Pokladní v Lidlu se stala legendou. Ale vážně bere tolik?

204151
pokladni_v_lidlu
Ilustrační foto: Lidl ČR

Stalo se v Česku zvykem srovnávat mzdy a platy s „pokladní v Lidlu“. Částečně se o to zasloužil sám německý řetězec, který dlouhodobě inzeruje platy ve svých náborových venkovních reklamách. Ale je skutečně pracovníkům Lidlu co závidět?

Společnost Lidl, která patří spolu s řetězcem Kaufland do německé skupiny Schwarz-Gruppe, od 1.3. svým lidem přidá na platech. A nejen to. Rozšíří i zaměstnanecké benefity. Co se týče mezd, Lidl je zvedne jak novým zaměstnancům, tak těm, kteří pro něj již pracují.

„Nástupní mzda na pozici prodavač, prodavačka/pokladní, pokladník při úvazku 40 hodin týdně vzroste na 30 700 korun, po třech letech práce pak na 33 000 korun,“ píše v aktuální zprávě Lidl.

Dodává, že v Praze s ohledem na specifický pracovní trh nástupní mzda nově dosáhne 33 300 korun. A po třech letech práce pro Lidl stoupne na 36 600 korun. V logistických centrech pak nástupní mzda na základní pozici kompletáře při čtyřicetihodinovém úvazku vzroste na 39 467 korun, po třech letech na 43 467 korun.

Upřesněme, že 40 hodin práce týdně značí osmihodinovou pracovní dobu po dobu pěti dnů. Politika Lidlu však v mnoha prodejnách často leží na vícero zaměstnanců, kteří se vzájemně doplňují. A mnohdy mají i zkrácené úvazky, což vyhovuje zejména ženám s dětmi.

„Když slyším někoho, jak mluví o tom, že tady jenom pípáme zboží a kolik jako bereme peněz, tak vidím rudě. To i takzvaná ´prodavačka z Lidlu má víc´, kdekdo říká, aniž by u toho ale přemýšlel… Doporučila bych každému, kdo si nás takto bere do úst, ať si jde to pípání vyzkoušet. Ať je milý za každou cenu na každého zákazníka, který ve slevě nenašel, co si myslel, že tam najde,“ popisuje pro FinTag.cz jedna z pracovnic Lidlu ve Středočeském kraji, která si přeje zůstat v anonymitě.

Lidl řeší i psychickou pohodu zaměstnanců

To, že psychická pohoda a zvládání stresu na kasách je u zaměstnanců společnosti důležitá, si uvědomuje i vedení řetězce. Pracovníkům nabízí v rámci zaměstnaneckých benefitů i podporu specialistů. Jde o takzvaný programu podpory, v němž mají k dispozici bezplatné poradenské služby v psychologické oblasti, ale i právní a finanční.

„Uvědomujeme si, jak moc je nejen v pracovním ale i osobním životě důležitá psychická pohoda. Rozhodli jsme se proto poskytnout servis všem kolegyním, kolegům a jejich rodinám, kteří se ocitli v obtížné životní situaci nebo jen hledají radu a nevědí, na koho se obrátit,“ potvrzuje generální ředitel Lidlu Pavel Stratil.

Zájemcům jsou k dispozici kvalifikovaní externí poradci, kteří zajistí bezplatnou a důvěrnou pomoc, a to 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.

„Někdy těch lidí mám za celý den dost. Stačí slevová akce a nájezdy zákazníků, jež mají za to, že mají na vše nárok. Program podpory jsem prozatím nevyužila. Ale věřte mi, že mi je často z těch lidí, kteří na nás i křičí kvůli sebemenším hloupostem, zle. To je furt ´prodavačka v Lidlu“, ale neurvalost zákazníků často nezná mezí,“ říká nejmenovaná pracovnice Lidlu.

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily o 37 %

„Manžel mi kolikrát říkal, ať jdu dělat něco jiného, že přeci nemám zapotřebí si nechat všechno líbit,“ dodává s tím, že často zažívá í neúnosný tlak na výkon a “dobré chování”: „Zákazník může vše a my se na něj musíme usmívat. A hlavně se zeptat, jestli má náš věrnostní program”.  

