Dividendové akcie nabývají na významu víc a víc

4130
dividendove_akcie
Ilustrační foto: Pixabay.com

S pokračující inflací i propady na burzách se stále více investorů zaobírá otázkou, jak ochránit hodnotu zainvestovaných peněz. Někteří je už dokonce převádějí na spořicí účty, jiní investování ale nevzdávají a poptávají dividendové akcie.

Ačkoliv výnosy nabízené na spořicích účtech v posledních měsících rostou, stále nenesou tolik, aby pokryly inflaci. K těm lepším úrokům na trhu dnes patří pásmo čtyři až šest procent. To je však vzhledem k vyšší než 17% inflaci stále málo.

Avšak ani investování na současném medvědím trhu není jistotou zhodnocení. Analytici přitom upozorňují, že většina akciových titulů se nyní pohybuje v červených číslech. A nikdo neví, kde je konec poklesu jejich hodnoty.

„Musíme si nalít čistého vína. Překonat investováním a obchodováním v České republice inflaci, v budoucích měsících přitom ještě asi i vyšší, nebude vůbec jednoduché. Tedy si myslím, že ten boj s tou inflací dopadne tak, že budeme rádi, když její efekt alespoň nějak zmírníme,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz obchodní ředitel XTB Vladimír Holovka.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Řešením se za současné situace mohou stát podle něj i dalších analytiků dividendové akcie. Poklesy jejich ceny nejsou tak vysoké jako u růstových titulů. Velice pěkně je to nyní vidět například na srovnání aktuálních cen u technologických akcií a klasických dividendových energetických akcií. Byť energetika hraje nyní prim, což je také pravda…

Dividendové akcie jako zlatá střední cesta

Výhoda dividendových akcií spočívá v tom, že pokles ceny akcií dorovná dividenda. Může se tím pádem jednat o “zlatou střední cestu” mezi spořicími účty, případně dluhopisy s příliš nízkým výnosem a růstovými akciemi s příliš velkým rizikem.

„Pokud je tedy součástí naší investiční teze předpoklad, že je před námi nějaké delší období medvědího trhu, tak právě dividendové tituly mohou sloužit jako únikový prostor, před potenciálními budoucími propady,“ uvádějí analytici XTB, kteří teď v říjnu aktualizovali svůj seznam Top sedm dividendových titulů.

XTB nabízí videokurzy investování do ETF a akcií

Podle nich investor určitě nemůže očekávat, že mu vybrané dividendové tituly automaticky pokryjí ztráty z jiných například růstových titulů. A ani mu plně nevykompenzují efekt ztráty kupní síly v podobě vysoké inflace. Poslouží ale k zaparkování volného kapitálu do titulů, které obecně řečeno jsou méně citlivé na hospodářský cyklus. Méně podléhají poklesům ekonomické aktivity. A stejně tak i lépe odolávají zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank. Ty sazby zvedají v Americe a stejně tak i v eurozóně.

„Velice vítám, že skončila éra bezcenných peněz. Myslím, že po mnoha letech experimentů celý svět zjistil to, na co už přišel Jára Cimrman. Totiž, že vyfukováním tabákového dýmu do vody, zlato nevzniká. A my jsme celosvětově přišli na to, že nulovými úroky a tištěním peněz prosperita nevzniká,“ popsal s trochou nadsázky v nedávném podcastu FinTag.cz aktuální situaci na finančních trzích ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Avšak i podle něj to značí návrat k tradičnímu [hodnotovému] způsobu investování. A to takovému, kdy na ceně znovu získají akcie reálných firem s reálnými byznysy a ziskovostí v podobě dividend nebo zpětných odkupů akcií.

Jak se poznají dividendové tituly

Problém ale je, že ne vždy je zcela jasné, co je čistá růstová akcie a co dividendová. Stačí pár let a z růstové akcie se stane dividendová akcie a obráceně. Návod, jak se ve věci orientovat, opět nabízejí analytici XTB a jejich seznam Top sedm dividendových titulů. Podle nich jsou u dividendových akciových titulů důležité následující faktory.

  • Stabilní business model: Zavedená společnost se stabilně rostoucími zisky.
  • Stabilní dividendová politika: Zpravidla jasně daný dividendový výplatní poměr.
  • Menší citlivost na hospodářský cyklus: Odvětví se stabilní poptávkou.
  • Přiměřená zadluženost: Stabilní provozní financování.
  • Minimální non-business rizika: Bez přímé vazby na geopolitická nebo regulační rizika.

Nutno dodat, že investoři nemusejí hledat jen klasické dividendové akcie, řešením jsou i burzovně obchodované fondy, jenž zahrnují dividendové tituly. Ostatně i ty analytici XTB přidali do svého říjnového dividendového portfolia. Závěrem dodejme, že v něm nejsou jen akciové tituly z USA. A také to, že dividendové akcie jsou i na pražské burze. I když ani ty nemají vyhráno. To kvůli snaze vlády uplatnit daň z mimořádných zisku na energetický či bankovní sektor.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here