MPO chystá změny pro zásoby plynu i nový energetický tarif

2004
MPO
Foto: NET4GAS

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] mění pravidla pro plnění zásobníků s plynem. Obchodníkům chce kompenzovat rozdíl mezi vyšší letní a nižší zimní cenou. I vyjednává o pronájmu LNG terminálu a přepravních kapacit LNG.

V tuzemských zásobnících bylo koncem dubna přibližně 960 milionů metrů krychlových plynu. Zabírá tak zhruba jednu třetinu z celkové kapacity. Ministerstvo průmyslu a obchodu tento týden vydalo krizové opatření, jímž zajistí, aby se plynové zásobníky v tuzemsku naplnily před příští zimní sezonou na alespoň 80 procent jejich kapacity. Opatření 27. dubna odsouhlasila vláda.

„Naplnění zásobníků na 80 procent nám před letošní zimou zajistí zásoby o objemu přibližně 2,8 miliardy metrů krychlových plynu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

Fiala: S možným zastavením plynu z Ruska musíme počítat

Dodal, že takto naskladněný plyn díky tomuto opatření zůstane v tuzemských zásobnících po celou nadcházející zimu s kontrolními termíny v listopadu, prosinci a lednu. Díky opatření stát dle Síkely rozhodne i o tom, kdy takto naskladněný plyn využije. A současně zabrání, aby si v zásobnících rezervovaly kapacity firmy, které je ale nenaplní. Stát dle jeho slov zároveň nakupuje plyn pro Správu státních hmotných rezerv [SSHR].

Šéf MPO zdůraznil, že trh s plynem v Česku je plně liberalizován, stát tak plyn nenakupuje. Nakupují ho většinou jednotliví obchodníci na západoevropských burzách nebo od západoevropských obchodníků. Postup obchodníků se proto řídí čistě tržními pravidly. Ceny plynu bývají v letní sezonně vyšší než v zimně, proto ho obchodníci do zásobníků v tento čas nenakupují. MPO je však nyní svým opatřením motivuje k nákupu i v letních měsících.

„Základem navrhovaného mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou,“ uvedl úřad s tím, že zásobníky lze plnit pouze tehdy, pokud se z nich nečerpá.

Co se dál chystá na trhu s plynem

Ministr průmyslu dnes [1.5.] v Otázkách Václava Moravce [OVM] potvrdil, že kapacity zásobníků plynu jsou plné ze 30 procent. Nyní jsou tak dle něj na rekordních hodnotách, co jsme kdy v květnu měli. Potvrdil, že Evropě hrozí zastavení dodávek plynu kdykoli.

„Máme, co do činění s někým, kdo je nepředvídatelný, kdo hraje vabanky, na druhé straně Rusko je závislé na zdrojích z prodeje plynu i ropy. […] A takové množství, pokud by přestal dodávat do Evropy, není schopný v takovém objemu uplatnit jinde,“ řekl.

Odmítl kritiku někdejšího ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka [ANO], že vláda řeší situaci pozdě. Aktuálně má totiž Česko nejnižší zásoby plynu v zásobnících v celé Evropě. Odmítl i doporučení někdejšího premiéra Andreje Babiše [ANO], aby vláda nakoupila zásobníky plynu, když jsou na prodej.

„Pane Havlíčku, už mi neraďte, já když budu potřebovat poradit, tak půjdu za odborníky, a to vy nejste. […] Pan Babiš nerozumí trhu s energiemi. A není jisté, zda Andrej Babiš vůbec ví, že plyn se nepíše s měkkým i,“ řekl Síkela.

Německý koncern RWE prodá zásobníky plynu v Česku

Zároveň uvedl, že stát má krizový plán pro chvíli, kdy by Rusko skutečně dodávky do země zastavilo. Aniž by chtěl být konkrétnější, v OVM uvedl i to, že nyní jedná o pronájmu LNG terminálu a přepravní kapacitu pro dopravu tohoto plynu pro Česko. Dodal, že chystá speciální energetický tarif pro domácnosti. I zde ale odmítl uvést podrobnosti.

Síkela usiluje i o to, aby stát urychlil práci na jaderné energetice a budování obnovitelných zdrojů. I z toho důvodu bude chtít změnu alokací v Národním plánu obnovy [NPO].

„My potřebujeme realokovat NPO. Tlačím na Evropskou komisi, aby nám dovolila změny ve smyslu rychlejšího budování OZE,“ uvedl ministr Síkela.

Slavný Národní plán obnovy se mění v neslavnou blamáž

Upřesnil, že prosazuje, aby EK plyn nakupovala společně a spravedlivě ho rozdělovala. De facto postupovala stejně, jako postupovala třeba u nákupu vakcín proti covidu-19.

Personální změny na MPO

Dodejme poslední novinku z resortu MPO. Z úřadu odcházejí ke konci dubna náměstkyně Martina Tauberová a Silvana Jirotková. V obou případech jde o klíčové pracovnice ministerstva, které však do funkcí jmenoval exministr Karel Havlíček [ANO]. Již dříve svůj odchod taktéž ke konci dubna oznámil ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Podle Jirotkové v resortu pod vedením ministra Síkely panuje nedůvěra. V Deníku N řekla, že ta se promítá nejen ve vztahu mezi panem ministrem a jednotlivými náměstky, kteří tam zůstali od předchozího vedení, ale i mezi náměstky navzájem. Podle informací redakce FinTag.cz z resortu problém spočívá v přílišném vlivu šéfporadkyně Evy Hanákové na mistra Síkelu, který si ji na úřad sám přivedl krátce po svém uvedení do funkce.

Prouza spolu s Novákem jsou noví poradci ministra Síkely

„Průmysl prochází změnami, které nesouvisejí jenom s covidem, energetikou a green dealem, ale hlavně s digitalizací a robotizací. Jakožto šéfporadce ministra mám za úkol zformovat týmy odborníků z různých oblastí,“ uvedla v té době Hanáková.

„Je to paní Hanáková, kdo dnes řídí úřad. A i proto ty dvě náměstkyně odchází. Žádná z nich není perfektní, jako není nikdo, ale pro resort je to jednoznačně ztráta. A co se týče vlivu paní Hanákové na pana ministra, tak k tomu bych se raději vůbec nevyjadřoval,“ uvedl pro FinTag.cz člověk, jenž si nepřál být jmenován, přímo se ale v resortu a průmyslu a obchodu jako nezávislý pozorovatel pohybuje dlouhé roky.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here