Avatar 2 se tržbami řadí k Jurskému parku a Top Gunu

763
Avatar
Foto: The Walt Disney Company

Nový snímek Avatar: The Way of Water vydělal za 14 dnů na tržbách v kinech už miliardu dolarů [cca 22,3 mld. Kč]. Stal se tak letos třetím filmem, který miliardový milník překročil – společně se snímky Jurský svět: Nadvláda a Top Gun: Maverick.

Nový Avatar však miliardu získal zdaleka nejrychleji, uvedl kulturní týdeník Variety. Podle něj rychlejší než druhý díl Avatara společností Disney a 20th Century Studios byl v případě miliardového výdělku v roce 2021 Spider-Man: Bez domova. Ten miliardového obratu dosáhl za 12 dní. Jurský svět letos hranici překročil za čtyři měsíce a Top Gun za 31 dní.

Režisér James Cameron tvrdí, že Avatar 2 se bude úspěšně prodávat i v novém roce, což je podle něj nutné. Rozpočet snímku činil 350 milionů dolarů [cca 8 mld. Kč]. Výdaje na marketing dosáhly asi 100 milionů dolarů [cca 2,3 mld. Kč]. Cameron uvedl, že film bude muset v kinech utržit dvě miliardy dolarů [cca 45,6 mld. Kč], aby nebyl ztrátový. Analytici hranici stanovují zhruba na 1,5 miliardě dolarů [cca 34 mld. Kč], píše Variety.

Oslnivý filmový zážitek, píše agentura AP

Agentura AP nejnovější počin osmašedesátiletého Camerona, který se filmem vrací do fantastického světa planety Pandora a k hrdinům Jakeovi Sullymu a Neytiri, zhodnotila jako oslnivý filmový zážitek.

„Film není jen vizuálně podmanivý, ale i duchovně bohatý. Nabízí jednoduchý, ale pronikavý příběh o rodině a přírodě, který je o galaxie lepší než první díl,” míní v recenzi AP.

Avatar 2 slaví úspěch i v Česku, kde ho za dva týdny od uvedení vidělo již bezmála půl milionu lidí [cca 460 tisíc osob]. Film se spolehlivě drží na prvním místě žebříčku návštěvnosti českých kin. Češi za vstupné na film zaplatili zhruba 90 milionů korun.

Tomáš Vranka: Disney je dole, ale jede víc než dobře

Ostatní filmy si v českých kinech v žebříčku Unie filmových distributorů drží za Avatarem značný odstup. Druhý je návrat animovaného Kocoura v botách s podtitulem Poslední přání, který má po prvním víkendu v kinech 21 tisíc diváků, třetí pak romantický Vánoční příběh s celkem 141 tisíci diváky.

Srovnávat se s Avatarem v žebříčku 20 nejnavštěvovanějších filmů v českých kinech momentálně může jen návrat Toma Cruise v Top Gunu. Ten dosáhl po 31 týdnech v kinech tržby 146 milionů korun a vidělo ho přes 800 tisíc českých diváků. Analytici předpokládají, že nový Avatar na podobně vysoké tržby s aktuálními čísly již brzy dosáhne.

Už první díl filmu Avatar vydělal majlant

První díl vyprávějící o boji mezi lidmi a modrými humanoidními obyvateli Pandory v roce 2154 přišel do kin v prosinci 2009. Premiéra pokračování byla původně plánována na prosinec 2018, ale nakonec přišla až o čtyři roky později. Cameron část zpoždění zdůvodnil tím, že zároveň pracoval i na Avataru tři, čtyři a pět a že některé scény natáčel souběžně. Další prodlevu způsobila pandemie covidu.

„Nový“ Bond No time to Die se odkládá již potřetí. Na říjen

První Avatar vydělal 2,97 miliardy dolarů [cca 67,7 mld. Kč]. To je číslo, které druhý díl ale překoná nejspíš jen stěží, píše Variety. Za důvod považuje nárůst koronavirových případů v Číně a pokračující ruskou invazi na Ukrajině. Ta přiměla společnost Disney odložit uvedení snímku v Rusku, které by jinak bylo pro film velkým trhem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here