Uprchlíci získají sociální byty za lepších podmínek než Češi

52381
socialni_byty
Ilustrační foto: Pixabay.com

Sociální byty, které obce vystavěly za státní podpory pro tuzemské nízkopříjmové domácnosti, nově získají i běženci z Ukrajiny. Ti na rozdíl od Čechů ale nebudou muset prokázat potřebnost a ani skládat jinak povinnou kauci.

Vysokou poptávku po dostupném bydlení s regulovaným nájmem v Česku uspokojuje program Státního fondu podpory investic [SFPI] Výstavba pro obce. Ten obcím poskytuje speciální dotační a úvěrový program na pořízení či výstavbu sociálních a cenově dostupných bytů. Jedním z kritérií získání podpory od státu na výstavbu či přestavbu takových bytů je, že byty poslouží přesně vymezené skupině obyvatel. To jsou domácnosti s nízkými příjmy a současně nevyhovujícím bydlením.

„Na byty ve vlastnictví obce, i ty běžné, neklasifikované jako sociální bydlení, se stojí léta fronty. Pokud jde o sociální byty se sníženým nájemným, tam je zájem ještě vyšší. A nepočítáme, že by se na tomto trendu v dohledné době něco změnilo,“ popisuje aktuální situaci jedna z pracovnic odboru správy obecního majetku ve Středočeském kraji, jež si ale nepřeje být jmenována.

Získání nájemní smlouvy na sociální byt nebo byt se sníženým nájemným má přitom mnoho podmínek. Zájemci dokládají například to, že nevlastní žádný dům nebo byt. Prokazují i výši svých měsíčních příjmů a také povinně skládají několikaměsíční zálohu na nájemné spolu s dalšími poplatky.

Sociální byty potřebují i Češi, bytů je ale málo

Podle pracovnice odboru správy obecního majetku má kvůli výše uvedeným podmínkám, a hlavně nedostatku sociálních bytů většina žadatelů o tuto formu bydlení smůlu.

„Žiju s desetiletým synem v jednom pokoji v bytě, který si od soukromé osoby pronajímá moje matka a můj bratr. Na vlastní pronájem nemám příjmy, i když pracuji. Sociální byt s nižším nájmem bych vzala všemi deseti, ale nejsou,” potvrzuje současnou praxi žena z Mladé Boleslavi, která o sociální bydlení dlouhodobě žádá.

Novinka je, že jí a dalším desítkám tisíců občanů České republiky se situace ještě zkomplikuje. Vláda totiž na svém včerejším [20.4.] jednání na zámku Štiřín již existující sociální byty určila jako pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. V jejich případě pak i zrušila striktně dané podmínky pro obsazení státem dotovaného nebo úvěrovaného sociálního bydlení.

SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

„Když jsou tyto byty k dispozici na městech a obcích, pak je možné i tyto byty použít jako bydlení pro osoby chráněné v rámci statusu válečného uprchlíka. Což jsou lidé utíkající z Ukrajiny před válkou,“ vysvětlil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Česká pirátská strana].

Upřesnil i to, že vláda připraví novelu, která běžencům sleví z podmínek pro obsazení sociálních a státem dotovaných bytů. Což následně potvrdila i vláda ve své tiskové zprávě.

V ní stojí: „Uprchlíci nebudou muset dokládat, že nevlastní dům nebo byt. Pokud je tato nemovitost na Ukrajině. A uprchlíci nebudou muset ani skládat povinnou zálohu na nájem a další poplatky.“ 

Další byty pro uprchlíky dotuje i nový program Ukrajina

Výše uvedené změny v oblasti sociálního bydlení pro běžence z Ukrajiny nejsou jedinými kroky, které vláda činí proto, aby se váleční uprchlíci z Ukrajiny měli v Česku co nejlépe. Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] v těchto dnech otevřelo nový dotační program Ukrajina. Z něj dá obcím a krajům miliardu korun na rekonstrukci bytů a ubytoven právě pro uprchlíky. Opravené byty a ubytovny dle ministerstva poté, kdy je běženci opustí,  poslouží jako sociální byty i občanům České republiky.

