Penze se od ledna 2023 v průměru zvýší o 150 a 700 Kč

44320
od_ledna_2023
Foto: Pixabay.com

Čeští penzisté si od ledna 2023 polepší v průměru o 850 korun, základní výměra poroste o 150 Kč, procentní o 700 Kč. Ženy s přiznaným důchodem dostanou navíc 500 Kč za vychované dítě. Takzvané výchovné jim stát přizná automaticky.

Navýšení všech důchodů od ledna 2023 potvrdil na včerejší [26.7.] tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Byť se přesná částka, o kterou se obě složky důchodů od příštího roku navýší, stanoví se s ohledem na vývoj cen až letos v září. Proto ministr prozatím jen odhadl, že v součtu půjde zhruba o 850 korun.

„Od 1.1 2023 lze na základě dat, která máme, předpokládat zvýšení starobního důchodu v ČR průměrně o 850 korun,“ řekl.

Dodal, že jde o spodní hranici navýšení podle aktuálně dostupných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] o růstu cen v měsíci červnu. Konkrétní částky stejně jako procentní nárůst úřad zveřejní až v září, kdy se uzavřou data o vývoji mezd za první pololetí roku 2022. Jisté ale je, že od nového roku si polepší všichni lidé s přiznanou penzí, tedy i příjemci invalidních a pozůstalostních důchodů.

Základní výměra vzroste o 150 Kč, procentní o 700 Kč

Zvýšení důchodů určuje růst cen měřený indexem spotřebitelských cen a růst životních nákladů důchodců. Rozhodující je ten vyšší z ukazatelů. V případě valorizace od ledna 2023 se sleduje vývoj cen za období od letošního května do června.

„Růst cen do dubna se totiž promítl už do mimořádných valorizací v červnu a v září tohoto roku,“ vysvětlil ministr.

Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně, říká Jurečka

Do úpravy důchodů od ledna se zahrnuje ještě růst reálných mezd. Při zohlednění všech ukazatelů důchody od ledna příštího roku nejspíš dle MPSV stoupnou minimálně o 850 korun. A stejně jako letos a v minulých letech dostanou nejvíce přidáno důchodci s nejvyšší penzí. Základní neboli solidární výměra, která je pro všechny stejná, poroste přibližně o 150 korun. Oproti tomu procentní složka důchodu neboli zásluhová, jejíž výše se odvíjí od počtu odpracovaných let a výše výdělku, poroste v průměru o 700 korun.

Od června 2022 si opět více polepší ti s nejvyššími důchody

Kvůli rychlému růstu cen se jen v letošním roce penze v Česku navýší třikrát. Prvně v lednu, poté v červnu a důchodce čeká další navýšení ještě v září. V součtu tak v roce 2022 důchody porostou o přibližně 15 %. Vyjádřeno v číslech pak průměrně o 2 500 korun.

Od ledna stát odmění důchodce, kteří vychovali děti

V lednovém důchodu se vůbec poprvé v historii Česka odmění ženy, které vychovaly alespoň jedno dítě. Takzvané výchovné ve výši 500 korun za každé vychované dítě se připočítá do zásluhové části penze. Což značí, že se bude tato částka i pravidelně navyšovat. Nárok na odměnu za dítě mají i ženy, které odešly do předčasného důchodu.

„Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky,“ uvádí zástupci MPSV v tiskové zprávě.

Předčasný starobní důchod se vyplatí dobře promyslet

Oproti tomu ženy s přiznaným důchodem po 31. 12. 2022, a muži bez ohledu na to, odkdy důchod pobírají, o výchovné žádají u České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Podle Jurečky začne úřad žádosti přijímat od 1. září. Dle odhadu se počet žen s automatickým nárokem na výchovné pohybuje kolem 1,4 milionu. Průměrně se jim k důchodu od ledna 2023 připočte 1 100 korun.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Měla jsem odchod do důchodu v roce 2018.bylo mi řečeno,že na starobní důchod jsem nedosáhla a zůstal mi plný invalidní důchod 3.stupen.Preklapet se mi bude důchod v roce 2023 na starobní.Budu mít nárok na výchovné automaticky nebo o něj budu muset žádat.Všechny děti jsem vychovala sama.Jsem narozená v roce 1958.

  2. Taky jsem šel do důchodu 2018 a bylo mi řečeno že nemám nárok. Tak mi nechali invalidní důchod
    2 stupně. Jsem ročník 1955.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here