“Vypětí na kase Lidlu” nepřímo potvrzuje i šéf řetězce Stratil: „Jsou to právě naše kolegyně a kolegové, kteří stojí za základem úspěchu naší společnosti a bez nichž bychom nemohli být jedničkou na trhu.“

Nejen pokladní v Lidlu dostanou přidáno

Podle dostupných zpráv Lidl není jediným potravinovým řetězcem, který svým lidem aktuálně zvedá mzdy. Pracovníkům přidá od 1. března také Albert a Penny Market. Kaufland se chystá mzdy zvednout až od září. V průměru to má být o tři tisíce korun měsíčně.

Lidl v Nizozemsku neprodává cigarety, v ČR se k tomu nechystá

Mzdy pokladním v řetězci Penny od března vzrostou zhruba o 7,5 procenta. Nástupní mzda na plný úvazek tam stoupne o 2 000 korun na 28 000 korun. Po čtyřech odpracovaných letech bude tento základ činit 30 000 korun. Podle vyjádření firmy o 7,5 procenta stoupnou mzdy také pracovníkům v logistice a centrále společnosti. Platy vedoucím prodejen a jejich zástupcům od března vzrostou o 12,5 procenta. Do měsíční výplaty se jim totiž přenese část čtvrtletních prémií.

V průměru o desetinu vyšší platy dostanou od března i zaměstnanci řetězce Albert. Polepší si pokladní, asistenti prodeje, pekaři, skladníci a jiní. Minimální garantované navýšení podle zástupců firmy dosáhne osm procent.

–DNA–

52 KOMENTÁŘE

  1. V Nemecku ma brigadnik = ne kmenovy zamestnanec v Lidlu 14-16 eur/hodinu, cili vice nez 60 tis. mesicne. Takze stejne porad plati, ze jsme zase otroci zapadu. To, ze je ta prace velmi narocna, je bez debaty.

    • To je dost vytržené z kontextu. Jsou to brigádníci na 10 hodin týdně. Pokladní mimo velké aglomerace 1100 Euro měsíčně nástup první rok. Zástupce vedoucího pobočky pak 2 900 € a to už je trochu jiné síto a fakt na to nevezmou kažýho.

      • V Německu je minimální mzda 12 euro.A to platí i pro Čechy.Při 40 hodinách týdně to dělá asi 1980 euro. Ale za tyhle peníze tam nikdo nepracuje. Většinou je to o mnohem víc.

    • Včera v podvečer na Radiožurnálu říkal v rozhovoru předseda ČNB p. Michl, že by firmám doporučil zvýšení o 4,5 %!!!

    • Velmi dobrá otázka jdoucí na podstatu věci. Já si ještě pamatuji, že se přísně rozlišovaly pojmy zdražování a inflace. Inflace je, tedy alespoň byla, znehodnocování peněz. Zdražení je jen zvýšení ceny, s hodnotou peněz to přímo nesouvisí. Ale jak si všímám, ekonomové hlídající stabilitu měny sledují cenovou úroveň a když drahota roste, nazývají to inflací. On pojem inflace je obecný, používá se i ve fyzice, kde astronomové používají pojem inflační rozpínání vesmíru, které nastalo na počátku jeho vzniku. Takže když toto pojmy smícháte, přesněji řečeno, nerozlišujete je, tak nastane situace, kdy člověk, který nemá ekonomiku jako předmět svého zájmu pak logicky položí stejnou otázku. Věci se mají následovně. Když stoupnou ceny, tak se o inflaci nejedná. Prostě ten kdo kupuje, získá za své peníze v obchodě menší množství hodnot a ten kdo prodává získá na tržbách více a může si za to pořídit více hodnot, které představují výrobky, které ještě nepodražily. Takže nula od nuly pojde. Pouze přesun bohatství od jednoho k druhému. To může nastat, kdyby byla válka a DPH by vzrostlo třeba na 40%. Ceny by prudce vylétly nahoru, proto bychom si koupili o velmi mnoho méně, ale stát by za to vydržoval vojsko municí a proviantem. Ovšem s měnou, inflací, by to vůbec nic neudělalo. Měna by měla stále stejnou “hodnotu”. Pakliže, jak píše pan Pavelka o návrhu ČNB, že by všichni zaměstnanci, když DPH vzrostlo na 40% a tím ceny kvůli tomu dramaticky vzrostly, chtěli za stejnou práci ze dne na den o 4,5% peněz navíc, tak by inflace, tedy znehodnocení peněz, tvořila 4,5%. Zkráceně řečeno, inflace je rychle nabyl, lehce pozbyl. Za stejnou práci hodně vydělal, za stejný nákup hodně utratil. Tak si pojem inflace alespoň já pamatuji. Takže drahota dnes roste raketovým tempem a inflace se k tomu následně přidá. Firma Nexen (pneumatiky) už přidala, jak vidět Lidl také a další budou následovat. To roztočí inflaci, tedy znehodnocení měny. Lidem silně vzrostou platy a důchody a pakliže zelení budou pokračovat ve stejném gardu, více si stejně nekoupí. Inflace jako řemen!