„Jako stát se zvládáme postarat o statisíce uprchlíků, kteří k nám přicházejí z Ukrajiny. […] Aktivně jsme proto jednali se starosty, hejtmany a dalšími partnery v regionech. Na základě jejich požadavků jsme upravili námi chystaný program Ukrajina,“ uvedl ministr Bartoš při příležitosti spuštění programu.

Obce a kraje dostanou miliardu na ubytování pro uprchlíky

Dotace na opravu a vznik obecních a krajských bytů činí maximálně 120 tisíc korun na jednu osobou dle standardizované kapacity. Obce a kraje o dotace žádají pouze pro ty byty, které předtím nebyly způsobilé k ubytování osob. Žádat mohou i o dotace na vybavení. Maximálně však do 20 procent uznatelných nákladů.

Program podpoří i rekonstrukce obecních a krajských ubytoven. V tomto případě maximální výše dotace činí 40 000 korun na jednu osobu dle standardizované kapacity. Přičemž MMR stanoví minimální standard vybavenosti. Upozornilo, že musí jít o důstojné ubytování.

–VRN–

81 KOMENTÁŘE

  1. politická verbež zrud slepence zničí ěesko mají vlastnost křiváku,zaprodancu s chutí prolejzají dirky zlu ameriky a západu to že zaprodali vlastní voliče je příjde draho je to vaše poslední politická činost skončíte jako odstrašuicí politici něco jako komunisti.

    • mají mercedesy ukrajinci,my obyčejní lidé musíme vše platit.Zajímalo by mě a nejenom mě,ale i ostatní čechy,kdyby se u nás něco stalo ,zda by ukrajina nám taky pomohla.stěžují si,že se k nim slušně nechováme,perou se tu.My jsme dlouho hledali podnájmy,kde by mohl být domácí mazlík,dost realitek nás odmítlo.Ted jsme rádi,že bydlíme s pejskem,hodný majitel,chápu,že se zdražují i nájmy a poplatky,my za 2 roky-2x platíme navíc.Jsem skoro rok na nemocenské,kvůli covidu neoperovali,čekám.Manžel táhne všechno sám,vláda se o nás čechy moc nestará.Po tornádu jsem viděla ve zprávách lidi,kteří ted ještě nemají kde bydlet,a svépomocí opravují domy,nebo staví nové.Nemá cenu více psát,jsem češka,tu jsem se narodila,a chci klidnou republiku pro všechny lidi!

      • Zda by pomohli? Těžko… Jedna co už tu pár let žije (a pracuje u nás ve firmě) mi upřímně řekla, že jsme neuvěřitelně hodní a vstřícní, že kdyby to bylo naopak, oni by nám nepomohli. Že prý by nepomohli ani vlastním lidem, prý to nemají v povaze. Nemám důvod jí nevěřit.

      • Mám stejný názor, my se upapírujeme, než máme na nějaký příspěvek nárok. Zlobme se ale na vládu, já tento paskvil nevolila, nezlobme se na uprchlíky, ti jen berou, co jim vláda dává🤷🏻‍♀️

    • Zajímalo by mě, kolik Ukrajinců si vzal do vlastního domu Fiala, Pekařová a spol ? Kolik financí že svého poslali na pomoc Ukrajině ?
      Troufám si říct, že nikoho a nic !!! Naši politici žijí na jiné planetě a ještě v jiném čase
      Slovem neurazil
      Vyhazet všechny z okna na vidle dojednoho

      • Naprosto s Vámi souhlasím, a když se přestanou lidé bát zastrašování a nenechají se ohlupovat lhaním v médiích o dění na Ukrajině, bude s Vámi souhlasit kromě zaprodáné prozápadní vlády celý národ. A pak se to stane. Nechceme tu “rekreanty” na náš účet.

