Z Ukrajiny prchl guvernér centrální banky Ševčenko

56625
ukrajinske
Kyrylo Shevchenko / Foto: National Bank of Ukraine

Když zkraje tohoto týdne šéf ukrajinské centrální banky Kyrylo Ševčenko rezignoval na svou funkci, uvedl, že těžké období zvládla banka i on důstojně. Teď ho ukrajinský protikorupční úřad viní ze zpronevěry a nikdo neví, kde je.

Podle amerického listu Financial Times [FT] Ševčenko z Ukrajiny patrně uprchl do západní Evropy. Proč? Ukrajinský protikorupční úřad oznámil, že podezřívá nejmenovaného ukrajinského centrálního bankéře ze zpronevěry. Podle úřadu jde o vysokého úředníka zapojeného do údajného bankovního podvodu. Během něj podezřelí od listopadu 2014 do března 2020 z banky Ukrgazbank odčerpali 206 milionů hřiven [cca 138,7 mil. Kč].

„Poskytnuté údaje odpovídají kariérnímu postupu bývalého guvernéra Kyryla Ševčenka,“ uvedla agentura Bloomberg.

Ševčenko před nástupem do centrální banky vedl právě finanční ústav Ukrgazbank. Přičemž podle protikorupčního úřadu to byl vysoký představitel této banky a jeho dva náměstci, kteří odčerpávali peníze z banky prostřednictvím plateb za služby nastrčeným zprostředkovatelům. Ti do finančního ústavu přiváděli velké klienty. Tyto služby ale existovaly jen na papíře, protože klienti ukládali peníze do banky z vlastní iniciativy. Anebo je do ní ukládali podle pravidel stanovených vládou pro státní podniky. Kontrolní podíl ve středně velké Ukrgazbank drží ukrajinské ministerstvo financí.

Ukrajinští muži od 18 do 60 let nesmí vycestovat

Protikorupční úřad uvedl, že jeho podezření se zakládá na „výsleších svědků, prohlídkách, informacích získaných od klientů banky a z počítačů“. Vyšetřovatelé procházeli mobilní zařízení, která obsahovala e-maily účastníků podvodu a dokumenty.

Vyšetřování přichází v době, která je pro ukrajinskou centrální banku kritická. Banka tiskne peníze, aby podpořila boj proti ruské invazi, čímž přispívá k inflaci. Země očekává stabilní tok financí od západních dárců, připomíná FT. Banka ponechala na posledním zasedání klíčovou úrokovou sazbu na 25 procentech, aby omezila růst spotřebitelských cen, které se v srpnu zvýšily o 23,8 procenta.

Ukrajina devalvovala měnu. Rusko snížilo úrokové sazby

Ševčenkova vysoká pozice ve vládě a skutečnost, že se mu podařilo uniknout výslechu během vyšetřování, vyvolá podle FT u západních dárců pochybnosti o protikorupčních schopnostech Ukrajiny.

Není totiž jasné, jak mohl devětačtyřicetiletý Ševčenko Ukrajinu opustit, protože muži ve věku od 18 do 60 let nesmějí opustit zemi bez oficiálního povolení vlády. Podle obeznámeného zdroje bývalý guvernér centrální banky odcestoval do západní Evropy v době, kdy veřejně odstoupil z funkce.

Ukrajinské finance stojí na podpoře druhých

Ševčenko do čela centrální banky nastoupil v červenci 2020. Zavázal se tehdy, že bude udržovat její nezávislost a spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem [MMF].

V rámci své úterní [4.10.] rezignace Ševčenko poukázal na úspěchy centrální banky po zahájení ruského útoku na Ukrajinu, včetně pokračujícího fungování finančního systému či odvrácení paniky na devizovém trhu a odlivu kapitálu.

„Tato válka byla dalším obtížným testem pro náš tým i pro mě osobně. Domnívám se, že jsme ho zvládli důstojně,“ uvedl Ševčenko.

Ukrajina žije na dluh. O peníze teď žádá MMF

„Centrální banka nadále slouží jako základ pro hospodářské oživení v poválečném období. Ti, kteří přijdou po mně, najdou silný a odolný bankovní systém,“ prohlásil.

Fakt je, že MMF tento týden schválil Ukrajině dodatečné nouzové financování za 1,3 miliardy dolarů [cca 32,7 mld. Kč], o které Kyjev žádal. Prostředky MMF poskytne z nového programu nouzových půjček na řešení nedostatku potravin. Fond už Ukrajině poukázal po ruské invazi 1,4 miliardy dolarů [cca 35 mld. Kč].

