Zaměstnanost v SRN byla loni rekordní. Zemi prospěli cizinci

320
v_SRN
Foto: Mercedes-Benz Group

Loni bylo v třiaosmdesátimilionovém Německu v průměru zaměstnáno 45,6 milionu lidí. Což je nejvíce od znovusjednocení SRN v roce 1990. Dnes to na základě předběžných propočtů oznámil Spolkový statistický úřad [Destatis].

Loni podle metodiky Mezinárodní organizace práce [ILO] v Německu výrazně klesla nezaměstnanost, a to na 2,8 procenta. To odpovídá počtu 1,3 milionu lidí. Meziročně se pak o 0,8 procenta na 46,8 milionu lidí zvýšil počet osob aktivně dostupných na německém trhu práce.

„Jedním z hlavních důvodů růstu zaměstnanosti v roce 2022 bylo přistěhovalectví zahraničních pracovníků. Vedle toho k tomu přispělo také větší zapojení domácího obyvatelstva do trhu práce,” uvedl Spolkový statistický úřad.

Německo potřebuje více migrantů, řekl německý vicekancléř

Podle něj tyto dva růstové impulzy převážily nad tlumícími účinky demografických změn na trhu práce. Ty podle něj ve střednědobém horizontu povedou ke značnému poklesu počtu obyvatel v produktivním věku.

Dosavadní maximum z roku 2019, kdy bylo v zemi zaměstnáno 45,3 milionu lidí, Německo loni překonalo o 292 tisíc lidí. Předloni činila nezaměstnanost v SRN 3,3 procenta. Počet zaměstnaných se meziročně zvýšil o 589 tisíc. To bylo o 1,3 procenta více než v předloňském roce.

Zaměstnanost v SRN rostla ve všech odvětvích

Prakticky veškerý nárůst zaměstnanosti se týkal odvětví služeb, zejména ve veřejných službách, vzdělávání a zdravotnictví. V těchto odvětvích bylo loni zaměstnáno meziročně o 189 tisíc lidí více. O 180 tisíc pracovníků posílil sektor obchodu, dopravy a pohostinství. Růst podle statistiků ale dosud nekompenzoval pokles nezaměstnanosti v předchozích pandemických letech.

Zaměstnanost v SRN podle odvětví v procentech

[Destatis]

Mimo sektor služeb už zaměstnanost rostla mnohem pomaleji. Například ve zpracovatelském průmyslu loni činil růst zaměstnanosti 0,4 procenta a ve stavebnictví 0,5 procenta. Naopak v zemědělství se zaměstnanost o 0,5 procenta snížila, a to na 558 tisíc lidí.

Statistiky vývoje na německém pracovním trhu vydává také Spolkový úřad práce, který tak činí každý měsíc. Hodnoty za loňský prosince úřad zveřejní tento týden v úterý.

Letošní rok bude o dost těžší

Letošek bude podle ekonomů a zejména německých exportérů podstatně obtížnější. Němečtí exportéři počítají s problémy u zákazníků v Číně kvůli šíření koronaviru a s opatrností ze strany amerických zákazníků v důsledku rostoucích cen. Agentuře Reuters to řekl prezident Spolkového svazu velkoobchodu, zahraničního obchodu a služeb [BGA] Dirk Jandura. Spojené státy a Čína jsou nejvýznamnějšími obchodními partnery Německa.

„V roce 2023 nenastane propad exportu, nemůžeme však očekávat ani prudký růst. […] V důsledku zvyšování úroků Evropskou centrální bankou máme silnější euro. To export nepodpoří,” upozornil Jandura.

Německá ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 0,4 %

Poukázal rovněž na negativní dopady zvyšování úroků ve Spojených státech na tamní hospodářskou aktivitu. Šéf BGA uvedl, že němečtí exportéři v posledních měsících nejsou schopni plně vyřizovat všechny zakázky kvůli problémům v dodavatelských řetězcích. Díky tomu mají zatím dostatečnou zásobu nevyřízených objednávek. Jandura předpokládá, že v letošním roce by hodnota německého exportu mohla vykázat nárůst o více než deset procent, to hlavně díky vyšším cenám. Loni export z Německa stoupl o 14 procent.

–ČTK/DNA–

Aktualizace: Míra nezaměstnanosti v Německu se v prosinci proti listopadu zvýšila o 0,1 procentního bodu na 5,4 procenta. 3.1. to oznámil Spolkový úřad práce. V Německu je tak bez práce asi 2,45 milionu lidí, to je meziročně o 124 000 více. V bilanci za loňský rok pak míra nezaměstnanosti činila 5,3 procenta, je to meziroční pokles o 0,4 procentního bodu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here