        • Už mě to ale štve a nejen mě, ale už lidé začínají otevírat oči. Každý den na NOVA, ČT l, 24, pořád se mele dokola. Myslím, že pomoc už je přehnaná. Jestli chce vláda dál pomáhat, tak ať si to platí ze svých platů. Taky mě zajímá, jestli se vzdali alespoň jeden ministr svého platu. Já to odmítám platit z mých daní, co odvádím. Ať už se seberou, a pomalu odjíždí. A tuto vládu vypráskat!!!! Vyhlásit nové volby. Toto není vláda pro české občany, to je vláda ukrajinská.

  2. A´T si vezmou domů Fiala , Pekarová a spol , Když s nima tak soucítí. Ukrajinci jsou ti , kteří nás okupovali v 68 jako SSSR. To nikdo neřekne , Jen blbě tlachají , pomozte a sami na to kašlou. Pekarové výrok , že si musíme zvyknout na horší. je blábol. Kdyby byla vláda uvědomělá , tak dá každý polovinu svého platu na pomoc ukrajině. Naši lidi čekaJÍ na byty a ty se dají ukrajincům

    • přesně a Kličko je syn okupačího generála z Milovic, kde s bratříčkem žili, tak ten by měl držet zobák o okupaci Ruskem apod., … okupantský [redakčně upraveno]

    • Jo, pro tech par chvil pochybny internetovy slavy ukrajina zaplati rozbombardovanou zemi a jeste horsi zivotni urovni nez meli pred tim. Kazdej kdo je jeste placa po zadech misto aby obe strany tlacil k dohode nese cast viny za utrpeni nejen ukrajincu, ale i vsech na koho to dopadne, vcetne nas. Pritom za to nemuzeme, my se sousedama udrzujeme ramcove korektni vztahy a konflikty resime civilizovane, tak za co probuh? Me to nezajima od chvile kdy zeli zacal hlasit ze klidne padnou do posledniho muze nebo ze katastrofa v podobe atomovky by je taky nezlomila, protoze to uz je cirej fanatismus.
      Proc jim pomahat kdyz se k tou stavi takhle, dva kkti si pomerujou pindiky a nasledky si maji vyzrat i vsichni okolo??

  3. Špíny politicke. Co to má byt. To přece nemůžou myslet vážně že cizinci dostanou přednost a ještě takovéhle výhody. ……

    • Já to vidím u nás v práci je to hnus mi jsme tam menšina Ukacka jsou všude samí chlapi jsou tam zalezli jako krysy

  4. Vážení komentující,za podobné a mnohem mírnější komentáře mám na Novinkách Seznamu,Seznamu Sport,Seznamu Zprávy doživotní zákaz cokoliv komentovat,jenom proto,že jsem si dovolil mít svůj názor,který byl jiný než ten správný oficiální.Cenzor si vás najde.Raději si ke jménu přidejte žlutomodrou vlaječku.Lidé s prdýlkou na bradě jsou falešní a podrazáci.Výjímkou jsou Travolta a Spartakus.Proto si premiér nechal narůst vousy aby ji zakryl.A ten ji teda má.

