Agrofertu nahrála rakouskou Borealis válka na Ukrajině

784
Borealis
Sídlo Agrofertu v Praze 4. Za sídlem Agrofertu je sídlo hnutí ANO. / Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina Agrofert podala v tomto týdnu závaznou nabídku na akvizici divize zpracování dusíku rakouské společnosti Borealis. Učinila tak poté, kdy selhala jednání rakouské firmy se švýcarsko-ruskou skupinou EuroChem Group AG.

EuroChem Group AG je ruský výrobce hnojiv – dusíku, fosforečnanů a uhličitanu draselného [potaše]. Hlavní sídlo má ve švýcarském Zugu, výrobní, logistické a distribuční závody pak v Rusku, Belgii, Litvě, Brazílii, Číně, Kazachstánu, Estonsku, Německu a USA. Za skupinou stojí ruský miliardář Andrej Melnitschenko narozený v Bělorusku. Jak uvedl rakouský server OÖ Nachrichten, ruský miliardář chtěl rozšířit svůj vliv v západní Evropě.

„Kvůli hrozné ruské útočné válce proti Ukrajině Borealis zcela oprávněně zrušil obchod s EuroChem,“ citoval rakouský server v této souvislosti zemského radního pro oblast hospodářství spolkové země Horní Rakousko Markuse Achleitnera.

Achleitner naopak nad nabídkou českého Agrofertu vyjádřil radost. Uvedl, že z pohledu Horního Rakouska bylo po zrušení námluv rakouské firmy s ruskou skupinou důležité najít alternativu pro zajištění výroby hnojiv, melaminu [sloučenina pro výrobu plastů, pozn. red.] a dusíku.

„S Agrofertem našel Borealis strategického investora, který zajistí zachování pracovních míst a know-how chemické lokality v Horním Rakousku,“ řekl.

A spokojený je i generální ředitel rakouské firmy Borealis Thomas Gangl. Dle něj je akvizice s Agrofertem významný krok pro úspěšnou budoucnost firmy. Uzavření transakce odhadl na druhou polovinu roku. Již v březnu se vyjádřil k jednáním s ruskou skupinou.

„Pozorně jsme zhodnotili nejnovější vývoj kolem války na Ukrajině a sankce, které byly zavedeny. V důsledku toho jsme se rozhodli odmítnout nabídku EuroChem na akvizici dusíkové divize společnosti Borealis včetně hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů,” vysvětlil odstoupení od dlouho projednávané akvizice s ruskou skupinou.

Rakouská Borealis dělá do hnojiv i plastů

Společnost Borealis je přední světový dodavatel pokročilých a cirkulárních polyolefinových řešení, základních chemikálií, hnojiv a mechanické recyklace plastů. Agrofert od ní chce koupit divizi, jež se zaměřuje na produkci dusíku, hnojiv, chemické sloučeniny na výrobu plastu melaminu a technických dusíkatých produktů. Rakouská firma provozuje závody v Rakousku, Německu a ve Francii.

Firma se sídlem ve Vídni zaměstnává 6 900 zaměstnanců. Pro distribuci a prodej výrobků využívá řeku Dunaj. Ta je po Volze druhá nejdelší řeka Evropy, která protéká územím deseti zemí. Délka toku činí 2 811 kilometrů. V roce 2021 činily tržby a ostatní příjmy společnosti Borealis 10 153 milionů eur [cca 250 mil. Kč] a čistý zisk 1 396 milionů eur [34,5 mil. Kč].

Hlavním akcionářem Borealis je rakouská ropná a plynárenská skupina OMV, která vlastní 75 procent společnosti. Zbývajících 25 procent vlastní holdingová společnost Mubadala Investment Company se sídlem v Abu-Dhabi. Předsedou představenstva společnosti je Jeho Výsost šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan, prezident Spojených arabských emirátů [SAE].

„Dodáváme služby a produkty zákazníkům po celém světě prostřednictvím Borealis a dvou důležitých společných podniků: Borouge [s Abu Dhabi National Oil Company nebo ADNOC se sídlem ve Spojených arabských emirátech]; a Baystar™ [s TotalEnergies se sídlem v USA], uvádí ostatně firma.

Agrofert chce akvizicí dobít nové trhy a rozšířit portfolio

Rakouská média automaticky uvádějí, že skupina Agrofert patří někdejšímu českému premiérovi Andreji Babišovi [ANO]. Tím, že ji dočasně vložil kvůli svému politickému angažmá do svěřenského fondu, se však blíže nezabývají.

Buďte jako Andrej Babiš, využijte svěřenské fondy

Naopak soustředí se na výsledky “jeho” společnosti. Upozorňují, že Agrofert zaměstnává 31 tisíc zaměstnanců v 15 zemích. Důležité pro ně je, že skupina je aktivní také v Německu. A zdůrazňují, že loni Agrofert dosáhl konsolidovaného obratu 7,5 miliardy eur [cca 185 mld. Kč]. Což je ve srovnání s rakouskou firmou zřetelný nepoměr.

Podle vyjádření mluvčího Agrofertu Pavla Heřmanského akvizicí divize zpracování dusíku rakouské společnosti Borealis Agrofert významně navýší kapacitu produkce hlavně v chemickém průmyslu. Obě skupiny již zahájily jednání o akvizici s příslušnými úřady a společnost Borealis pak i se svými zaměstnanci. Agrofert si od akvizice slibuje vstup na nové trhy ve Francii, Beneluxu, Španělsku, Rakousku, Itálii a jihovýchodní Evropě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here