Německá ekonomika se vyhnula propadu jen o fous

239
nemecka
Foto: Pixabay.com

Německá ekonomika vzrostla v letošním druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta. Oznámil to německý Spolkový statistický úřad [Destatis]. Statistici ve svém prvním odhadu uváděli, že německá ekonomika neporoste vůbec.

Výsledek růstu německého hrubého domácího produktu [HDP] je i není zklamáním současně. Ještě v prvním čtvrtletí HDP Německa mezičtvrtletně rostl o 0,8 procenta. Nyní, ve druhém kvartále už ale jen o 0,1 procenta.

Německá ekonomika ve čtvrtletním přehledu v procentech

[Zdroj: Destatis]

„Oproti růstu o 0,8 procenta v prvním čtvrtletí se jedná o výrazné zpomalení,” okomentoval výsledky analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Podle vyjádření spolkového statistického úřadu očištěný růst HDP se ale i tak dostal na předkrizovou úroveň posledního čtvrtletí roku 2019 [0,0 %]. Předseda Destatisu Georg Thiel vyzdvihl, že Německo letos ještě nekleslo do recese.

„Navzdory obtížným globálním ekonomickým podmínkám se německá ekonomika v prvních dvou čtvrtletích letošního roku udržela [v plusových hodnotách],“ uvedl Thiel s dodatkem, že meziročně HDP Německa po očištění vzrostl ve druhém kvartále o 1,7 procenta.

Co udrželo německý HDP nad vodou

Podle Destatisu německé hospodářství podpořila zejména spotřeba domácností a vlády. Podle úřadu domácnosti využily zrušení všech proticovidových opatření a i přes rostoucí inflaci, utrácely. Za příklad uvedl útraty za cestování, rekreaci a zboží krátkodobé spotřeby.

„Spotřeba domácností v letošním druhém čtvrtletí mezikvartálně stoupla o 0,8 %. Vládní výdaje stouply mezikvartálně o 2,3 %,“ potvrdil ve své zprávě Destatis.

Vzrostly i výdaje firem a domácností za nákupy vozidel, strojů a technologií. Podle Destatisu naopak překvapivě klesly investice ve stavebnictví [-3,4 %].

Celkově vzrostl i zahraniční obchod [+0,3 %]. To navzdory propadu vývozu do Ruska kvůli válce na Ukrajině. Dovoz do země i tak nakonec ale převýšil vývoz. A to o 1,6 procenta. Snížila se hrubá přidaná hodnota [HPH] v německé ekonomice, mezikvartálně o 0,3 procenta.

„Slabá exportní výkonnost německé ekonomiky souvisela s utlumeným vývojem tamního průmyslu,” komentuje Martin Gürtler.

Za odhady podle něj zaostal i vývoj fixních investic, které mezičtvrtletně poklesly. Na vině byly zvýšená nejistota a rychlý růst cen investičního zboží spolu s drahými energiemi. V druhém čtvrtletí se ale mírně zlepšila situace v odvětví služeb. K silnému růstu došlo hlavně v pohostinství a dopravě. Naopak maloobchod se propadl do červených čísel. Ve zpracovatelském průmyslu došlo v meziročním srovnání k mírnému poklesu.

Německá zaměstnanost zůstává stabilní

Dobrá zpráva podle zástupců Destatis je, že zaměstnanost v zemi zůstává stabilní. Práci má v Německu zhruba 45,5 milionu lidí. To je o 664 tisíc [+1,5 %] více než ve stejnou dobu před rokem. O procento tak vzrostl počet odpracovaných hodin ve druhém čtvrtletí.

„Agregovaná produktivita práce, měřená jako cenově očištěný HDP na odpracovanou dobu, tak stoupla podle předběžných propočtů mezikvartálně o 0,7 procenta. Oproti druhému čtvrtletí loni byla vyšší o 0,3 procenta,“ uvedl úřad.

Přesto zdůraznil, že ve srovnání s ostatními evropskými ekonomikami Německo dobré časy nezažívá. Zmiňuje mezičtvrtletní růst Španělska o 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí, 1% růst Itálie nebo 0,5% růst ve Francii.

„Některé menší země naopak zaznamenaly nárůsty podobné Německu, nebo dokonce mírné poklesy,“ dodali zástupci německého statistického úřadu.

K nim patří Česká republika, která ve druhém čtvrtletí vykázala mezičtvrtletní růst HDP ve výši 0,2 procenta. Meziročně pak o 3,6 procenta. Podle ekonomů, ale i podle Ministerstva financí ČR to je vzhledem k okolnostem stále pozitivní výsledek. Ve třetím a čtvrtém kvartále se očekává propad do červených čísel, jimž se Německo ve druhém kvartále vyhnulo jen o fous [0,1 %].

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here