      • Je to nehoráznost, ten, kdo pracuje rukama má holou zadnici a politická hovada skáčou Ukrajincům šipky do zadnice bez nadechnutí před ponorem.
        Naši lidé mají kde být? Nevšimla jsem si, že by v naší zemi byl každý, kdo potřebuje zabezpečen. Nejsou bezbariérové byty pro nemohoucí, nejsou domovy pro seniory, nejsou mista ve školkách, lidé nemají z výplaty na obědy dětem ve školách. Namísto sjednání nápravy, vytvoří stát rezervy všude, kde to dosud nebylo ani myslitelné a narychlo vše věnuje cizím.
        Jak se cítí rodina, která se létá snaží přijít alespoň na 2 kk v gesci města a slyší stále dokola že není kde brát? Jak je bezdomovci, který na ulici skončil po smrti manželky, protože opravdu nezvládl platit vysoký nájem a poplatky? Jak se cítí matka s dětmi, která sobě odpírá i vložky při menstruaci, aby dětem mohla koupit jogurty a ovoce, když vidí jak se cizákům rozdává i z jejích daní?
        Plácat kecy o tom že se určitá (rozuměj pracující třída) měla lépe učit mě dokáže pěkně … .
        Kdo by těm vsem Ing, JUDr., MUDr., Bc., Mgr. a jiné elitě upekl rohliky, obsloužil je v obchodě, vytřel jim pokoj v nemocnici, když jsou nemocní? Kdo by vyvážel popelnice, sekal trávu v ulicích měst, vyráběl součástky a komponenty pro jejich vůz, kdo by jim uklidil pokoj na dovolené, kdo by jim……
        Je milión profesí a žádná není podřadná. Každý jeden člověk, který pracuje má mít právo na přiměřený životní styl. Bohatí lidé ať mají vilu s bazénem. Ti kteří pracují pro ně, nechť mají alespoň byt od městského úřadu za rozumné poplatky, ať mu zbyde na důstojný život, spoření na důchod a podporu dětem.
        A mimochodem, pokud dnes poukazujeme na demografické oslabení společnosti, není to právě proto, že lidé si prostě spolu s hypotékou nemohou dopřát více dětí? A tak nás mají spasit Ukrajinci? Vždyť ti již léta naopak peníze, které si vydělají v Česku vozí zpět do své vlasti. Ti tu takový zpětný penězovod nepustí. Většinu příjmu odcestuje po přeměně ne dolary či eura na Ukrajinu. [redakčně upraveno]

        Takže, postavit byty pro potřeby nasich občanů, ne jen mladí lidé potřebují bydlet. Postavit školky, podpořit rodiny např. novomanželskými půjčkami.
        Podpořit porodnost a usnadnit lidem, kteří se chtějí starat o děti z kojeneckého ústavu či z dětských domovů, aby se mohli bez aparátu sociálky starat o děti, které si vyberou. Omezovat na právech mít děti pouze narkomany, kteří se odmítají léčit.
        To by mohlo stát a ekonomiku oživit a nakopnout.
        A samozřejmě všechny typy poplatků za nezbytné energie by měl mít ve správě stát. A né že vše kupujeme za draho zpět, ač se to vyrobilo zde…. elektrické energie,voda….
        Nebo nechť jsou ceny vyšší, ale platy by pak měly odpovídat výši platů v Evropské unii, např. Německu.

    • Přeci tě to neporazí! taková …, …, …, jako jsou Novinky, Echo, Forum24, Respekt atd. Lůza má plnou hubu demokracie, ale když napíšeš svuj!! názor na doživotí tě vyškrtnou. To je demokracie fašistu, komunistu a to mají plnou hubu demokracie!! spíš wc demokracie [redakčně upraveno]

  5. Mě to připomíná úsloví, že když se dva perou, třetí se směje. Kdo z toho bude mít největší profit? Co si ještě lidé a EU nechá líbit? Patrně jde o zničení Evropy. Lidi probuďte se!

  6. To je hrozné jak tady ty Ukrajince nechci , takové výhody a my se kvůli nim máme omezovat oni si zvýší životní úroveň a my a nase generace dreme odvadime aby bylo na ukrajince školy zdravotnictví bydlení podpory . Hrozná jejich řec převážně se neumí ani chovat . Je mi zle z toho jak nase česká zemne začíná být Česko ukrajinská .

  7. njn, ja nechci aby se z dani zase platila lecba fetaku, nechci aby se z dani platila neziskove organizace pro kikany, nechci aby rusaci zabijeli ukrajince aby sem nemuseli utikat … chtit muzu hodne veci ale rozhodnout muzu leda o tom kdy se pujdu vykakat … tak nac se stresovat

  8. Na podzim se jasně ve volbách vyjádřím a doufám, že se mladým i seniorům co na mladých záleží v hlavě přehodnotí. Jsem Čech v České zemi a ne Ukrajina v Čechách!

