Obce a kraje dostanou miliardu na ubytování pro uprchlíky

1662
pro_uprchliky
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] vyhlásilo dotační program Ukrajina. Obcím a krajům nabízí miliardu korun na rekonstrukci bytů a ubytoven pro uprchlíky. Opravené byty a ubytovny následně dle MMR poslouží jako sociální byty všem.

Dotace na opravu a vznik obecních a krajských bytů činí maximálně 120 tisíc korun na jednu osobou dle standardizované kapacity. Obce a kraje o dotace přitom budou moci žádat pouze pro ty byty, které předtím nebyly způsobilé k ubytování osob. Žádat mohou i o dotace na vybavení. Maximálně však do 20 procent uznatelných nákladů.

„Jako stát se zvládáme postarat o statisíce uprchlíků, kteří k nám přicházejí z Ukrajiny. […] Aktivně jsme proto jednali se starosty, hejtmany a dalšími partnery v regionech. Na základě jejich požadavků jsme upravili námi chystaný program Ukrajina,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Program dále podpoří rekonstrukce obecních a krajských ubytoven. V tomto případě maximální výše dotace činí 40 000 korun na jednu osobu dle standardizované kapacity. Přičemž MMR stanoví minimální standard vybavenosti. Jak uvedlo, musí jít o důstojné ubytování.

Jaké jsou podmínky programu pro uprchlíky

Náklady na rekonstrukce ubytování pro běžence půjde uplatňovat zpětně k 24. únoru, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Čerpat dotace municipality mohou pouze na ty objekty, které nebyly dosud obyvatelné. Přesto ale mohou sloužit k ubytovávání uprchlíků.

„K získání dotace postačí čestné prohlášení, že věc je řešena se stavebním úřadem. Pomůže také chystaný Lex Ukrajina. Opravené byty obcím a krajům po rekonstrukci zůstanou. Ty je využijí pro své občany,“ uvádí ve své zprávě MMR.

SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

O dotace mohou žádat obce a jimi zřizované organizace, kraje a jimi zřizované organizace, hlavní město Praha, městské části hlavního města Prahy a jimi zřizované organizace. Výše dotace pro obce a kraje činí maximálně 85 procent nákladů.

Příjem žádostí začíná po Velikonocích

Zájemci o dotace mohou začít podávat žádosti hned po Velikonocích. Dotace jim úřad vyplatí ex post. Příjem žádostí skončí letos k 30. listopadu. MMR uvedlo, že aktuálně jedná s Evropskou komisí o případné finanční participaci Evropské unie na programu.

Jako záložní variantu a nouzové řešení v případě ještě většího náporu na ubytovací kapacity MMR finančně podpoří obce a kraje při pořizování mobilních či montovaných domů pro ubytování uprchlíků. I při takovém scénáři MMR stanoví minimální standard vybavenosti tak, aby municipality pro uprchlíky garantovaly důstojné bydlení.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here