  2. Já jako pracovník ostrahy (v Praze),mám za odpracovaných 160h.- 16900 Kč.106 Kč hrubého na hodinu.Tak mě řekněte kde je diskriminace.Jasně můžete namítnout : za to bych nedělal,ale je mě 61 let,jsem invalida 1 stupně a pobírám invalidní důchod ve výši 8100 Kč měsíčně.Žádný zaměstnavatel o mě nestojí.Takže i když sečtu dva příjmy,tak žiju na hranici bídy-možná pod ní.Když jsem cinkal v roce 1989 klíčema,představoval jsem si budoucnost opravdu jinak.

    • Rád Vám věc osvětlím. Těsně po revoluci jeden člověk v TV neustále opakoval. Musíte si tu demokracii hlídat. Mějte ji neustále v opatrování! Nebudu se tajit tím, že jsem tehdy vůbec nechápal o čem ten člověk mluví. Vždyť jsme ji právě po dlouhé době získali, tak už ji máme. Měl však nadčasovou pravdu. Svět se vyvíjí a mění a jen ten bude žít, kdo se přizpůsobí. Prostě to cinkání klíči jsou loňské sněhy a odpočineme si až v hrobě. Jsou noví lidí, nová generace a nové představy, kam by svět a vývoj měl směřovat a co je správné a co ne. A že někdy pěkně ujeté, to si pište!!! Takže neumdlévat, opatrovat a když už nic, tak alespoň tříbit své názory v podobných diskuzích, jako je tato. Nebojte se, politici je bedlivě sledují až tak moc, že by je chtěli mít ve své moci. Už si na to připravují nový zákon, zvaný zákon o dezinformacích. Chci tím říci a to tím ten člověk myslel, že naše budoucnost, myšleno zítřek, to je vlastně náš dnešek. Protože co se stane a udělá dnes, se stoprocentně promítne do zítřku. Proto to zvonění klíčemi jsou už loňský sníh a dnešní zelené pazoury jsou naším zítřkem. To měl ten muž před desítkami let na mysli.

      • A nařizovat kolik se kde bude brát je demokratické? Lidi můžou jít i do toho zahraničí, když chtějí brát víc, můžou jít do stávky za lepší pracovní podmínky, aby si je vybojovali. Demokracie a vlastně nic není zadarmo. Opravdu nelze úderničit a předhánět se, kdo udělá víc práce, strhat normy a čekat za to zvýšení mzdy nelze. Naopak, to znamená jen přidání práce, protože pracovat se dá jen na 100%, už není socík a plán splněn na 120%. Překročení logicky znamená, že se ten nový výsledek stane témi 100% se všemi důsledky. Nejde pracovat za základ a zbytek na ruku, aby se nemuselo odvádět do státní kasy, protože přeci nebudu někomu přispívat na důchod, či zdravotní péči, a pak stát s nataženou rukou, že nemám jak uživit děti. Tak jak je to béźné tady. Každý, kdo je zdravý, může změnit práci, či jít pracovat do zahraničí. Teď už ho za to nikdo nezavře, ani nezastřelí na hranicích. A to je dobře. A i o tom je demokracie. Ale demokracie není v tom, můžu si dělat co chci, ale ostatní jsou povinni se o mě postarat. To je jen závist a demagogie, na kterou ve finále doplatíme všichni.

