Certifikátům o očkování proti covidu v EU ještě neodzvonilo

4311
proti_covidu
Například při cestách do Itálie již není nutné prokazovat se evropským covidovým certifikátem. Tamější ministerstvo zdravotnictví neprodloužilo nařízení platné do konce května. Povinné jsou ale stále respirátory v hromadné dopravě. / Foto: Pixabay.com

Evropské certifikáty o očkování proti covidu zůstávají v platnosti i po 30.6. 2022. Rozhodl o tom Evropský parlament společně s Radou Evropy. Členské státy dosud vydaly 1,8 miliardy certifikátů, po základním očkování platí devět měsíců.

Oba evropské orgány přijaly nařízení o digitálním certifikátu EU Covid loni v červenci. Jeho platnost měla skončit 30. června 2022. Zástupci Evropského parlamentu společně s Radou Evropy se v pondělí 13. června na návrh Komise ale shodli na prodloužení platnosti o jeden rok. Prakticky to znamená, že obyvatelé členských zemí s platným certifikátem EU Covid smějí v zemích EU cestovat bez omezení i po 30. červnu 2022.

„Dohoda nám pomůže i nadále usnadňovat bezplatné a bezpečné cestování, pokud by nárůst infekcí vyžadoval, aby členské státy dočasně znovu zavedly omezení,“ uvedl k prodloužení certifikátů komisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Podle něj se situace kolem koronaviru stále vyvíjí. Proto je třeba mít účinné nástroje, k nimž patří právě i digitální certifikát EU Covid.

eOčkování pacientů začne naostro už 1. července

„Zavázali jsme se k návratu k neomezenému volnému pohybu. A vítáme rozhodnutí některých členských států zrušit všechna cestovní omezení, včetně předložení certifikátu COVID,“ ale i dodal eurokomisař.

Evropská pravidla začala platit od 1. února 2022 a pravidlo se vztahuje na certifikáty vydané osobám starším 18 let. Do systému EU Digital Covid Certificate se podle něj dosud zapojilo 67 zemí. V budoucích měsících se dle Reynderse chystají připojit další regiony. V součtu země EU dosud vydaly na 1,8 miliardy certifikátů.

I certifikáty o očkování si žádají formální ukotvení

Politická dohoda je jedna věc a její formální ukotvení v zákoně pak druhá. I proto Evropský parlament a Rada musejí rozhodnutí o ročním prodloužení digitálních certifikátů přijmout formou nařízení. Do 31. prosince 2022 tak Komise zveřejní zprávu o digitálním certifikátu EU COVID, kterou ale může doprovázet i návrh na zkrácení doby platnosti nařízení. To s ohledem na vývoj epidemiologické situace.

Před nastávající sezonou letních dovolených je proto třeba upozornit, že digitální certifikát Covid EU v členských zemích platí devět měsíců. Přesně pak 270 dnů od dokončení základního očkovacího schématu proti covidu-19. U vakcíny Johnson & Johnson to znamená 270 dní od první a jediné dávky.

„Držitelé platných EU digitálních certifikátů Covid by v zásadě neměli podléhat žádným dalším omezením při cestování v rámci EU,“ potvrzují zástupci EK ve své zprávě.

Sdílení zdravotních údajů v EU čeká ještě dlouhá cesta

Omezená devítiměsíční platnost se nevztahuje na certifikáty u takzvaných posilovacích dávek. Bez ohledu na to, jestli jde o první nebo druhou posilovací či dodatečnou dávku vakcíny proti covidu-19. Cestovatelé po unijních zemích bez platného digitálního certifikátu EU Covid by se měli prokazovat negativním výsledkem testu provedeným bezprostředně před odjezdem ze země nebo ihned po příjezdu.

„Kromě toho může být od nich požadováno, aby podstoupili karanténu či domácí izolaci, pokud přijíždějí ze zvláště postižené oblasti,“ dodávají zástupci EK.

Podle evropského nařízení by žádná ze zemí EU ale neměla vydávat nepřiměřená a diskriminační protiepidemická opatření. A neměly by v zásadě odpírat vstup osobám cestujícím z jiného unijního státu, podotýkají bruselští úředníci ve své zprávě.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Dohoda nám pomůže i nadále usnadňovat bezplatné a bezpečné cestování,

    To jako fakt? Kdo je ickovany muze cestovat bezplatne….? To jsou veci. Uz nevi jak by k ockovani motivovali. Kdo cestuje hodne by dost usetril. To uz stoji za uvahu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here