Ukrajinská ekonomika se v prvních třech čtvrtletích letošního roku propadla proti stejnému loňskému období o 30 procent. Světová banka aktuálně předpověděla, že ukrajinská ekonomika v celém letošním roce klesne o 35 procent.

–ČTK/DNA–

19 KOMENTÁŘE

    • Kriste, podívejte se na nás, premiér je u soudu pro pochvalu za své působení, nebo co? Pravda, to byla jen půlka toho, co ten Ukrajinec. Ministryně financí se fotí s pávem za státní prachy – jo fakt, byly to jen drobné. Kolik se u nás rozkradlo? Rath přenášel miliony v tašce od vína, jeho tatík je měl pod podlahou, mašinfíra Gross si vymýšlel zdůvodnění za 80 mega…Tak si nechte ty moralistické řeči.

  1. Ještě před válkou byli Ukrajinci pro Čechy LŮZA naprosto srovnatelná s Rusy. Na práci leví, pokud vůbec dělat chtěli a nebyli zrovna ožralí. Těch, co něco uměli moc nebylo.
    V horším případě sloužili jako mafiáni, kterými se vyhrožovalo….
    Dnes ?! Dnes jsou pro mnohé svatí a pracovití chudáci. Válku jim pochopitelně nikdo nepřeje, ale to ostatní už je za hranou.

    • Je to logické. Když tam měli proruskou vládu a do EU víza, tak tomu bylo tehdy tak, jak píšete. Nyní s Rusy bojují, no tak se logicky změnili ze dne na den. Jak jinak, že? Nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Pravdou ovšem je, že dlouhodobé poměry ve státě jsou vždy takové, jací jsou občané a jak to mají v hlavách srovnané. S vládou to souvisí jen okrajově. Osobně si myslím, že to pro nás jistý problém bude. Vůbec dnes není přehled o tom, kdo se u nás pohybuje a kolik těch cizích státních příslušníků zde vůbec je. Kolik z nich pracuje, kde všichni pracují, jak platí daně a pojištění. Jasné je, že u vody nelelkují, je však otázka, co dělají. Kolik z nich se zapojilo do oficiální ekonomiky a kolik do mafiánské. O Vietnamcích se má, že jsou bezproblémoví, ale pravda to úplně není. Pro policii, finanční a celní správu nejsou neznámým pojmem. Nakonec to prohrabávání aut německou policií do 30km od hranic, je důsledek práce jejich kriminálních struktur. Jinými slovy, tato anonimita nově příchozích bude mít zvýšené nároky na policii. A tím i na naše daně na platy pro ně. Na druhé straně je jasné, že většina zde bude oficiálně pracovat, stejně jako vietnamci a přínos pro ekonomiku to mít bude. O to víc jsem znechucený, jak jejich problém západní politici řeší. Mohutně je proti Rusům podporují, ale při tom většina peněz, které Ukrajina dostává, nejsou dary, jak by tomu mělo být, ale půjčky. Nedovedu si představit, z čeho je pak splatí. A o co pak v důsledku dluhů přijdou. Do NATO a EU je stejně nikdo nevezme. Tak proč jim dávají falešnou naději? Ukrajina má nevyřešený problém s ruskou menšinou. Nyní to bude ruské území, tedy problém ještě větší, než byl. A bez změny unijních smluv, na které menší státy EU rozhodně nepřistoupí, s tím jejich vstupem do EU západní státy souhlasit nebudou ani náhodou. Už teď je politických problémů v EU až nad hlavu. Dopadnou, jak nešťastní Kurdové. I když ti jsou jinak dost horké hlavy. Nesli velkou tíhu boje proti islámskému státu, ale nakonec Turecko obsadilo území Sýrie, kde žijí, aby je měli pěkně pod kontrolou. To před tím nebylo. Dnes však už nikoho nezajímají. Myslím, že je to i z toho důvodu, že jim to v závěru války s IS došlo, tak se z pudu sbezáchovy spojili s Asadem, jejich dřívějším protivníkem, který je také moc nešetřil. S tím, kvůli kterému jsou sankce proti Sýrii stále platné. Tak možná i proto. Nejsem si však jist, že to EU s Ukrajinou myslí upřímně. Aby nakonec neposloužila jako nástroj proti Rusku a pak zapomeňte, jelikož musíme totiž řešit důležitější problémy, že? Jako je třeba velmi důležitý Green deal, pak změnu unijních smluv, abychom se s malými státy EU už nemuseli špinit a bylo po našem a podobně. Uvidíme!

