ČR [LS ČR]. Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] uvedlo, že směna byla připravena narychlo bez odborných analýz minulou vládou. Nový kabinet ji proto zrušil.

Černochová a Jurečka stopli směnu pozemků LČR a VLS ČR

Král podnik vedl od listopadu 2018, kdy ve funkci nahradil Josefa Vojáčka. Ten v té době odešel do čela LS ČR. Vojáčka loni v prosinci odvolal z funkce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Řízením organizace ministryně dočasně pověřila Ivo Dohnala.

VLS ČR proslavila i stavba RD pro ředitele divize

VLS ČR se v minulosti proslavily tím, když NKÚ upozornil na to, že pro svého ředitele divize Karlovy Vary Jiřího Kšice postavily rodinní dům. A to za více než 7,3 milionu korun. Takové náklady byly podle NKÚ neúměrně vysoké.

„Přestože se jedná o vedoucího pracovníka – výstavbou rodinného domu s pozemkem vysoce překračuje obvyklý standard poskytovaných benefitů,“ uvedl ve své zprávě NKÚ.

„Rodinný dům s rozlohou 233 m2 a pozemkem přesahujícím 2 500 m2 je i v ostrém kontrastu s bydlením ostatních ředitelů divizí. Ta se svou rozlohou pohybují od 25 m2 do 54 m2 obytné plochy,“ dodal úřad.

Až po zprávě NKÚ se o věc začalo zajímat MO ČR. Jiří Kšica, jak vyplývá z informací na stránkách VLS ČR, je ředitelem divize Karlovy Vary dodnes.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here