Nabízíme až 30% zhodnocení, říká šéf i&i Bio Jaromír Zahrádka

1563
i&i Bio
Ředitel i&i Biotech Fund Jaromír Zahrádka / Foto: Redakce FinTag.cz

„Průměrné zhodnocení našeho fondu je 20 až 30 procent. Investice směřujeme hlavně do vývoje nových léčiv,“ říká v podcastu FinTag.cz Jaromír Zahrádka, ředitel fondu i&i Bio, do kterého dává peníze i Evropský investiční fond [EIF].

Podle něj investice do perspektivních léčiv v samém počátku jejich vývoje přinášejí 20 až 40% zhodnocení. Investice do diagnostických projektů ve zdravotnictví přináší 10 až 15% zhodnocení. Diagnostika pak slouží v portfoliu i&i Biotech Fund [i&i Bio] obdobně jako dluhopisy v klasickém portfoliu. Tyto projekty nevyžadují tolik peněz a jsou méně rizikové. i&i Bio ale investuje i do lékařských prostředků.

i&i Bio investuje do transferu technologií s velkým zaměřením na zdravotnictví. Vyhledáváme unikátní technologie, které pochází z české i zahraniční vědy. Vždy se snažíme zachytit něco nového, co je unikátní, něco, co by mohlo přinést velký benefit pacientům a také našim investorům,“ shrnuje filozofii fondu v podcastu FinTag.cz Jaromír Zahrádka.

Fond i&i Bio vznikl ve spolupráci EIF a již fungující společnosti i&i Prague při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. Do fondu spolu s dalšími soukromými investory vstoupila také dceřiná společnost Univerzity Karlovy Charles University Innovation Prague [CUIP]. Jde o uzavřený fond kvalifikovaných investorů, kde se prvotní investice v minimálním základu počítá v jednotkách milionů korun.

„Zvažujeme, že na začátku příštího roku uděláme ještě jedno upisovací kolo. Máme další zájemce o vstup do fondu. […] A v následujících letech, až budeme mít více rozinvestovaný i&i Bio, zřejmě otevřeme další obdobně zaměřené fondy,“ popisuje Jaromír Zahrádka.

i&i Bio má nyní za sebou jeden rok činnosti a další čtyři roky před sebou, kdy bude investovat a vyhledávat nové technologie. V dalších pěti až sedmi letech ze zainvestovaných společností vystoupí. Jedná se tedy o desetiletý fond s možností prodloužení na dvanáct až 13 let.

i&i Bio v přepočtu spravuje necelých 1,2 miliardy korun

Fond aktuálně spravuje zhruba 47 milionů eur [cca 1,14 mld. Kč]. Prozatím investoval do 15 projektů. Z nich asi nejvýznamnější je investice do nového léku na onkologická onemocnění.

„Vývoj léčiv je dlouhý, náročný, drahý a poměrně riskantní proces. Od začátků, kdy se látka začne testovat na zvířatech až po uvedení na trh, je pravděpodobnost úspěchu deset a možná i pod deset procent. To záleží podle oblasti, na kterou se soustředíte, ale náklady jsou vždy poměrně velké,“ popisuje Zahrádka míru rizika, s nímž i&i Bio fond pracuje.

Spin-off z Brna získal peníze na vývoj inhibitorů

Podle něj ale stačí třeba jen jeden úspěšný projekt a fond se dostává do výrazného plusu. Příkladem jmenuje patenty objevitele antivirotik využívaných při léčbě pacientů nakažených virem HIV, virem hepatitidy typu B či opary Antonína Holého. Ty již patnáct let přinášejí každý rok ÚOCHB a tak i českému státu a vědě dvě až tři miliardy korun ročně.

„Důležitý je ten moment, kdy se léčivo dostane do fáze, kdy se už ví, že funguje a je bezpečné. V tu chvíli přichází farmaceutická firma, koupí si danou firmu nebo licenci. To léčivo dotáhne do konce a uvede ho na trh. Ta fáze před nákupem léčiva farma firmou je náš obor, tam my se angažujeme,“ vysvětluje Jaromír Zahrádka cílení i&i Bio.

Náklady na projekty léčiv v jejich první fázi se pohybují zhruba od deseti do 30 milionů eur [cca 243 mil. Kč až 728 mil. Kč]. Ovšem ona fáze, kdy se už ví, že daná látka funguje, zvyšuje cenu projektu na 100 až 200 milionů eur [2,4 mld. Kč až 4,8 mld. Kč].

Kdy a jak fond vystupuje z investice

Způsoby výstupu fondu z investice se podle Jaromíra Zahrádky liší. První způsob spočívá ve vstupu spin-off firmy či startupu na burzu. Další možností je jejich akvizice většinou farmaceutickou firmou. Nabízí se i prodej licence či licencí, což s sebou nese stabilní a dlouhodobý příjem za licenční poplatky. Je-li řeč o burzách, pak v podcastu FinTag.cz Jaromír Zahrádka vysvětluje, že jde zejména o burzy v zahraničí.