    • Tu určitě. Ukrajinci dělají práci, kreá není pro čechy důstojná a dělají ji dobře. Češi teď zase kvičí,že jsou rychlejší a ničí jim normy. A to mluvím z praxe.

      • Já psal taky z praxe. Nepsal jsem to z nějaké zášti proti Ukrajincům. Jsem z výroby a pojezdil jsem spousty staveb. Za posledních 20 let jsem jich potkal nespočet. Ano, našli se i tací, kteří se práce neštítili, ale RAPIDNÍ většina – kde mohli, tam se zašili a když něco ve výrobě tvořili, muselo se to hodně hlídat. Znám i firmy, kde je vůbec nechtějí.

      • Ty jsi dobrej a co naší lidé ty nedostanou byty a práci na kterou mají nárok jako v Německu nemec první a potom cizinec nejdřív naše lidi a potom cizince tak by to mělo být paní premiéře…

      • Víte, máte pravdu. Ale jen na půl. Potíž je ta, že platy oproti západu jsou zde nízké. A dílem je to proto, že ze západu, jak tam firmy průběžně racionalizují, tak sem přesouvají pracnou a málo ohodnocenou práci. Naši podnikatelé to rádi vezmou, ale pak hledají lidi, kteří to za málo peněz udělají. Tak je otázkou, zda je to dobře, že to Ukrajinci rádi za nízký plat vezmou, nebo to dobře není. Z krátkodobého hlediska to dobře určitě je, protože zde něco dělat musí, když už zde jsou. Ale z dlouhodobého rozhodně ne. To je i důvod, proč je zde tak nízká nezaměstnanost. Když firmy, hlavně z Německa, sem za ta léta přesunuly většinu té pracné a málo ohodnocené „drbačky“, tak je zde pak práce tolik, že může dělat, kdo má ruky a nohy. Ovšem pak si zase lidé práce neváží, protože většina neví, co je to nezaměstnanost. Ale na druhé straně, za pár šupů, se jim rozhodně dělat nechce. Takže tak to je. Ale osobně si myslím, že lidé zde vcelku líní nejsou. Možná dost velcí šlompi na pečlivou práci a organizaci, to ano. To vidíme všude (Franto podrž to, ať nespadne, já jdu pro peníze). Ale všeobecně líní, to ne.

    • No pane, které výroky máte na mysli? Ať je jasno. Já si tu dobu krátce po revoluci dobře pamatuji. Ti, kteří jsem přišli, to byli ve většině případů typický člověkus sovětikus. Nemohu tvrdit, že většina nepřišla za prací a že nepracovala. To rozhodně ne. Naopak. Ale tak, jak byli zvyklí z domova. Ovšem současně s nimi přišly ty jejich mafie a když ti pracující odjížděli, tak je zcela beztrestně už v autobuse o peníze obíraly. Za tiché nečinnosti a výmluv tehdejších vlád. Dobře si to pamatuji, jak se o tom tehdy v novinách psalo. Musí se ale vzít v úvahu, že dnes je to už generace jejich dětí a ten posun je tam zřetelný. Mimochodem. V té době prvních příchozích k nám, na Ukrajině panovaly takové poměry, že když jste si v obci, které často ty jejich mafie ovládaly, koupili lepší vůž, než měl místní nejvyšší mafián, tak jste dostal vyrozumění, že se ho musíte zbavit. Když lidé neposlechli, tak jim shořelo. Nebylo přípustné, aby místní mafián nejezdil v nejlepším autě v okolí. Podrobně to rozebírali v našem tehdejším tisku. O ztrátách kamiónů, kdy se řidič vracel pěšky, ani nemluvě. Nakonec proč si myslíte, že v Bělorusku se Lukašenko, který rozhodně není zářivý případ demokrata, tak dlouho drží? Je to proto, že v malých obcích má vysokou podporu. Dobře tam vědí, že se s opozicí nepáře a s odpůrci dělá krátký proces. A vědí, že politickou svobodu nemají. Hloupí nejsou. Ale chodí jim důchody a stát v celku funguje. Totiž, když se tam tehdy po rozpadu SSSR poměry uvolnily, tak si to ty jejich struktury vysvětlily tak, že můžou vše a současně nemusí nic. Vím, dobře, co se tehdy o Bělorusku v našem tisku psalo. Ten náš defraudant evropských fondů (myslím pana Babiše), to je proti tomu, jak to na východě funguje, jen takové komáří štípnutí nestojící vůbec za řeč. Náš pan Babiš alespoň předstíral a velice důkladně to s právníky zamakloval, že je malá firma. A že tedy má nárok na evropské peníze. A za ně postavil dílo, které myslím může občan ČR navštívit. Ten na obrázku nahoře, občan z východní Evropy, je podezřelý, že se ani nenamáhal. Na takovém důležitém státním místě údajně rovnou kradl jako straka. Daně a peníze se kradou všude.To ano. Ale třeba v USA je museli vždy ulít do Švýcarska, kde peníze i oni byli v anonymitě. V ČR se předstírá a vypracovalo se, že se jedná o malou firmu, aby je dostali oficiálně a něco se za ně postavilo, aby to nebylo podezřelé. Ovšem na východě se krade bez skurpulí. Není to tak, že třeba u Rusů není k nalezení přes milión uniforem, na které stát vydal peníze? Ne pár uniforem, ale uniformy pro celou armádu Ruska. Nedělejte si iluze, že to na obyvatelstvo nemá vliv. Takže třeba to tu plácáme.

