Německá ekonomika loni rostla bezmála o dvě procenta

210
nemecka_ekonomika
Foto: Redakce FinTag.cz

Německá ekonomika loni podle prvního odhadu Spolkového statistického úřadu [Destatis] rostla o 1,9 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy zaznamenala 2% růst. Výsledek je nad očekávání německé vlády stejně jako analytiků.

V roce 2021 německá ekonomika vzrostla o 2,6 procenta. Za hlavní problémy loni Destatis jmenuje poruchy v dodavatelských řetězcích v první polovině loňského roku a následně válku na Ukrajině. To dopadlo zejména na výrobní sektor.

„Celkovou ekonomickou situaci v Německu loni charakterizovaly důsledky války na Ukrajině. Mezi ně patří extrémní nárůst cen energií,“ řekla nová předsedkyně německého statistického úřadu Ruth Brand.

Upozornila i na další problémy. Uvedla komplikace s dodávkami materiálů a surovin, nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce, polevující ale stále přítomná proticovidová opatření a masivní růst cen potravin i obecnou inflaci.

„Navzdory těmto trvale obtížným podmínkám se německá ekonomika v roce 2022 celkově udržela. Ve srovnání s rokem před začátkem pandemie koronaviru, rokem 2019, hrubý domácí produkt stoupl loni o 0,7 procenta,“ upřesnila.

Loňský výkon ekonomiky tak překonal očekávání německé vlády. Ta ještě loni v říjnu počítala s celoročním růstem HDP o 1,4 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě a čtvrtou největší na světě.

Německá ekonomika v roce 2022 podrobněji

Hrubá přidaná hodnota [HPH] očištěná o inflaci loni v Německu meziročně stoupla o 1,8 procenta oproti roku 2021. Vývoj v jednotlivých sektorech ekonomiky byl přesto velmi rozdílný. V 6,3% plusu byl sektor volného času, zábavy a kultury. Díky ustupujícím proticovidovým opatřením rostla doprava i pohostinství. Ty zvedly výsledek v kombinovaném obchodu o 4 procenta. Byť maloobchod skvělé výsledky nepřinesl. Dařilo se i IT a sektoru komunikacím [+3,6 %]. Nijak oslnivě nedopadl zpracovatelský průmysl [+2 %] a hluboký propad zaznamenalo i stavebnictví [-2,3 %].

„Konečný růst podpořila soukromá spotřeba a investice. Na straně poptávky byly soukromé spotřebitelské výdaje nejdůležitějším motorem růstu německé ekonomiky v roce 2022,“ uvádí ve zprávě Destatis.

Zpráva Destatisu se dotýká i výkonu státu. Konstatuje, že po dvou letech silně ovlivněných koronavirem vládní výdaje stouply o poměrně mírných 1,1 procenta.

Stát vynaložil podstatně více peněz na to, aby „nakrmil“ a ubytoval mnoho lidí z Ukrajiny a dalších zemí,“ uvádí s tím, že ale státní investice například do stavebních projektů klesly o 1,6 procenta.

Zároveň podtrhuje výsledek zahraničního obchodu a to i přes vysokou inflaci, která zvedla vstupy německých firem. Uvádí, že německý vývoz meziročně loni stoupl o 3,2 procenta, dovoz ale vzrostl o 6,7 procenta. V důsledku čehož obchodní bilance celkově utlumila růst HDP.

Trh práce a fiskální politika v roce 2022

Destatis dále uvádí, že státní rozpočet ušetřil peníze za výdaje na zvládání covidové krize. Což se pozitivně promítlo do výše zadlužení ve výši 101,6 miliardy eur [2,4 bil. Kč]. Což bylo ale o 33 miliard eur [793 mld. Kč] méně než v roce 2021.

„Úlevu ve státním rozpočtu od končících koronavirových opatření zastínila nová zátěž z energetické krize vyplývající z ruské útočné války na Ukrajině. Spolková vláda mimo jiné zahájila tři balíčky pomoci, aby čelila extrémně rostoucím nákladům na energii a podpořila spotřebitele a ekonomiku,“ konstatuje Destatis.

Zaměstnanost v SRN byla loni rekordní. Zemi prospěli cizinci

Pozitivní zpráva přichází z německého trhu práce. K nárůstu zaměstnanosti v roce 2022 došlo hlavně u zaměstnanců v odvětvích služeb. Za dobrým výsledkem stojí i větší zapojení zahraničních pracovníků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here