Důchody letos kvůli inflaci vzrostou v průměru o 2 500 Kč

9937
prijmy
Foto: Pixabay.com

Letos již potřetí v řadě vzrostou důchody penzistů, a to v celkovém průměru o 2 500 korun. Kvůli vysoké inflaci dojde k navýšení jejich procentní části nejen v červnu, ale nově i v září. Opět si nejvíce polepší ti s nevyššími penzemi.

Mimořádné navýšení důchodů letos v září potvrdilo po zveřejnění dubnové inflace ve výši 14,2 procenta Českým statistickým úřadem [ČSÚ] Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Letos tak půjde již o třetí zvýšení měsíčního příjmu důchodců. K valorizaci došlo v lednu, další navýšení je v plánu od června a nyní úřad potvrdil další navýšení ještě od září.

„Od září se zvýší průměrně o 700 korun všechny důchody. Tedy nejen starobní, ale například i invalidní nebo vdovské, vzrostou od září letošního roku o dalších 5,2 procenta,“ potvrzuje MPSV ve své zprávě.

V součtu tak letos dojde v důsledku vysoké inflace k růstu důchodů v průměrné výši o 2 500 korun.

„Důvodem další valorizace penzí je růst prakticky všech spotřebitelských cen a rekordně vysoká inflace,“ vysvětlují zástupci MPSV.

Průběžný důchodový systém ztrácí v I. čtvrtletí 10,56 mld. Kč

MPSV dále uvádí, že navýšení důchodů odsouhlasí vládní kabinet nejpozději 19. června. Z důchodového systému se s ohledem na valorizaci plánovanou na září, vyplatí navíc zhruba osm miliard korun. Po započtení lednového a červnového navýšení už půjde celkem o asi 28 miliard, uvádí úřad. Vojáci stejně jako policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Poroste procentní část, polepší si ti s vyššími příjmy

Vzhledem k tomu, že k mimořádné valorizaci důchodů dochází kvůli rychlému zdražování především potravin a energií, i v zářijové úpravě dojde k navýšení procentuální části přiznané penze.

Totiž každý důchod se skládá ze dvou částí, a sice základní a procentní výměry. Základní výměra je pevně stanovena a její výše je stejná pro všechny příjemce důchodů. Tedy ji neovlivní celková doba pojištění ani výše výdělku.

Od června 2022 si opět více polepší ti s nejvyššími důchody

Oproti tomu procentní výměra, kterou ovlivňuje jak doba účasti na důchodovém pojištění, tak i výše výdělku, se od září [stejně jako v lednu a v červnu, pozn. red.] zvýší o zmiňovaných v průměru 5,2 procenta. To znamená, že nejvíce přidáno dostanou opět lidé s nejvyššími důchody. Kupříkladu zatímco penzista s měsíčním důchodem ve výši 17 tisíc korun si od září polepší zhruba o 685 korun, důchodce s příjmem 12 500 korun pak přibližně o 450 korun.

Dobrá rada od ministra práce a sociálních věcí nakonec

Nicméně i pro nízkopříjmové důchodce má ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] „dobrou radu“.

„V minulých dnech se nám podařilo poměrně přesně zmapovat skupiny, které nejvíce trpí současným zdražováním. Vedle samoživitelek a početnějších rodin s dětmi to jsou právě senioři. V rámci této skupiny jsou na tom nejhůře samostatně žijící senioři s vyššími náklady na bydlení,“ zjistil a vzápětí připomněl veřejnosti ministr Jurečka.

A právě jí poradil, aby si tato stále početnější skupina lidí žijících na pokraji chudoby zažádala o příspěvek na bydlení.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

„Velmi bych si přál, aby se ani senioři neostýchali a požádali si o příspěvek na bydlení,“ vyslovil se ministr s apelem na příbuzné těchto seniorů, aby jim s vyřízením dávky a vyplněním formuláře pomohli.

Pro úplnost dodejme, že zářijovému zvýšení letos předcházejí další dvě valorizace důchodů. Od ledna dostali důchodci přidáno v průměru 805 korun. A o dalších 8,2 procenta vzroste procentní výměra od června. Což odpovídá průměrnému růstu penze o 1 017 korun.

–VRN–

9 KOMENTÁŘE

  1. Nemáte pravdu . Jen částečně. Rozdíl v důchodech je tím nespravedlivým přidáváním. Stačilo mít cca o 400 Kč menší důchod a za posledních 5 let to je už rozdíl dva tisíce. Tak že dnes zase dostane ten důchodce třeba 1500 a ten druhý 500. ( Jen příklad) . A hned to zase skočí. Mám to takhle já s manželem. A to jsme měli skoro stejný důchod

  2. Pokud by se přešlo na zvyšování důchodů všem stejně , po určité době bych mněl důchod podobný jako , člověk , který v životě nepracoval . To se mi zdá silně nefér ! Vláda by mněla přidávat všem stejně , ale nad rámec zákonné valorizace . Tak jak to dělal Babiš .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here