Prouza spolu s Novákem jsou noví poradci ministra Síkely

1211
prouza
Tomáš Prouza / Foto: SOCR ČR

Poradcem ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN] ve věci přípravy letošního českého předsednictví, ale i podnikatelského prostředí se stal Tomáš Prouza. S digitalizací a telekomunikacemi ministrovi poradí Jaromír Novák.

Informaci potvrdilo tiskové oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO]. To uvedlo, že ministr Jozef Síkela oba nové poradce vybral spolu se svou šéfporadkyní Evou Hanákovou.

„Průmysl prochází změnami, které nesouvisejí jenom s covidem, energetikou a green dealem, ale hlavně s digitalizací a robotizací. Jakožto šéfporadce ministra mám za úkol zformovat týmy odborníků z různých oblastí,“ informovala veřejnost Hanáková.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

Sama Eva Hanáková v minulosti působila například jako šéfredaktorka týdeníku Ekonom či elektronického časopisu Dotyk, který po určitou dobu patřil dalšímu z nových poradců členů nové vlády. A to Michalu Klímovi, jenž se nyní stal poradce premiéra Petra Fialy [ODS]. Radit mu bude v oblasti médií a dezinformací.

Premiérovi Fialovi bude radit Horská, Klíma, Pojar či Křeček

„Naším cílem samozřejmě bude pomoci jak panu ministrovi, tak celé vládě vybrat ta správná opatření, která Českou republiku úspěšně přivedou k nové ekonomické, digitální a energetické realitě,” dodala k najímání poradců na MPO Hanáková.

Tomáš Prouza není ve službách státu žádný nováček

Podle MPO mají oba noví poradci ministra Síkely bohaté zkušenosti z oborů, v nichž budou ministrovi radit. Tomáš Prouza působil v letech 2004 až 2006 jako náměstek ministra financí Bohuslava Sobotky [ČSSD]. V letech 2014 až 2017 taktéž zastával funkci státního tajemníka pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR. Od února 2007 do svého jmenování státním tajemníkem Tomáš Prouza působil ve Světové bance. V letech 2016 až 2017 pak koordinoval digitální agendy ČR.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

V době nástupu Andreje Babiše [ANO] skončil ve státních funkcích a v říjnu 2018 se stal prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. O dva roky později byl se silnou podporou zvolen za viceprezidenta Hospodářské komory ČR.

Přesvědčivější Vladimír Dlouhý obhájil místo prezidenta HK ČR

„Předsednictví v Radě EU nabízí unikátní příležitost dát vědět, že se Česko vrací do centra evropského dění a že chce hrát mnohem aktivnější roli než v posledních letech,” uvedl Tomáš Prouza, jenž je bývalý člen ČSSD.

Kdo je Jaromír Novák

Jaromír Novák do ledna 2020 vedl Radu Českého telekomunikačního úřadu [ČTÚ]. Předtím, než nastoupil do čela Rady, působil na MPO. Zastával pozici ředitele odboru elektronických komunikací a poté ředitele sekce digitální ekonomiky. Na funkci předsedy a člena Rady ČTÚ rezignoval na protest proti snaze tehdejšího ministra průmyslu a obchodu [Karel Havlíček – ANO, pozn. red.] změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. V současné době pracuje ve sdružení CZ.NIC a NIX.CZ, kde provádí analýzy změn v digitální legislativě.

„Jsem rád, že pan ministr má zájem rovněž o moji telekomunikační expertizu a zkušenosti z vedení Českého telekomunikačního úřadu. Ať už se to týká budoucího rozvoje 5G mobilních sítí, dokrývání nepokrytých lokalit a usnadnění výstavby optické infrastruktury,” uvedl Novák.

5G aukce v ČR se vleče, ale ČR a USA již na 5G spolupracují

Tomáš Prouza i Jaromír Novák jsou špičkovými odborníky ve svých oborech a mají skvělé renomé nejenom u nás, ale i v zahraničí,” řekl ministr Síkela ke svým poradcům.

Kolik poradců bude ministr Síkela potřebovat k výkonu své funkce, MPO ale neuvedlo. Skutečnost je, že Síkela přišel do rezortu průmyslu a obchodu z bankovnictví. Měl by tedy znát potřeby tuzemských firem, na jejichž financování se banky podílejí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here