„Co se týče Pražské burzy cenných papírů, je zajímavý trh START, který by mohl být vhodný pro projekty našeho fondu. Zde ale narážíme na oborové specifikum. Na tento trh jdou firmy, které mají jasné hospodářské výsledky, naše firmy pro to vhodné nejsou. Nejsou totiž se svým výrobkem na trhu. Nedá se tedy snadno změřit jejich výkon,“ vysvětluje.

Podle něj se lepší příležitosti v tomto ohledu nabízejí v USA, skandinávských zemí a otevřenějším je těmto typům projektů podle jeho slov třeba i polská burza.

„Záleží, jakým směrem se pražská burza vydá. Ale nevidíme, že by směřovala tímto směrem. Já bych byl strašně rád, kdyby se i ona projektům, jako jsou ty naše, otevřela,“ dodává Jaromír Zahrádka.

Fond i&i Biotech investuje 1,5 milionu USD do Sampling Human

Upozorňuje i na rizika a zásady fondu i&i Bio: „Jde o to, že v průběhu každého projektu dochází k mnoha výkyvům ve vývoji daného léčiva. Investoři musejí chápat, že jsou v oblasti vědy a výzkumu. Snažíme se být s investory v kontaktu. Jsme součást jednoho týmu. Všichni se podílíme na vývoji projektu.“

Skvělé pak podle něj je, že i sami vědci, když získají peníze na svůj projekt, přistupují k práci mnohem poctivěji. Podle něj je to přirozené, pracují na objevech, jejichž cílem je vstup produktu na trh, ne publikace ve vědeckém magazínu. Zajímavé je i to, že se mnohdy ukáže, že objev najde využití úplně jinde, než se původně předpokládalo.

„A i najít to správné uplatnění pro jejich práci a prodat ji, je úkolem fondu i&i Bio, ale i investorů. Všichni se podílíme na vývoji projektu,“ dodává Jaromír Zahrádka.

Transfer technologií v Česku vyvíjí i&i Bio

i&i Bio fond je vůbec prvním fondem v oblasti transferu technologií ve střední Evropě se zaměřením na farmacii a zdravotnictví. Obdobné fondy už běžně fungují v Německu, Anglii, Francii a dalších západních evropských zemích.

„Cítíme velkou odpovědnost. Vidíme skvělé nápady českých vědců, které mohou uspět na globálním trhu. Hledáme ty nové Antoníny Holé a nová léčiva a diagnostiku, která může mít celosvětový dopad a úspěch,“ říká s tím, že jde o velice kreativní práci a většina týmu fondu pochází právě z oblasti vědy a výzkumu.

i&i Biotech Fund investoval do startupu Nanoligent

Tvrdí, že v oblasti zdravotnictví projekty na vývoj vyžadují mnohem více peněz než třeba v oblasti výpočetní techniky či umělé inteligence. Hodně peněz stojí klinické studie. Podle jeho slov před každou novou technologií leží „hluboké údolí smrti“. Tedy moment, kdy se peníze na další vývoj slibného objevu buď najdou, nebo nenajdou.

„Aby celý ten stroj transferu technologií fungoval, kdy z jedné strany padají ty vědecké výsledky a z druhé strany padají produkty na trh, jsou potřeba finance a podpora všech zúčastněných stran,“ říká Jaromír Zahrádka s tím, že peníze a podpora jsou nutným palivem, které je třeba k tomu, aby i slibné projekty nespadly do „údolí smrti“.

i&i Biotech investoval milion eur do inovace pro hemofiliky

i&i Bio fond je tady podle jeho slov od toho, aby nové technologie nejen finančně podpořil, ale i jim pomohl s nalezením dalších investorů. Jeho vizí do budoucna je to, aby posílil natolik, že slibné projekty zafinancuje výhradně z vlastních zdrojů.

Daniel Tácha

RNDr. Ing. Jaromír Zahrádka Ph.D. je jednatel a spoluzakladatel biotechnologického inkubátoru i&i Prague s.r.o. Před jeho založením pracoval mnoho let v IOCB Tech, kanceláři transferu technologií Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Za působení v oblasti transferu technologií se podílel na managementu mnoha úspěšných projektů, prodeji desítek licencí a vzniku celé řady spin-off společností. Jako je například DIANA Biotechnologies s.r.o., Dracen Pharmaceuticals inc., či Elphogene s.r.o.

Ve své profesi kombinuje dvojí vzdělání, a to v oboru biochemie a ekonomie. Odborně se věnuje hlavně metodám určení tržního potenciálu technologií v časné fázi vývoje. A také jejich oceňováním pro účely vyjednávání mezi akademickým pracovištěm a investory. Své znalosti a zkušenosti předává v odborných kurzech a na pravidelných přednáškách na vysokých školách.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here