Peníze v 2. kole milostivého léta se odesílají až 1. září

563
milostiveho_leta
Ilustrační foto: Pixabay.com

Peníze exekutorovi v druhém kole milostivého léta se posílají nejdříve 1. září 2022. Nikoli dříve, jak upozorňují odborníci. V opačném případě se peníze použijí i na úhradu úroků a penále dle standardních pravidel.

Zákon o druhém kole milostivého léta sice prezident Miloš Zeman podepsal 11. července, tříměsíční dluhová amnestie však začíná až 1. září a končí 30. listopadu 2022. Peníze zaslané směrem k exekutorovi před 1. zářím tak půjdou i na úhradu úroků, penále a odměn exekutorovi. Na obezřetnost v dodržení termínu upozornil na sociální síti Twitter vedoucí programu Dluhové poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

„To, že zákon podepsal prezident neznamená, že to je účinné. Cokoli pošlete před 1.9. přijde vniveč,“ upozornil všechny odborník na sociální nerovnosti.

Zároveň připomněl, že dotaz exekutorovi mají zájemci o oddlužení v letošním milostivém létě odeslat v době od 1. září do 15. listopadu 2022. Zaplatit jistinu a jednorázovou odměnu exekutorovi ve výši 1 815 korun je pak dle něj třeba od 1. září do 30. listopadu.

„Nic neposílejte před 1.9. 2022,“ opakuje Hůle ve svém komentáři.

Termín pro odeslání dotazu o výši dlužné částky, respektive výši jistiny do 15. listopadu pak uvádí s ohledem na to, že exekutor má na odeslání odpovědi 15 dnů. Poslední den na odpověď tedy vychází právě na poslední den milostivého léta, tedy 30. listopadu. Pokud patnáctidenní termín na odpověď exekutor přeci jen nedodrží, dlužníkovi se doba milostivého léta prodlužuje. Odměna exekutorovi na náhradu jeho nákladů ve výši 1 815 korun je konečná, tedy je v ní zahrnuta daň z přidané hodnoty [DPH].

2. kolo milostivého léta je dle zákonodárců poslední

Opakování milostivého léta bude letos trvat tři měsíce. Od září do konce listopadu. Lidé se v této době mohou zbavit svých dluhů bez vzniklých úroků, penále a dalšího vedlejšího příslušenství k dluhu vůči veřejným institucích a státním společnostem. Anebo i těm institucím, ve kterých drží alespoň část podílu stát. Nejčastěji tak půjde o dluhy vedené u měst, obcí a jejich firem. Dále u zdravotních pojišťoven, České televize, Českého rozhlasu a dopravních podniků, kdy je jejich zřizovatelem město nebo obec.

Opakování Milostivého léta je morální hazard, tvrdí věřitelé

Podmínkou pro zaplacení dluhu v druhém kole milostivého léta je, že dlužník exekutora písemně požádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta. Případně si u něj vyžádá informaci o přesné výši dlužné částky. Na odpověď má exekutor 15 dní. Společně s vyčíslenou jistinou dluhu pak exekutorovi jednorázově zaplatí 1 815 korun [loni šlo o 908 Kč, pozn. red.], to na náhradu nákladů exekuce. Dle zákona o druhém milostivém létu se oddlužení v něm týká exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem.

Na 698 tisíc dlužníků připadá 4,43 milionu exekucí

V Česku bylo koncem roku 2021 vedeno 4,43 milionu exekucí u 698 tisíců dlužníků. Na skoro 230 tisíc z nich pak připadalo osm a více exekučních řízení. V prvním kole milostivého léta, které trvalo od 28. října 2021 do 28. ledna 2022, exekutoři dosud zastavili cca 42 000 exekucí. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] získala v milostivém létě od dlužníků 212 milionů korun a odpustila jim penále ve výši 666 milionů korun. Dosud dlužníkům u VZP ČR dle dat k letošnímu dubnu skončilo přes 14 200 exekucí. Částky a počty oddlužení nejsou ještě konečně, další případy se v dubnu ještě vyřizovaly.

Pražský dopravní podnik pak k půli dubna uváděl skoro 14 tisíc uzavřených exekucí v rámci prvního milostivého léta. Dlužníci mu splatili celkem 14,5 milionu korun. Společnost jim odpustila penále, úroky a další platby za zhruba 146 milionů korun. Podle zástupců Exekutorské komory mohli dlužníci první milostivé léto využít u 1,3 milionu exekucí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here