  9. Hnus fialovej ! Doslovne! Cech ve sve rodne zemi se stava cizakem! Tohle se deje jen v tom nasem Chocholouskove! Vlada si nevazi sveho obcana a uprednostnuje a zvyhodnuje cizaky No fujtajxl !

  10. Já byl na seznamu již 3x smazán a proč? Jen jsem popsal pravdivě situaci…. A to se tato vláda tlacha že je svoboda slova… Omyl smažou Vás.
    Psal jsem ze rozvazim balíky a jsem zděšen zda vůbec žiju v ČR.
    Bylo rozvezeno 352 168 Sim karet ale říká se že je zde přes víza 300 000 lidi já tvrdím že je zde o 100 000 lidi víc. Ale to Češi poznají později kdo měl pravdu. Jak k tomu přijde člověk co čeká 4-5let na byt musí složit kauci… Yakw pro ukrajince to neplatí? Moje dítko ředitelka nevzala do MŠ rok odklad že teď ač nerada musí brát ukrajinský děcka od města příkaz. Já byl svědkem kdy na poště si šli při 5000 Kč a ta přepážkou žena sděluje já si Vás pamatuju minulý týden jste už zde pro 5000 Kč byli ale oni že jim na městě řekli že jak dojdou dengy… Mají si vzít dalších 5000 Kč. Z 300 000 lidi děla jednou 12000 podruhy 16000 a nebo se píše 20 000 ake víc jich stejně dělat nebude…. Jen zde dostanou byty budou rodit a nikdo je odsud nedostane…. Jen nechápu proč Češi tak ty ukrajince známý jako bezpateřni vymahači dluhu Skamene a Zounar by mohli vyprávět…. Ale stát chce zde mít 12 000 000 obyvatel a 200 000 ročně narozených děcek… A to bude

    • Souhlásím lžou a lžou.Za Hitlera se také lhalo.V koncentraku červeny křiž nebo nejaka organizace po kontrole napsala vše v pořadku.U nás jsou Ukrajinci,kteři maji domy majetky.Konkretně v Rybitví.Má ukrajinec dvojdomek x-let ho nepoužival poněvadž má jine domy v Praze.Prodavá ho za miliony viz reality.Má tam svoje známe z Ukrajiny a tvrdil,že má pro ně jiné ubytovaní.Majitel nemovitosti mluvy česky jak se dostal před lety do čech?kde sebral peníze na tolik nemovitosti?Jak poznáte jestli je Rus nebo Ukrajinec?Mám pocit,že to co vláda děla ukrajincům za vymoženosti není samo sebou.To řidi nějaky oligarcha mluvici česky-Ukrajinec.Jinak by v česku byli chudáci z Ukrajiny zatim jsou to…co vidite.každy at si uděla svůj názor.Když je válka tak to obyvatele vypadaji jinak a jinak jednaji.To co vidime v přimem přenosu je hnus velebnosti.Jsem pomoci potřebnym,ale ne dojnou kravu dělat zazobancům.Ty chudáci zůstali na Ukrajkině a vychcankové zazobanci si přišli pro to co naši chudáci nemaj

  11. Myslím si, že stát na nás kašle , firmy by měly začít vyplácet opět na ruku a bez DPH a byl vy klid , je to krádež za bílého dne na lidech pracujících . Stát je zloděj demokracie a svobod !!!!

  12. Od seznamu jsem dostal a ani nevím za co, doživotní ban. Píši jen skutečnosti a fakta, která jsou podložená skutečností. Jenomže pravda se nesmí opět psát a říkat.
    Nesouhlasím s tím, co tahle vláda dělá. Vede nás do záhuby a opět nás okupují ti, ktré jsme odtud dostali pryč. K nim se ještě přidali vládnoucí a jen nás utlačují a okrádají. Máme v téhle zemi svých problémů víc, než dost a ne aby jsme se starali o problémy druhých. Oni nám nic nevrátí. Je načase se znovu ozvat a postavit se této buržoázní vládě.

