IT systém na příspěvek 5 000 korun na dítě nefunguje

884
prispevek 5 000 korun
Ilustrační foto: Pixabay.com

IT systém pro výplatu podpůrného příspěvku 5 000 korun na dítě nefunguje, jak má. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] ho spustilo dnes [15.8.]. Nyní žadatelům radí, aby si o příspěvek požádali později. Kdy přesně ale neuvádí.

V aplikaci pro výplatu příspěvku na dítě může déle trvat přihlášení přes e-identitu. […] Pokud se vám nedaří přihlásit, zkuste to prosím později. Zatím jsme úspěšně přijali desítky tisíc žádostí,“ informovalo dnes žadatele o příspěvek na Twitteru MPSV.

Příspěvek 5 000 korun na dítě dostanou automaticky a jako první domácnosti pobírající přídavky na dítě. Ostatní o něj žádají prostřednictvím online formuláře, který úřad spustil právě dnes [15.08.]. Peníze na účtu ještě koncem minulého měsíce sliboval nejpozději do konce září. Celkem si o příspěvek podle odhadu MPSV zažádají zákonní zástupci na 1,6 milionu dětí. To odpovídá 1,1 milionu domácnostem. Výdaje mají být kolem 7,8 mld. korun.

IT systém žádostí o příspěvek nefunguje tak, jak má

Systém výplaty jednorázového příspěvku pět tisíc korun na dítě nastavilo MPSV tak, že ho automaticky vyplatí domácnostem s nárokem na přídavek na dítě. Dávku jim úřady již odesílají společně s těmito přídavky.

„Takto příspěvek úřady vyplatí přibližně na 230 tisíc dětí… Někdy během srpna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] zkraje minulého měsíce.

O příspěvek na zbývajících 1,37 milionu dětí si rodiče, případně jiní zákonní zástupci sami žádají. A to buď online přes aplikaci MPSV či osobně na kontaktních místech Czech Point.

„Formulář je jednoduchý, maximálně klientsky přívětivý… Mělo by jít o záležitost několika minut,“ sliboval ještě před několika týdny ministr Jurečka.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

Nyní se však systém potýká s problémy. To ve svém upozornění potvrzuje i MPSV: „V aplikaci pro výplatu příspěvku na dítě může déle trvat přihlášení přes e-identitu. Víme i o výpadcích. Problém nevznikl na naší straně, ale intenzivně jej řešíme.“

Ministr přitom vyzdvihl právě funkci předvyplnění dat ze systému po přihlášení se například bankovní identitou nebo s pomocí elektronického klíče.

Až bude systém fungovat, pak to bude dobré

Fakt je, že systém, když funguje, je k žadatelům přívětivý. Online formulář, který lidé vyplňují prostřednictvím elektronické identity, sám obsahuje mnoho údajů. Lidé doplňují jen adresu skutečného pobytu a volí způsob doručení peněz a komunikace s úřady. Dále vyplní jména a rodná čísla dětí a údaje o partnerovi. Případně uvedou, že jsou samoživitelé.

Pět tisíc na dítě dostanou nejdříve ti s přídavky na děti

Součástí žádosti je čestné prohlášení o příjmech domácnosti, ve které dané dítě žije. Tedy, jestli v kalendářním roce 2021 tyto příjmy v hrubém vyjádření nepřekročily částku jeden milion korun. Pravdivost uvedených dat úřady práce ověří ve spolupráci s finančními úřady. Neoprávněně čerpané dávky příjemci státu vrátí.

V Czech Pointu k podání žádosti stačí občanský průkaz a rodná čísla dětí. Pěstouni či jiní pečující by měli dodat doklady, které potvrzují vztah k dítěti. Je to třeba rozhodnutí o svěření do péče. Kopie je možné nahrát i do online žádosti. Při střídavé péči by měl žádat jeden z rodičů.

Příspěvek 5 000 korun dostanou i dosud nenarozené děti

O příspěvek smějí podle zákonných podmínek žádat rodiče dětí mladších 18 let [rozhodné datum 31.7., pozn. red.] a dokonce i ti, kterým se dítě narodí do konce roku 2022. Podporu dostanou jen děti s trvalým pobytem nebo bydlištěm v ČR a žádají o ni rodiče či zákonní zástupci žijící s dětmi ve společné domácnosti a starající se o ně. Jinak řečeno hradí náklady spojené s výchovou, výživou a vzděláváním.

Do Deštníku proti drahotě dala vláda i pohřebné

Do částky se zahrnují veškeré příjmy ze zaměstnání, živnosti, podnikání. Dále odměny, náhrady mzdy, příjmy z prodeje, nájmu a další příjmy podléhající zdanění. Žadatelé nesmí do příjmu zapomenout započítat třeba i výživné, rodičovský příspěvek, nemocenské dávky, ale i příjmy z prodeje nemovitostí nebo zisky na finančních trzích.

O podporu podle MPSV žádají i cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku. Dále pěstouni, prarodiče a další, kteří mají nezletilé dítě v péči a jejich hrubý příjem v loňském roce nepřekročil jeden milion korun.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here