        • Velmi rád vysvětlím. Zloději jsou vždy zloději a jsou stejní, ať jsou odkudkoliv. Takže odpověď zní ano. Jsou to stejní zloději. Ale co je zcela odlišné, je přístup obyvatelstva k tomuto jevu. A jaký je přístup obyvatelstva, takové mají zákony a současně i jejich tlak vymahatelnost zákonů. Lidé totiž nežijí podle zákonů. To oficiální propagandě nevěřte! Jako třeba řeči, že nám demokracie něco zařídí. Jsou to vždy lidé a jejich přístup, který vše zajistí a garantuje a ten vyplývá z toho, jak to mají v hlavách srovnané a co si případně líbit nechají a co už ne. Co považují za normální a co už ne. A odrazem jejich myšlení jsou jako obrazy v zrcadle výsledné podoby zákonů. Jestli mi nevěříte, tak si to ověřte na sobě. Jaké znalosti máte z fyziky, z biologie i z matematiky a porovnejte si to se svojí znalostí zákonů naší drahé milované vlasti. Nechci vám křivdit, ale tipl bych si, že budou velice chabé, ostatně jako téměř u všech našich občanů. Ale i přesto na deset miliónů lidí stačí čtyřicet šet tisíc policistů a jsme jedna z nejbezpečnějších zemí. No a právě z toho jak to mají v hlavách lidé srovnané, vyplývá i to, jak se staví k rozkrádání veřejných peněz, tedy neplacení daní. A to je velmi rozdílné od západu směrem na východ. V USA je to po vraždě nejhorší trestný čin a protože to tak lidé i chápou, můžete mít problém, když majetek, který jste nabyl, nemáte doložený, že je oficiálně nabytý. Tedy, že jste peníze nejprve nezdanil a z toho co vám zbylo, si majetek pořídil. A to tam vadí téměř každému. U nás tomu tak úplně stejně není. Snahy sice byly, takový zákon mít, ale polistopadoví politici málem dostali infarkt, takže nic. Ale i tak se různí defraudanti zhusta k soudu dostanou. Jako třeba dnes pan Babiš. Ovšem, co je pozitivní, že oficiálně se tu každý tváří, že je svatý a že platí jak má. I EET tu bylo na ty menší. Ale pozor! Přesto třiceti procentům voličů (voliči ANO) tento typ defraudace nevadí. Nepovažují to za problém. No a na východ od našich hranic, vezměme si třeba v Rusku, tak tam je to tak, že se vám klidně i jako cizinci Rus pochlubí (mám to z první ruky), že si něco koupil z nezdaněných peněz. A na dotaz jak je to možné a jak to tam chodí, se dozvíte, že ruský stát stačí tak akorát na velké firmy, ze kterých je schopen ty daně dostat a na to množství těch malých a nejmenších už šanci nemá. Tak je stát nechává být. Takový přístup východ má. Totiž, že většina obyvatel to jako problém vůbec nevidí. A toto je podobné od Ukrajiny až po Sachalin. Proto takové státy vypadají, jak vypadají a i to, jakou mají vládu.

  2. Nějak se to všechno zvrtlo, Češi, kdyby se jim dal ten správný pohled pětikolky, televize a tisku, tak budou velebit i Hitlera. Stačí jen pěkná masáž a jediná pravda a je vymalováno – a konec tunelku je v nedohlednu.

  3. Jimi Jimi,Jimi Jimi,pozor tunel 🙂
    Nedivím se tomu,příležitost dělá zloděje a Ukrajina tím byla známá,korupce a zlodějny tam bujely obrovsky.Myslím,že to platí i pro dnešní dobu,možná tím víc.Je mi líto obyčejných lidiček,kteří na tuto nesmyslnou válku,doplácí nejvíc,bohužel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here