  13. Takových hnusných, nenávistných komentářů od koblih a voličů Vysoké školy života jsem ještě nečetla. Tady snad všichni čekají s otevřenou rukou, co dostanou zadarmo, místo aby se postarali sami. Všichni jenom čekáte, co dostanete zadarmo a závidíte lidem, kteří žili ve sklepě, nad hlavou jim létaly rakety a jejich domovy jsou v troskách. Taky zapomínáte na to, že jsou to normální lidé, kteří na Ukrajině pracovali jako lékaři, vědci, učitelé, a tady jsou ochotni pracovat v továrně a dělat třeba i chlapskou práci. Jste ubozí! 🙁

    • No těch , co jim lítaly rakety nad hlavou a mají domov v troskách, tady moc není ….
      Hlavně , že ale zachránili svá milionová auta.
      Včera jsem ty “válečné ubožáky” viděl krmit se v hospodě – pečené koleno za 300 Kč a k tomu Plzeň za 60 Kč ….
      Opravdu chudáčci !!!

    • Vas bych chtěla vidět .Vy určitě patřite mezi ty co ruce nenastavuji.Stat jako jste vy dava a dava a na ukor těch co tu breči chudáci.Nejste nahodou z U.K?jinak by jste to nemohla psat.

    • Máte pravdu, tyhle mentální sockoidní tvorečkové nikdy nikomu nepomohli. Jen závidí, lžou a když mohou tak kradou. Když je zbavíte anonymity okamžitě se schovají zpět do toho hnoje odkud vylezli.

    • většina uprchlíků je z míst kde válka není a nikdy nebyly tak si ty letající rakety odpusťte, většina jsou to ekonomičtí uprchlíci kteří využívají situace

  14. Rozhodně Ukrajince podporovat. Ale jsme Češi v Čechách a ne Češi na Ukrajině. Takže v první řadě podpořit plátce daní Čechy a teprve potom přátele z Ukrajiny. Co je na tom špatného?

  15. To se dalo čekat že Fiala a ta jeho banda poleze ukačkam do zadku. Češi budou bydlet pod mostem. Jen by mně zajímalo, odkud se vzalo tolik volných bytů? Kontroloval je vůbec někdo, jestli si nedovezli k nám zbraně?

    • Před tím tady byl Váš milovaný STbácký vůdce 8 let.Stále říkal jak maká pořád – pre ludí- a nakonec až tato vláda podle vás našla volné byty.Tak už jste se probudili…ano bude líp…Ale komu? Jenom Anoferťákům. Trochu si nepleťte pojmy s dojmy.

  16. Damy a pánové,je to jenom půl roku po volbách ,dali jste jim hlasy,bylo jasné že to jsou politicky neschopní, jenom si dali nové jméno koalice,odpadlici samostatně neschopní, a je to tu,babiš na vládu a na hrad

  17. Je to hnus,pro čechy nic nejni,je vůbec Fiala čech, proč se podle toho nechová.Češi mají být pro něho na prvním místě.Je to k pos…

    • Pomáhat,ale svím lidem neubližovat.Nechápu jak mohl Havel dopustit k válu takovou verbež.30-let se sem nastěhovali cizáci skorumpovani oligarchove z Ukrajiny -Ruska,Nikdo nevi kdo je kdo.Sam Zelenskyj se hlásil k Rusum.A ted herec hraje divadlo.Chudáky zůstali v Mariupol a zbohatlici si přišli pro podporu a vymoženosti česka

  18. Vidím že je zde hodně komentářů proti vládě i já absolutně nesouhlasím s tim jak si s námi Čechy vytírají zadnici! Doufám že Češi vezmou rozum do hrsti a vyjdou proti této verbezi do ulic. Jsme přeci Češi hrdý národ tak jim buďme a nenechme se zotročit Ukrajinou!!!!