    • No, když jsi “cinkal”, tak se nediv. To je vlastně odměna za tehdejší nespokojenost. Kapitalismus je “nenažraná bestie” a nikdo to už nezmění, tak si teď nestěžuj – je plno těch, kteří to mají ještě horší a “necinkali.”

    • Možná byste se měl té německé uklízečky zeptat kdy si naposledy došla do restaurace na oběd či kolik tam stojí služby, nájem atd…

  3. Lidl… Dokud nemáte po směně hotovo neodejdete domů. Možná je to pobočka od pobočky, ale z doslechu kolegů a kolegyň vím, že nejde o výjimky. Mimochodem třeba Primark zvedl mzdy už od ledna o nějakých 7% a platí už při nástupu lépe než Lidl. Řekne se prodavačka, ale běžte si zkusit tahat palety, těžké krabice, celou směnu skládat oblečení, které lidi rozrýpávají jak divoká prasata nebo se dohadovat, že půl hodiny po otevření nemáte vajíčka v akci.

    • Je to přesně tak jak píšete. Zavíračka sice v 21h, ale pak ještě úklid, přeceňování, doplňování…no, v případě den před akcí se klidně hákuje do půlnoci, do dvou do rána. Počet zaměstnanců je schválně nízký tak tak aby se práce dala zvládnout – manažeři totiž dosátvají odměny za výkonnost. Práce je stejná, ale když tam dáte méně lidí co ji mají dělat, “ušetříte”. Směny…nahodile. Rozhodně neexistuje pravidelně dva dny volna hezky po sobě každý týden. Ze shora tlak nadřízených, z prodejny tlak od zákazníků. Někdy naprosto zbytečně, kvůli kravinám, lidi jsou zlí, útoční, nefér. A to bych mohla pokračovat..jsem ráda, že už tam nedělám, ale těm lidem tam ten plat přeju. Je fakt vydřený.

  4. Kéž bych měl takový plat jako pokladní v Lidlu a to řídím 15 metrovou pracovní loď za každého počasí.

  5. Je to výsměch těm, co studovali. Dobrý kamarád vystudoval VŠ, je to inženýr v oblasti ekonomie a bere nějakých 50-60 tisíc. Fajn. Proč ale pokladník v Lidlu, kde stačí pár tříd ZŠ bere přes 30 tisíc?

    • Protože ty peníze jsou doslova vydřené…, ta práce nespočívá o sezení za pokladnou, ale jedná se o kumulovanou funkci, kdy pokladní dělají za tři lidi…, vybalují, doplňují, markují, atd…

      • Tak to je organizování práce mladými, kreativními lidmi… Fronta jako prase a slyšíte – zavíráme pokladnu číslo čtyři. Za minutu, otevíráme pro vás pokladnu číslo tři…. jsou ti manažeři fakt úplně blbí, nebo dělají blbce ze zákazníků???

        • Na těch pokladnách pracují také jen lidé a mají své potřeby. Je tak zcela normální, že si může dojít na záchod, najíst se a kolikrát je vidím, že se napijí z plastové láhve, aby se občerstvily a mohly pokračovat v odbavování zákazníků.

    • Neznamená že má vysokou že něco umí. Každý kdo dělá je potřebný. Kdyby nebylo posledniho dělníka na poli tak by páni inženýři umřeli hlady . Vzpomeňte co zpíval Werich.

    • Protože to je dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, kolik budou br´=at, takže do toho nikomu jinému nic není? Váš kamarád si tedy může najít tak lépe a více placenou práci, nebo jít dělat do ciziny. Naštěstí už není doba, kdy by ho za pokus o to zastřelili, nebo zavřeli. Nikdo mu v tom nebrání.

