Českým restauracím dál ubývají hosté na oběd

11169
obed
Foto: Redakce FinTag.cz

Kvůli všeobecnému zdražování klesá počet lidí, kteří obědvají v restauracích. Zároveň roste průměrná cena za oběd napříč celou Českou republikou. A jak to tak vypadá, v dalším růstu ji nic nezabrání.   

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] a Ticket Restaurant Card Indexu. Ten sestavuje společnost Edenred na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.

„Češi začali prudce šetřit na obědech. Mnozí lidé narážejí na svůj finanční strop. Což dokladují červnová data z plateb stravenkovými kartami,“ uvádí členka vedení Edenred zodpovědná za firemní vztahy Aneta Martišková.

Za jeden oběd v restauraci podle dat společnosti lidé v červnu průměrně zaplatili 160,20 koruny. To je o 10,1 procenta více než před rokem. Avšak v porovnání s tím, jak raketově rostou ceny jídel, je podle jejích slov zvyšování útrat velmi pomalé. Ceny v restauracích se totiž v meziročním srovnání v červnu zvýšily o 23,5 procenta.

Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezóna – jako tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty. […] Je to přesný opak toho, na co jsme si v posledních letech, když rostla kupní síla, zvykli, popisuje Martišková. 

Cena za oběd vs. útraty za obědy

Podle dostupných dat se rozdíl mezi výší útrat a tím, kolik jídlo stojí, v posledních týdnech zvyšuje. V květnu ceny v restauracích rostly o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl již rozdíl 13,4 procenta. Vysvětlení je, že Češi volí čím dál tím levnější jídla. Odepírají si nápoje a saláty, nedávají si po obědě kávu a v době oběda navštěvují levnější restaurační provozy. Jiní pak na obědy přestávají chodit úplně, jak v nedávném podcastu FinTag.cz potvrdil manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR Tomáš Popp.

„Nikomu nic zlého nepřeji, ale to, že se u nás počet restaurací sníží, je, myslím si, už nezvratné. […] Bylo by to žádoucí už kvůli tomu, že celý gastronomický byznys se potýká s personální krizí,“ uvedl.

Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

Podle něj většina restaurací navíc ještě zdraží. Stejně jako ostatní sektory se totiž potýkají s obrovským nárůstem cen vstupů. Úspory se přitom hledají jen těžko. I proto se některé z nich promění na bistra.

Můžete hledat úspory v provozu, můžete hledat úspory u dodavatelů, moc toho za současné situace ale nevymyslíte. Pro restaurace přitom není problém jen zdražování, obrovský problém je nedostatek lidí,“ řekl Tomáš Popp, který budoucí průměrnou cenu obědů odhadl na běžných 180 až 200 korun.

Kolik stojí obědy v České republice

Podle Anety Martiškové lidé za obědy nyní nejvíce utratí v Praze, kde oběd vyjde v průměru na 179 korun. Pod 150 korun se lidé najedí v pěti krajských městech. O něco levněji bývá v moravských regionech. Vůbec nejlevněji se dá najíst v Olomouci a Jihlavě. Naopak největší procentuální nárůst cen zaznamenala Ostrava.

Město  2020 červen červen 2021 červen 2022 nárůst cen 2020/2022 nárůst cen 2021/2022
Praha 150,90 165,80 179,10 18,7 % 8,0 %
České Budějovice 136,60 144,50 164,10 20,1 % 13,6 %
Plzeň 135,30 153,90 167,60 23,9 % 8,9 %
Karlovy Vary 129,20 138,30 147,20 13,9 % 6,4 %
Ústí nad Labem 128,10 136,40 148,90 16,2 % 9,2 %
Liberec 134,90 144,20 159,10 17,9 % 10,3 %
Hradec Králové 133,40 141,20 158,80 19,0 % 12,5 %
Pardubice 132,80 142,30 159,70 20,3 % 12,2 %
Jihlava 124,50 136,20 144,50 16,1 % 6,1 %
Brno 141,90 154,70 170,70 20,3 % 10,3 %
Zlín 128,30 133,10 148,10 15,4 % 11,3 %
Olomouc 124,00 129,40 143,30 15,6 % 10,7 %
Ostrava 125,60 134,90 157,40 25,3 % 16,7 %
Česká republika 135,30 145,50 160,20 18,4 % 10,1 

[Zdroj: Ticket Restaurant Card Index]

Situace ve veřejném stravování se zřejmě ještě zhorší s tím, jak budou lidem růst životní náklady. Navíc lidé často používají peníze na jiné účely než návštěvy restaurací.

Podle Martiškové na benefitech, mezi něž se počítají i stravenky, plánuje přidat pouze osm procent firem. Další čtvrtina zvýšení příspěvků zvažuje a označila je za pravděpodobné.

„Firmy si zvykly řešit benefity a zejména pak příspěvky na stravné pouze jednou za rok. Pokračují v tom i v současné době, kdy zažíváme fázi bezprecedentního zdražování. Je to paradox, protože zvýšení příspěvku na stravování, které je až do hodnoty 150 korun v daňově výhodném režimu, nezatíží firemní výdaje natolik jako v případě zvyšování mezd,“ uzavírá.

–DNA–

6 KOMENTÁŘE

      • Teď jste mě fakt pobavil, obzvláště, jak jste se v poslední větě nazval. Tak schválně říká Vám něco poradce poslaneckého klubu ? Tak si představte, že takový člověk má přístup do PS.

  1. Dobrý den lidé. Jen houšť a věčími kapkami. Třeba se jako první gastro byznys postaví proti této proradné vládě. Lidé a firmy udělají pro svojí záchranu i nemožné. Heslo: Ani jeden voličský hlas pětikoalici v komunálních volbách.

    • Pane Jiří. Fiala je skutečně guma, není to premiér, tedy hlava vlády. Jen pro pořádek, ať je Vám u mne jasno. Rozhodně Babiš byl ještě o stupeň horší. Ale pravá příčina toho všeho je především politické zasahování do hospodářství. Kdyby šlo jen o plastové příbory, nebo o zahnutí banánů. Ale myslím drastické útoky. Začalo to už za Babiše, i když v jiných státech to bylo obdobné, takže nebyl sám, že se bez rozmyslu zavíralo, tím nemyslím první rok, ale ten druhý, když už bylo jasné, komu je Covid nebezpečný, ale ten hlavní problém je, že celá vyspělá civilizace stojí na levné energii. To se okecat nedá. A když do hladkého chodu hospodářství nasypete písek (lockdowny), podobně jako do motoru, zadrhne se vám. A když k tomu navíc připočítáte drahou energii, tak jak nám může jakákoliv vláda, která žádné peníze neprodukuje, ty produkujeme my v té ekonomice, zajistit původní životní úroveň? Až to ve volbách této vládě spočítáte, nezapomeňte ještě na hlavního viníka, který má své pařáty v energetice.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here