5 000 korun na dítě pro rodiny nově zkritizovali i odboráři

16759
dite
Foto: Pixabay.com

Pět tisíc korun na dítě, které vláda přislíbila rodinám v Česku, vzbuzuje stále více emocí. Nyní se k podpoře vyjádřily i odbory. Dle nich dávka přichází pozdě a dostanou ji i ti, kteří si ji nezaslouží. A výplata dávky navíc zatíží státní úředníky. 

Podle odborových předáků vládní plán vyplatit příspěvek 5 000 korun na dítě rodinám s ročním příjmem do jednoho milionu korun hrubého podpoří i ty rodiny, které peníze nepotřebují. Příspěvek na dítě totiž získá například i rodina, kde jeden z rodičů je na rodičovské s částkou 12 000 korun měsíčně a druhý vydělává 71 000 korun hrubého. Potřebným navíc pomoc přichází pomalu a její vyřizování zahltí úřady.

„Bylo by lépe, aby příspěvek byl pro ty, kteří to potřebují. To opravdu nejsou lidi s milionem – ať už čistého, nebo hrubého,” uvedl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] její předseda Josef Středula.

Penze vláda letos navýší nejspíš 3x, rodičům dá pět tisíc

„Vymýšlíme tu teď novou dávku a nevíme ani, kdo ji bude vyřizovat. Budeme nutit milion lidí, aby chodili žádat na úřad práce?” dodal odborový předák.

Podle něj není ani jasné, jak budou úřady informace od žadatelů a jejich nárok na peníze od státu ověřovat.

Místopředseda ČMKOS Vít Samek uvedl, že vláda při nynějším růstu cen energií a potravin “volí přístup tichého přihlížení zkáze” a razí politiku nulových opatření a nezasahování do cen.

„Bylo by možné opatření dělat, nejen přihlížet, co se stane. Vláda nemá připraveno řešení. Příkladem je příspěvek 5 000 korun. Je to vlastně pro 99 procent rodin. Tak proč to má být adresné? Vytvoříte moloch,” domnívá se Samek.

Dávku na dítě dostanou rodiny pozdě, tvrdí odbory

Vláda se ve středu [27.4.] shodla na tom, že stát vyplatí na dítě do 18 let jednorázovou podporu 5 000 Kč domácnostem s příjmem do milionu korun. Opatření má dle kabinetu zmírnit dopady růstu cen na rodiče s dětmi, hlavně na samoživitele a samoživitelky. Podle Jurečky budou výdaje na příspěvek činit do 10 miliard korun. Rodiny by podporu měly získat nejpozději do konce srpna.

Odboráři stupňují tlak na vládu. Chtějí navýšení minimální mzdy

Podle Středuly by vláda mohla zvýšit rychle nynější dávky podle růstu cen. Pokud by taková podpora potřebným nestačila, může se pak zavést příspěvek nový, míní šéf odborů. Samek podotkl, že vláda sice peníze vyčlení, k lidem se rychle ale nedostanou.

„Budou je mít někdy na konci léta. Uspokojíte tak řadu lidí, kteří mají problémy dnes?” poznamenal místopředseda centrály.

Národní rozpočtová rada [NRR] měla podle své předsedkyně Evy Zamrazilové původní návrh podpory rodin před jednáním kabinetu k dispozici.

„Týkal se 550 000 dětí. Stál by necelé tři miliardy korun. K tomu jsme se vyjádřili pozitivně. Rozhodnutí nás pak překvapilo. Je to téměř plošné opatření. Deset miliard je opravdu příliš velká suma,” řekla v České televizi Zamrazilová s tím, že je ale dobře, že je dávka jednorázová a nenavýší výdaje z rozpočtu natrvalo.

Prezident Miloš Zeman považuje  vládou plánovaný příspěvek 5000 korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně čistého za de facto plošnou podporu.

Jurečka nejdříve mluvil o milionu čistého, nyní se omlouvá

Plánovaný příspěvek 5 000 korun na dítě do 18 let by měly získat domácnosti s ročním příjmem do jednoho milionu korun hrubého, nikoli čistého. Svou původní informaci později opravil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun hrubého. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám,” uvedl na Twitteru.

Dodal, že se nechce vymlouvat, ve svých poznámkách měl ale i jiné navrhované varianty, a tak se zkrátka přehlédl.

