Jednotná nabíječka v EU se stala realitou

500
jednotna_nabijecka
Ilustrační foto: Pixabay.com

Unie sjednotila USB porty pro nabíjení elektronických zařízení. Do konce roku 2024 přejdou smartphony, tablety, herní konzole i fotoaparáty prodávané na trhu EU na nabíjecí port USB-C. Za dva roky bude jednotná nabíječka i na notebooky.

Nový předpis unijní zákonodárci přijali v úterý [4.10.] na svém plenárním zasedání 602 hlasy. 13 poslanců hlasovalo proti přijetí směrnice, dalších osm se zdrželo hlasování.

„Jednotná nabíječka se v Evropě konečně stane realitou. Na tato pravidla jsme čekali více než deset let, současné množství nabíječek bude konečně minulostí,“ okomentoval výsledky hlasování zpravodaj Alex Agius Saliba [Malta] ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů.

Legislativní úprava podle něj podpoří i budoucí vývoj inovativních řešení v oblasti nabíjení.

„Bude přínosem pro všechny, od frustrovaných spotřebitelů až po naše ohrožené životní prostředí,“ dodal Agius Saliba s tím, že Evropské unii nedochází nápady ani řešení, která dokáží zlepšit život milionů lidí v Evropě.

Jednotná nabíječka pro Evropany je výhra

Dlouho diskutovanou změnou na zavedení jedné nabíječky usilují zástupci Evropského parlamentu [EP] především o snížení elektronického odpadu na evropském kontinentě. A jak řekl zpravodaj Agius Saliba, úprava směrnice pomůže i samotným spotřebitelům tím, že už při nákupu nebudou muset zjišťovat, jaký konkrétní USB výstup jejich nové zařízení vlastně má. A na kolik je vyjde další nabíjecí přístroj.

„Jednotná nabíječka totiž bude kompatibilní s řadou malých a středně velkých přenosných elektronických zařízení,“ uvádějí zástupci zpravodajského oddělení EP.

EU zvažuje otevření druhé fronty. Tentokrát proti Číně

Nová pravidla tak povedou k tomu, že nabíječky lidé využijí delší čas. Což ušetří i jejich peníze. Podle odhadu předkladatelů návrhu spotřebitelé ročně vyšetří až 250 milionů eur ročně, které by jinak za nabíječky zbytečně utratili. Nepoužívané nabíječky v EU každoročně vyprodukují na jedenáct tisíc tun elektronického odpadu.

Od roku 2024 jedině USB-C port a stejná rychlost nabíjení

Nejpozději do konce roku 2024 tak budou muset být všechny v EU prodávané mobilní telefony, notebooky a digitální fotoaparáty bez ohledu na výrobce vybaveny pouze portem typu USB-C. Nařízení se vztahuje i na sluchátka, náhlavní soupravy, přenosné herní konzole, reproduktory, čtečky e-knih, klávesnice, myši, přenosné navigační systémy a laptopy. Zkrátka na veškerou elektroniku o výkonu do 100 W, jež se napájí kabelem.

A všechna zařízení, která podporují rychlé nabíjení, se doplní stejnou rychlostí. Čímž se zaručí, že si zařízení lidé nabijí stejně rychle s jakoukoli EU nabíječkou. Nová zařízení navíc výrobce povinně vybaví štítky s informacemi o jejich nabíjecích vlastnostech. Spotřebitel si tím má snáze zjistit, jestli dané zařízení propojí s již zakoupenými nabíječkami.

„Při nákupu se tedy bude moci rozhodnout, zda bude muset k novému produktu zakoupit také novou nabíječku“ dodávají zástupci tiskového oddělení EP.

EK snížila limity pro azbest. Pocítí to stavební firmy

Novou směrnici čeká ještě schvalovací proces u členů Rady. Poté ji úředníci zveřejní v Úředním věstníku Evropského unie. V platnost vstoupí 20 dní po jejím zveřejnění. Členské státy budou mít dvanáct měsíců na to, aby obsah směrnice zanesly do vnitrostátního práva. Přičemž nová pravidla musí nabýt účinnosti za dalších dvanáct měsíců. Pravidla se ale nebudou vztahovat na produkty uvedené na trh ještě před datem účinnosti směrnice.

VRN

1 komentář

  1. No, nebýt přechodu z mikroUSB na USB-C, tak tu jednotná nabíječka už minimálně těch 10 let byla. Mám jednu nabíječku mikroUSB a s tou nabiju mobil, tablet, kameru, foťák, discman, FM transmiter, hodinky (než jsem je někomu dal, protože chytré hodinky pro mě nemají žádný smysl – dárek k Vánocum). Až za 10 let budou mít všichni všechna zařízení na USB-C, tak zase vymyslí něco jiného a zase se bude přecházet, tak jako se vším. Na něčem se vydělávat musí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here