  6. Je to těžke,nikdo nikoho nenuti dělat v Lidlu ani jinde..krom toho pana co je invalidni.Mate zdrave ruce,nohy tak šup kde se plati vice za stejnou dřinu.Zkuste dělat venku na dešti,mrazu a kde palo slunce.Nebo děte čistit kanalizaci,vybijeni stad do prasečaku,dojit kravy atd.Zlate obchody,hraje hudba,kafičko par metru a zadara,čisto,teplo,zachod atd.Mnozi nemaji tušeni co je dělat na dalnici,vnoci nebo s krvi a mrtvymi zviřaty.A nebo u hnoje u krav-to byste se poblily.Za 26 tis.čisteho krasna prace,je těžka situace a neda se zvedat plat aby to neroztočilo inflaci a byla by 50,60% jako v Turecku,to nechtějte.Jen to Madarsko jak dopadlo,zdražilo vše strašně.Šetrete nemusite každy rok k moři,ja nebyl 10 let a žiju.Jak si myslite že se žije na Balkaně nebo na vychod od nas?To byste nechtěli vidět ty byty,ulice,města,urady atd.Česky člověk bude vždy remcat.Ponikejte když se vam nelibi dělat pro někoho.Je problem vzit dodavku a jezdit do kopcu po menšich obcich a prodavat rohliky,mleko,olej,mouku atd?Za 5 hod.prodano,hodka rano naložit auto.sedite v autě polovinu času a naklady jedině nafta.Mnoho toho se da dělat jen chtit.Za tuhle praci mužete mit za 5 dnu v tydnu čisteho 20 tis.Stredy a neděle volne.Nebudu vam prozrazovat kde nakupovat a kolik jsou lide ochotny dat když jim to dovezete pod nos,ke kostelu a to maji 3 min.pěšky k autu…NADAVAT TO JE JEDNODUCHE,DĚLEJTE TO CO MA SMYSL,CO VAS BAVI A KDE SE NESEDRETE.(JO A MI 20 TIS.ČISTEHO STAČI BO NEKOUŘIM,NEPIJI ALKOHOL A NESAZIM)TO JE TAKE TEMA NA KTERE JE TREBA SE ZAMĚŘIT,ZDA NEUTRACITE 30% PLATU NA BLBOSTI?!

  7. V Lidlu jsem pracovala nejdříve jako prodavačka, poté jako zástupce vedoucího. Něco šíleného, strašného, otřesného…..na to se nedá nikdy zapomenout.
    Normální bylo být do 2 ráno v práci. Odešlo se, než se vše udělalo.
    Smekám před každým, kdo tam pracuje déle než 1 rok.

  8. Vážně pokladní?? Vždyť dnes pozice pokladní v podstatě neexistuje! Ty ženy lítají jak hadr na holi. Tu doplňují zboží, tu jdou na pekárnu, tu na onu proklamovanou poklamovanou pokladnu, tu umýt záchody. Honí je “jak nadmutou kozu” od jedné práce k druhé. A zákazníci se k nim chovají někdy opravdu odporně. Jsou to těžce zasloužené peníze!

  9. No ono není všechno tak, jak se na první pohled zdá. Pracoval jsem v Lidlu a už bych tam nikdy nešel a práce je stresující nic se nestíhá, to co dříve bylo pro 6 lidí, tak dnes musí zvládnout 4. Je to pakárna. A peníze nejsou taky takové, protože je to v hrubém a čistý ho to vychází něco okolo 28 tisíc. Což na dnešní dobu a ceny, není hitparáda.