Podpora by se tak týkala domácností s měsíčním příjmem v průměru do 83 333 korun hrubého. Jak by mohla dávka přesně vypadat, kdo by ji vyplácel, zda a jak by se o ni žádalo a co by se dokládalo, není v tuto chvíli jasné.

Sociální dávky u nás běžně vyřizují úřady práce. Nyní prý čelí náporu, tvoří se u nich fronty a vyřizovací proces se tak prodlužuje. Odborový svaz státních orgánů a organizací [OSSOO] vyhlásil od 1.5. stávkovou pohotovost. Chce totiž vyšší platy pro pracovníky úřadů práce.

Zaměstnanci úřadů práce v březnu dostali navíc 13 270 Kč

Pravidla má upravit návrh zákona, který připraví ministerstvo práce a sociálních věcí. Jurečka po jednání vlády zmínil, že by se podpora měla vyřizovat “co nejvíc digitálně”. Dosáhnout by na ni mohlo až 2,1 milionu dětí do 18 let.

Průměrná hrubá mzda podle statistického úřadu loni za celý rok činila 37 839 korun. V posledním loňském čtvrtletí se dostala na 40 135 korun. Příjem domácností s nárokem na plánovanou pětitisícovou podporu na dítě je tak vyšší než dva průměrné výdělky.

Spor o to, co je plošné a co plošné není

Premiér Petr Fiala [ODS] i ministři opakovaně uvedli, že vládní kroky proti zdražování energií, potravin a dalšího zboží mají být adresné a cílené na potřebné, ne plošné. Zabránit to podle členů vlády má dalšímu roztáčení inflační spirály. Navrhovaný příspěvek ale sklidil kritiku odborů i některých ekonomů a expertů na sociální problematiku. Podle nich je příliš plošný a podporu získají i rodiny, které obtížnou situaci zvládají samy.

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

Mimořádný příspěvek 5 000 korun vyplatila v době covidové epidemie tehdejší Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů důchodcům. Rozhodla o tom krátce před volbami. Politici nynějších vládních stran, kteří byli tehdy v opozici, to zkritizovali. Mluvili o předvolebním uplácení voličů. Dle plánu by se aktuálně diskutovaný příspěvek rodinám měl vyplatit nejpozději do konce srpna, tedy zhruba měsíc před letošními komunálními volbami.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Tahle vláda se fakt povedla. Pravicové strany dělají levicovou politiku… vlastně ne, toto je úplně nový bizár. Rozdává se bohatým i chudým (chudým jen těm, kteří mají nedospělé děti). Ale např. zvýšit minimální mzdu, to nepřipadá v úvahu.
    Tvl nechtěl bych být zaměstnancem úřadu práce, fakt ne. Nástupní plat pod 20 čistýho, přidání platu žádný, protože “nejsou peníze” a teď budou ke svým běžným povinnostem muset vyplácet dárečky příjmově průměrným jedincům, protože na to peníze asi už jsou… to je fakt gól 😀

  2. A největší stranda je, že ve finále ti “potřební” nejen, že mají neustálé navyšování v rámci rostoucí inflace (mám na mysli to zvyšování existenčního minima a podobné nároky, od kterých se odvíjí pak dávky), ale teď ještě s přehledem dostanou i to, co dostanou i ti pracující (kteří samozřejmě naopak nikdy v práci nedostanou přidáno, protože nejsou peníze – jak tu správně napsal Ivan). Samý odborník na slovo vzatý, co k tomu dodat….

  3. A myslíte, že samoživitelé, kterým dítě půjde do prvního semestru VŠ si příspěvek nezaslouží? Jen pro děti do 18? K pláči. Co to za vládu?

  4. Je to vysmech.Proc se to nevztahuje I na studujici deti? Ja jsem treba samozivitelka, jsem v inv.duchodu,mam odpracovano 37 let,mam syna na stredni skole a nas celorocni prijem vcetne prispevku na dite,na bydleni a vyzivneho cini zhruba 220 tisic.

  5. Mám dceru, která má 18 let. Je ve třetím ročníku středni školy a po maturitě půjde na vysokou. Jsem samoživitelka a k tomu i v invalidním důchodu. Takže do miliónu hodně daleko. I tak nedostanu na dceru ani korunu. 🙁

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here