  19. Možna,že ho oslnila nějaka chlipna Ukrajinka.A,že ty to dovedou.Nejhorši,že to v kazání prohlásil polsky kněz.A bylo zle nikdo se už nedovědel jestli ho suspendovali za pravdu.Urajinky rozbijej manželstvi.A kněz asi to vi nejlip choděj k němu do spovědnice.

  20. No to snad už není možný!! Češi nemají kde bydlet, samoživitelky nemůžou najít práci, ale hlavně že cizinci se tu mají jako ve vatičce. Také bych ráda měla takovou péči jako oni, ale mě honějí s papíry od úřadu k úřadu, zda mám vůbec nárok na blbou tisícovku!
    Neměli by už češi už vytáhnout hlavu z p…. a začít s tím něco dělat?!

  21. Tato republika je na zblití .Všechny vyhodit z vlády ad jdou makat za minimální mzdu .V této republice se mají dobře fetáci,zloději a Ukrajinci.Obyčejní lidi jsou jim ukradení.Je to hnus!!!!!!!!

  22. tak jsem rada,ze v tech nazorech nejsem sama.vy jste uzasni a doufam,ze za tyto nazory nebudeme zavreni.ja jsem je mela v byte 6 let.tak vim jaky jsou.a ted nemam narok ani na nic.

  23. Vidím že se tady sešel ten největší závistivý hnus , který je v naší republice k dostání. Tenhle póvl by nejraději vyhnal mámy s malými dětmi někam do bažiny, jen aby uspokojil svou sockoidní dušičku.Uprchlíci tady nebudou věčně a sociální byty vrátí, což se o našich občanech kteří čerpou asociální dávky cely život, nedá říci. Ti kteří tady zůstanou naší ekonomice pomohou vic, jak většina zde diskutujících. Že to nebude jednoduché pro nikoho, to ví celá střední Evropa, a normální lidi vědí že uprchlíci za to nemohou, těm jde o život. Může za to pomatený komunistický kagébák Putin. Na toho nadávejte, vy pseudovlastenci.

  24. Pan je v.l korunovaný spadl určitě z jahody na znak a šeredně se praštil do palice. Neuvěřitelný jak si to někdo může myslet!!!!! Zřejmě pán nemá čím by myslel to by bylo přijatelné vysvětlení. Kam by se asi vraceli??? Kde jinde by jim létali pečení holubi do huby aniž by hnuli malikem. Nene ty se tady hezky zabydlí. Budeme to tady živit do konce svých dnů. Naše smůla že nedokážeme hlasitě říct NE

    • Je odporné se nahnacat do bohatší země a začít ji sofistikované vysavat hlava nehlava.Jestli to schvaluje nemá rád svou zemi..Pupky zadostipupky žádosti zebrakovani hanba mají bojovat a budovat a ne hnipat na Petříně v Marjankach a Podebradech jsou výjimky kteří opravdu přišli o bydlení tam ok jinak většina vychcankovani za naše prasule.Mate pravdu že nepůjdou,dostávají peníze plus bydlení bez prověření majetkových poměru,takže blaho nevídané,proč by táhli?

  25. Ať se Ukrajinci zařadí mezi uprchlíky z jakýchkoliv jiných zemí za stejných podmínek bez (pozitivní) diskriminace!

    Na celém světě neustále zuří konflikty- Afrika, Střední a Jižní Amerika, Asie.
    Ale česká vláda podporuje ukrajince nesrovnatelně více než jiné uprchlíky.

    Řekněte mi prosím, jediný důvod, proč by ukrajinský uprchlík měl mít v čemkoliv sebemenší výhodu a lepší podmínky než somálský, ugandský, liberijský, súdánský, bangládešský, mexický, irácký, marocký, brazilský či jakýkoliv jiný.

    Můj názor je ten, že na všechny musí být stejný metr a stejná podpora, ne že se s někým bude zacházet lépe jenom proto že je z Ukrajiny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here