  10. Hlavně, že nás v tv 100x za den krmí … Mahdal kecy o skvělých cenách, čerstvosti a dalších hovadinách. Měl by jít a jednou si v tom Lidlu něco koupit, aby viděl, že žvaní lži a hlouposti. Už dávno nemáte skvělé ceny ani čerstvost nestojí za nic. Místo placení těmhle zkrachovalým umělcům byste měli zaplatit lázně svým zaměstnancům, aby se zotavili s té pakárny co každý den zažívají. Zaměstnanec Lidlu není jen pokladní, ale i pekař, doplňovač zboží, obsluha automatu na kávu a další a další. Tak jim to prosím nezáviďte a Ti co to nemohou překousnout běžte si to zkusit. Z dvaceti přijatých na prodejnu zůstane 7 ostatní odchází. A to je skutečnost. Pane řediteli měl byste si uvědomit, že bez zaměstnanců byste skončili v propadlišti dějin a proč má skladník na centrálním skladě o 10 tisíc víc když dělá jen jednu činnost, Ti lidé na prodejnách jsou 6 v jednom a dělají za směšnou mzdu. Skladníkovi stačí umět číst, ale na prodejnách musí umět kódy, mají zodpovědnost za peníze, chodí na školení, posíláte na ně interní práskače, kteří zkoumají jestli jsou milý, jestli dobře a hlavně rychle markují (viděl jste někdy pokladní v Globusu, to je pohodička a dělá jen jednu věc), jestli nabízí debilní aplikaci a pod. Měl byste si to jít zkusit a Vy závistivci také. Místo placení debilních, ubohých a hlavně prolhaných reklam zaplaťte lidem co Vás živý a přestaňte přeplácet zkrachovalé herce a další celebrity, které by si u Vás nekoupili ani balenou vodu. [redakčně upraveno]

  11. Práce s lidma není žádný med. Pracovala jsem hodně dlouho jako servírka, naštěstí jsem jazykově vybavená, umím 3 řeči a tak jsem obsluhovala pouze cizince, vydělávala jsem kolem 80t za 15 dní práce v měsíci, ale za těch 15h denně, naběhaných 50 kilometrů a buzerace hostů i to je málo. Ty pokladní by měli brát aspoň 40t za ty kecy co musí poslouchat.

  12. Rozhodně bych netoužil po nějakém zveřejňování mého platu. Pro mě je to součást mého nejužšího soukromí, bez ohledu na výši platu.

    • No nevím čím to dnes je, ale když jsem pracoval před x lety ve fabrice, tak nás bylo v kolektivu asi sedm elektrikářů a o výplatě jsme si mezi sebou nechali kolovat naše výplatní lístky. Takže jsme všichni věděli, kdo kolik bere. A ani ve snu nás nenapadlo si vyčítat, že ten bere tolik a druhý zase tolik. A mimo to, taky věděli o sobě víc, kolik kdo má sourozenců a spoustu jiných věcí. Daleko víc jsme si vážili jeden druhého…
      Slovo závist jsem snad ani neznal, lidi se měli rádi, vzájemně si pomáhali. Prostě v tomto ohledu to bylo krásné. Ale dnes, co se týká morálky, cti, pokory atd. je to katastrofa.
      A za tady toto co píšu určitě nemůže ani Havel, Kluas, ani Zeman je to prostě v nás lidech…
      A co se týká holek v Lidlu, tak taky před nima smekám ! Lidé by se k nim měli chovat s velkou úctou a pokorou a tím jim tu práci alespoň trochu ulechčit.

  13. Výši mzdy zaměstnancům neřeším, myslím, že je odvislá od toho, co si může zaměstanavatel dovolit. Každý má dostat tolik, kolik si zaslouží a kolik mu může zaměstnavatel dát.

    Více mě zaujala pasáž o stížnosti na lidi (zákazníky), což asi lze taky chápat, někteří
    lidé se chovají možná nepříjemně, nicméně z velké části si za to mohou řetězce a jejich
    zaměstnanci a manažeři.
    Pokud máte každou chvíli běžné zboží někde jinde, logicky se musíte ptát, kde to najdete nebo hodinu hledat a když na to nemáte čas ….
    Dále pokladní když vám nalifruje (naháže) dvacet položek a vychrlí na vás cenu a pak se tváří, že jí zdržujete od práce, protože nemáte všechno okamžitě v tašce a zároveň zaplacené, tak již nejste zákazník, ale již opět otravný spotřebitel.
    Pak se nikdo nemůže divit, že jim to někteří zákazníci vrací zpátky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here